Lovitură de teatru: Cum a reuşit omul de afaceri Ovidiu Tender să scape de condamnare. Cu ce pagubă rămâne statul

Ovidiu Tender (Facebook/OvidiuTender)
Andrei Popescu
26.07.2024

Omul de afaceri Ovidiu Tender se numără printre primii beneficiari ai modificărilor Codului Penal de anul trecut, acesta luându-şi toate bunurile înapoi, iar statul rămânând cu paguba, relatează Fanatik.

Curtea de Apel Bucureşti a desfiinţat sentinţa de condamnare a milionarului timişorean pentru instigare la abuz în serviciu, a ridicat toate sechestrele şi a dispus încetarea tuturor formelor de executare silită din partea statului român, pentru recuperarea prejudiciului de peste 30 de milioane de euro din dosarul RAFO-CAROM.

Potrivit sursei citate, Ovidiu Tender era considerat un apropiat al serviciilor secrete, la începutul anilor 2000.

În noua formulă a Codului Penal, abuzul în serviciu se defineşte că “fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege, o ordonanţă a Guvernului, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului său de un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege”, cauzând un prejudiciu.

În veche formulă, abuzul în serviciu reprezenta “fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice”.

Conform site-ului citat, cu toate că diferenţa nu pare una majoră, ea lasă loc la interpretări, în condiţiile în care mii de dosare DNA sunt construite în jurul acuzaţiilor de trafic de influenţă. Acum, nu mai este suficient să se demonstreze că autorul faptei a acţionat cu rea-credinţă, cauzând o pagubă a unor interese legitime, ci că prin comiterea faptei a încălcat un act normativ.

Această mică nuanţă va costa statul român peste 30 de milioane de euro, şi asta doar în dosarul Rafo-Carom. Marţi, 23 iulie 2024, Curtea de Apel Bucureşti a admis contestaţia la executare a lui Ovidiu Tender (intervenirea unei legi penale noi sau a unei decizii a Curţii Constituţionale) şi a anulat condamnarea din dosarul Rafo-Carom, dispusă în anul 2014. În acest caz, Tender fusese condamnat la 12 ani şi 7 luni de închisoare, însă a fost eliberat condiţionat în anul 2019, precizează Fanatik.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti este una cu adevărat importantă, pentru că aduce cu ea câteva premiere în justiţie. Una dintre acestea statuează negru pe alb “dezincriminarea infracţiunii de abuz în serviciu”, o formulare atribuită prin interpretare Curţii Constituţionale, de care însă inclusiv guvernanţii s-au ferit cât au putut înainte de modificarea Codului Penal. Mai multe informaţii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor