Marţi, trei ceasuri rele pentru Dragnea. Trei inculpaţi în dosarul Bombonica recunosc acuzaţiile

Scenă de film la Înalta Curte: Dragnea şi-a ascultat rechizitoriul dosarului sprijinit de boxa acuzaţilor, după ce anterior, împreună cu vechiul său coleg, Dan Şova, a urmărit procesul fugarului Ghiţă, ex-deputat PSD, acuzat că i-ar fi dat mită fostului primar social-democrat al Ploieştiului.
Liviu Dragnea(Presedinte PSD)
Liviu Dragnea(Presedinte PSD) (Florin Chirila\Epoch Times)

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a primit, marţi, o lovitură grea în dosarul de instigare la abuz în serviciu aflat pe rolul Înaltei Curţi. Adriana Botorogeanu, una dintre secretarele PSD, angajate fictiv la DGASPC Teleorman, a depus o cerere, prin avocat, în care recunoaşte acuzaţiile DNA, relatează Adevărul.

Botorogeanu nu este în sala de judecată, avocatul acesteia susţine că femeia este grav bolnavă şi este internată în spital, arată sursa citată.

Potrivit jurnalistului Ionel Stoica, Liviu Dragnea şi-a ascultat rechizitoriul, citit de un magistrat asistent de la Curtea Supremă, stând sprijinit de boxa arestaţilor.

La sosirea la Înalta Curte, Dragnea a refuzat să facă declaraţii. Liderul PSD a intrat în sala de judecată unde s-a salutat cu fostul său coleg de Guvern şi partid, Dan Şova, cei doi urmărind apoi împreună procesul în care alt fost coleg de-al lor, Sebastian Ghiţă, este acuzat că i-ar fi dat mită fostului primar PSD al oraşului Ploieşti, Iulian Bădescu.

UPDATE: Pe lângă Adriana Botorogeanu alţi doi inculpaţi şi-au recunoscut marţi faptele şi au cerut să fie judecaţi prin procedură simplificată de magistraţii Instanţei supreme: Anisa-Niculina Stoica, fostă secretară a PSD, una dintre femeile care ar fi fost angajate fictiv la DGASPC Teleorman şi Gheorghe Nicuşor, fost şef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare.

"După ce m-am consultat cu avocatul meu, care mi-a explicat toate consecinţele juridice, am hotărât să fiu judecat în procedură simplificată, care presupune reducerea pedepsei. Preşedintele complexlui mi-a explicat încă o dată consecinţele acestei proceduri, şi insist în aplicarea acestei proceduri". Această procedură implică reducerea pedepsei cu o treime", a declarat Gheorghe Nicuşor, fost şef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare, în faţa Curţii Supreme.

UPDATE: În pofida faptului că unii dintre colegii săi de dosar şi-au admis vinovăţia, Liviu Dragnea continuă să susţină că este nevinovat.

"Este problema dumnealor (a celor ce recunosc faptele n.r.), nu schimbă cu nimic nici atitudinea mea, nici adevărul. Eu sunt nevinovat, acest dosar se bazează doar pe două — trei declaraţii, pentru care eu o să aduc martori care nu au fost audiaţi la Parchet, declaraţii care sunt neadevărate. Ceea ce hotărăşte fiecare om acuzat este problema dumnealui, nu schimbă cu absolut nimic adevărul, şi pe mine asta mă interesează", a declarat Dragnea, citat de Agepres, la ieşirea de la termenul pe care l-a avut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dosarul Bombonica

"În perioada iulie 2006 – 2013, inculpata Alesu Floarea, în calitatea menţionată mai sus, la instigarea inculpatului Dragnea Nicolae Liviu, la acea vreme preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, a dispus în mod ilegal menţinerea în funcţii şi implicit plata drepturilor salariale pentru inculpatele Botorogeanu Adriana şi Stoica Anisa-Niculina, angajate în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman.

Acest lucru a fost posibil, în condiţiile în care inculpata cunoştea faptul că, deşi cele două persoane au figurat în mod scriptic ca angajate în cadrul instituţiei respective, nu s-au prezentat efectiv la serviciu şi nu au prestat vreo activitate.

În realitate cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă.

Menţinerea în funcţie a celor două angajate în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, a fost posibilă şi datorită inculpaţilor Marineci Ionel, Milos (fostă Ogrinja, fostă Drăghici) Rodica, Şefu Olguţa, Prodana (fostă Dragnea) Bombonica, Marica Valentina – Mirela, Balaban Constantin Claudiu şi Gheorghe Nicuşor, persoane cu funcţii de conducere în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, care nu au luat nicio măsură de sancţionare a celor două angajate având în vedere că acestea nu s-au prezentat la serviciu şi nu au prestat activităţile la care erau obligate prin contractul individual de muncă şi fişa postului, fapte ce au permis acestora din urmă să îşi încaseze în mod necuvenit drepturile salariale aferente.

Mai mult, în acelaşi context, inculpaţii Şefu Olguţa, Gheorghe Nicuşor, Balaban Constantin Claudiu şi Marica Valentina – Mirela au întocmit, semnat şi avizat diverse documente justificative pentru situaţia descrisă mai sus (fişa postului, raport de evaluare, foaie colectivă de prezenţă etc.). O parte dintre aceştia, inclusiv inculpatele Botorogeanu Adriana şi Stoica Anisa Niculina, au fost determinate de directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman să semneze în fals condicile de prezenţă, rapoartele de evaluare şi înscrisurile privitoare la activităţile desfăşurate de acestea din urmă în cadrul instituţiei respective.

Această conduită infracţională a fost de natură să aducă persoanelor respective avantaje patrimoniale necuvenite în cuantum total de 108.612 lei, reprezentând drepturi salariale încasate necuvenit de către inculpatele Botorogeanu Adriana (75.593 lei) şi Stoica Anisa Niculina (33.019 lei), sumă cu care Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman s-a constituit parte civilă in procesul penal."