Liviu Dragnea, din nou faţă în faţă cu Justiţia. Termen în dosarul Bombonica
alte articole
UPDATE: Înalta Curte a decis sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la excepţia ridicată de Bombonica Dragnea privind infracţiunea de abuz în serviciu.
"Admite cererea formulată de inculpata Prodana (fostă Dragnea) Bombonica şi sesizează Curtea Constituţională cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 248 Cod penal anterior, art.297 alin.1 Cod penal şi art.132 din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 28 martie 2017”, se precizeaza în minuta Curţii Supreme.
Reamintim că fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, a ridicat la Curtea Supremă o excepţie de neconstituţionalitate privind infracţiunea de abuz în serviciu. Potrivit acesteia, este necesar ca în prevederile legii penale să existe un prag valoric al pagubei (cam ce s-a încercat în OUG 13 prin fixare pragului de 200.000 lei pentru abuzul în serviciu). Bombonica este judecată pentru un prejudiciu de 108.000 de lei.
* * *
UPDATE. "Al 4-lea inculpat din dosarul lui Liviu Dragnea care recunoaşte acuzaţiile DNA şi vrea să fie judecat în procedură simplificată. La termenul anterior, 3 dintre inculpaţi au făcut acelaşi lucru", a scris, pe pagina sa de Facebook, jurnalistul Ionel Stoica.
Este vorba despre Ionel Marineci, şef serviciu în cadrul Complexului de servicii destinat copilului şi familiei.
"În prezenţa avocatului ales, după ce instanţă mi-a explicat toate consecinţele juridice ale procedurii simplificate, menţionez că le-am înţeles şi vreau să fiu judecat în această procedură. Solicit să fiu judecat pe baza probelor de la urmărirea penală pe care nu le contest, după cum nu contest nici situaţia de fapt reţinută de procuror în rechizitoriu", a explicat Marineci.
* * *
Magistraţii Înaltei Curţi vor judeca, marţi, un nou termen în dosarul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, este acuzat de instigare la abuz în serviciu în legătură cu angajarea fictivă a două membre PSD la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman.
La termenul din 14 februarie a.c., cele două membre PSD angajate fictiv şi fostul şef al Serviciului Administrativ al instituţiei au recunoscut acuzaţiile procurorilor şi au cerut să fie judecate în procedură simplificată, ceea ce ar presupune scurtarea procesului. De partea sa, Liviu Dragnea a continuat să susţină că este nevinovat şi a cerut audierea de martori noi, relatează Hotnews.
"Este problema dumnealor (a celor ce recunosc faptele n.r.), nu schimbă cu nimic nici atitudinea mea, nici adevărul. Eu sunt nevinovat, acest dosar se bazează doar pe două — trei declaraţii, pentru care eu o să aduc martori care nu au fost audiaţi la Parchet, declaraţii care sunt neadevărate. Ceea ce hotărăşte fiecare om acuzat este problema dumnealui, nu schimbă cu absolut nimic adevărul, şi pe mine asta mă interesează", a declarat Dragnea pe 14 februarie, la ieşirea din sala de proces.
Între timp, de la ultimul termen şi până acum, fosta soţie a liderului PSD Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, încearcă să obţină la Curtea Constituţională prag al prejudiciului pentru infracţiunea de abuz în serviciu. În acest sens a ridicat o excepţie în cadrul procesului în care este judecată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie alături de şeful social-democraţilor.
Potrivit unor surse apropiate procesului, citate de ziare.com, Bombonica Prodana a ridicat excepţia acuzând neconstituţionalitatea infracţiunii de abuz în serviciu prevăzută de art 297 din Codul penal, pe motiv că nu prevede un prag al prejudiciului sub care fapta să nu constituie infracţiune.
Cererea de sesizare a CCR a fost comunicată tuturor părţilor în dosar şi urmează ca instanţa ICCJ să se pronunţe asupra ei la următorul termen, respectiv astăzi. Dacă o va admite, excepţia privind pragul de prejudiciu pentru infracţiunea de abuz în serviciu va ajunge pe masa CCR.
Dosarul Bombonica
"În perioada iulie 2006 – 2013, inculpata Alesu Floarea, în calitatea menţionată mai sus, la instigarea inculpatului Dragnea Nicolae Liviu, la acea vreme preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a dispus în mod ilegal menţinerea în funcţii şi implicit plata drepturilor salariale pentru inculpatele Botorogeanu Adriana şi Stoica Anisa-Niculina, angajate în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman.
Acest lucru a fost posibil, în condiţiile în care inculpata cunoştea faptul că, deşi cele două persoane au figurat în mod scriptic ca angajate în cadrul instituţiei respective, nu s-au prezentat efectiv la serviciu şi nu au prestat vreo activitate.
În realitate cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă.
Menţinerea în funcţie a celor două angajate în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, a fost posibilă şi datorită inculpaţilor Marineci Ionel, Milos (fostă Ogrinja, fostă Drăghici) Rodica, Şefu Olguţa, Prodana (fostă Dragnea) Bombonica, Marica Valentina – Mirela, Balaban Constantin Claudiu şi Gheorghe Nicuşor, persoane cu funcţii de conducere în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, care nu au luat nicio măsură de sancţionare a celor două angajate având în vedere că acestea nu s-au prezentat la serviciu şi nu au prestat activităţile la care erau obligate prin contractul individual de muncă şi fişa postului, fapte ce au permis acestora din urmă să îşi încaseze în mod necuvenit drepturile salariale aferente.
Mai mult, în acelaşi context, inculpaţii Şefu Olguţa, Gheorghe Nicuşor, Balaban Constantin Claudiu şi Marica Valentina – Mirela au întocmit, semnat şi avizat diverse documente justificative pentru situaţia descrisă mai sus (fişa postului, raport de evaluare, foaie colectivă de prezenţă etc.). O parte dintre aceştia, inclusiv inculpatele Botorogeanu Adriana şi Stoica Anisa Niculina, au fost determinate de directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman să semneze în fals condicile de prezenţă, rapoartele de evaluare şi înscrisurile privitoare la activităţile desfăşurate de acestea din urmă în cadrul instituţiei respective.
Această conduită infracţională a fost de natură să aducă persoanelor respective avantaje patrimoniale necuvenite în cuantum total de 108.612 lei, reprezentând drepturi salariale încasate necuvenit de către inculpatele Botorogeanu Adriana (75.593 lei) şi Stoica Anisa Niculina (33.019 lei), sumă cu care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman s-a constituit parte civilă in procesul penal."