Tăriceanu arată cine e jupânul. Daniel Constantin lăsat fără sprijinul politic al ALDE. Mingea, la Dragnea şi Grideanu

Războiul cu Tăriceanu l-a costat pe Daniel Constantin retragerea sprijinului politic, ceea ce înseamnă că în curând ar putea rămâne şi fără funcţiile în Guvern.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

UPDATE: Debarcat de la şefia ALDE şi pe punctul de a fi lăsat şi fără sprijinul în Guvern, Tăriceanu declară că decizia de a i se retrage sprijinul politic e nestatutară şi arată că următoarea mutare e la Dragnea şi Tăriceanu.

"Decizia de astăzi nu are nicio legatura cu legalitatea. Nu i se poate aplica o sancţiune unui co-preşedinte de partid decat în congres. Domnul Tăriceanu şi acţiunile sale nu mai au nicio legătură cu liberalismul. Probabil că decizia de astăzi, nestatutară, le va fi comunicată lui Liviu Dragnea şi Sorin Grindeanu. Mingea este în terenul lor" - a reacţionat Daniel Constantin după ce a fost lăsat fără sprijinul ALDE, relatează HotNews.

* * *

UPDATE: Cu 86 de voturi „pentru”, 12 „împotrivă” şi 6 „abţineri”, liderii ALDE au decis să îi retragă sprijinul politic lui Daniel Constantin. În aceste condiţii, e doar o chestiune de timp până ce Constantin va fi lăsat fără funcţia de vicepremier şi ministru al Mediului.

Astfel, potrivit unor surse citate de Mediafax, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Graţiela Gravrilescu, a fost deja propusă, duminică, în şedinţa BPC al ALDE, pentru a asigura interimatul la Ministerul Mediului, după ce partidul a decis să îi retragă sprijinul politic lui Constantin.

* * *

Liderii ALDE se întrunesc, duminică, la Parlament, într-o reuniune în care urmează să se discute dacă lui Daniel Constantin, intrat în conflict cu Tăriceanu, i se va retrage sprijinul politic, după ce mai multe voci au cerut acest lucru, relatează Mediafax.

Reuniunea Biroului Politic Central are loc în contextul în care, duminica trecută, Constantin a părăsit şedinţa Delegaţiei convocată pentru a stabili data Congresului, acuzând că întrunirea nu respectă prevederile Statutului şi că o va contesta în instanţă. Având în vedere acest anunţ, Tăriceanu a folosit oportunitatea pentru a anunţat că în momentul în care colegul său va demara acţiuni în instanţă împotriva "partidului", îşi va pune întrebarea "în mod serios" dacă susţinerea politică a lui Constantin "mai are sens".

"Delegaţia de ieri a fost perfect validă, aşa cum am menţionat şi ieri, am făcut convocarea Delegaţiei permanente împreună, aceasta este cea mai bună dovadă că Delegaţia a fost validă din moment ce şi domnul Constantin a fost de acord ca să fie convocată. În plus de aceasta, tot Delegaţia permanentă, ca for statutar, a aprobat şi listele pentru nominalizarea colegilor noştri membri în Guvern. Dânsul beneficiază de atributele statutare date de Delegaţia permanentă pentru a fi membru în Guvern. Cum să o conteşti? Nu vedeţi că e un nonsens?”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, citat de Mediafax.

În urma fricţiunilor între cei doi vicepreşedinţi, formaţiunea s-a scindat, iar lideri ALDE din teritoriu au cerut retragerea sprijinului politic pentru Daniel Constantin, în timp ce alţii au spus că este “nefiresc” să se discute despre aşa ceva.

Vicepreşedintele ALDE Andrei Gerea a afirmat că Daniel Constantin "şi-a achiziţionat un bilet doar dus prin tot ceea ce a făcut, prin mesajele pe care le-a dat el şi apropiaţii săi în aceste zile", afirmând că “ALDE înseamnă la vârf, în primul rând, Călin Popescu Tăriceanu”.

Pe de altă parte, Constantin susţine că mulţi oameni din partid sunt foarte nemulţumiţi vizavi de modalitatea în care se iau decizii şi l-a acuzat pe Tăriceanu că vrea să preia controlul total al formaţiunii în cât mai scurt timp. De asemenea, copreşedintele ALDE a mai susţinut că Tăriceanu a practicat o "formă de şantaj în formă continuată".

La rândul său, Liviu Dragnea, preşedinte al partidului care a băgat ALDE în Guvern s-a declarat "nedumerit" de atitudinea lui Constantin şi a avut doar vorbe de laudă pentru Tăriceanu. Acelaşi Dragnea anunţa miercuri că le-a cerut celor doi copreşedinţi ai formaţiunii, Daniel Constantin şi Călin Popescu-Tăriceanu, să încerce să găsească o soluţie cu privire la calea pe care o vor urma, să înţeleagă şi PSD ce se intenţionează sau ce plan există.

"Am discutat şi cu domnul Daniel Constantin şi cu domnul Călin Popescu-Tăriceanu (marţi - n.r.), le-am prezentat dorinţa mea şi dorinţa noastră ca în ALDE situaţia să fie stabilă şi calmă, noi fiind acelaşi partener serios de ani de zile, negenerând tulburări în rândul vreunui partid cu care noi am fost aliaţi. Mi-am exprimat speranţa că se vor înţelege. Nu-mi permit eu să le spun unuia sau altuia ce să facă, dar, în acelaşi timp, i-am rugat ca până la sfârşitul săptămânii să încerce să găsească o soluţie sau o decizie, într-un for statutar al partidului, de care să aflăm şi noi, să înţelegem cam care este calea de urmat în ALDE sau ce se intenţionează, ce plan există acolo", declara Dragnea miercuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne