Livrările de ţiţei ale Rusiei au scăzut cu 11% în ultimele două luni
Exporturile de ţiţei rusesc pe cale maritimă au scăzut cu 11% faţă de nivelul record înregistrat recent în octombrie, din cauza lucrărilor de întreţinere la portul Primorsk din Marea Baltică, a presiunii exercitate asupra Rusiei pentru alinierea la cota OPEC şi a presiunii sporite exercitate de sancţiuni, relatează Oilprice.com.
În cele patru săptămâni până la 15 decembrie, exporturile de ţiţei maritim ale Rusiei au fost în medie de 3,06 milioane de barili pe zi (bpd), au arătat marţi datele de urmărire a cisternelor monitorizate de Bloomberg.
Aceasta este cu 11% mai mică comparativ cu un vârf recent de volum mediu pe patru săptămâni de 3,46 milioane bpd la începutul lunii octombrie, potrivit datelor raportate de Julian Lee de la Bloomberg.
În cea mai recentă săptămână până la 15 decembrie, exporturile observate de ţiţei rusesc din Primorsk au scăzut, deoarece portul a înregistrat o oprire de patru zile a plecărilor, potrivit datelor agenţilor portuari. Oprirea parţială a programului de încărcare sugerează că au existat fie lucrări de întreţinere la terminalul de încărcare, fie la conducta care îl deserveşte.
În afară de întreruperea fizică a încărcărilor, exporturile de ţiţei rusesc au scăzut, deoarece Moscova a fost supusă unei presiuni tot mai mari pentru a se încadra în cota OPEC ca parte a grupului care încearcă să susţină preţurile petrolului.
În plus, Regatul Unit şi UE au înăsprit sancţiunile împotriva aşa-numitei flote fantomă folosită de Rusia pentru a-şi transporta ţiţeiul şi produsele petroliere.
La sfârşitul lunii noiembrie, Regatul Unit a sancţionat nu mai puţin de 30 de petroliere identificate ca aparţinând flotei fantomă a Rusiei, care eludează sancţiunile petroliere occidentale, în cadrul celui mai mare pachet de sancţiuni împotriva flotei fantomă a Rusiei şi pentru a sufoca veniturile petroliere ale lui Putin.
UE a adoptat luni cel de-al 15-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care vizează 52 de noi nave din flota ascunsă a Rusiei, crescând numărul total al acestor liste la 79. Aceste nave din afara UE fac obiectul unei interdicţii de acces în port şi al unei interdicţii de furnizare de servicii.
În plus, se spune că administraţia Biden se gândeşte la sancţiuni suplimentare împotriva industriei petroliere a Rusiei înainte de inaugurarea preşedintelui ales Donald Trump în ianuarie.