Liiceanu: Să-ţi susţii candidatura din închisoare, o performanţă care ne dă prestigiul unicităţii planetare
alte articole
Să mergi până acolo încât să-ţi susţii dinlăuntrul închisorii candidatura la primărie - aşa cum a făcut Cătălin Cherecheş, care de fapt a şi câştigat alegerile în Baia Mare - este o performanţă care ne dă prestigiul unicităţii planetare şi originalitatea în negativ, a declarat filozoful Gabriel Liiceanu, într-un editorial publicat pe Contributors.
"Mi-au venit nu de puţine ori în minte, în anii din urmă, penalii noştri care nu simt nevoia pedepsei şi care, indiferent de ticăloşia pe care o fac, se socotesc tot timpul nevinovaţi. Ei sunt astfel liberi interior de culpa lor, devreme ce consideră că nu au ce ispăşi. Dar să mergi până acolo încât să-ţi susţii dinlăuntrul închisorii candidatura la primăria unui oraş este, pare-se, o performanţă care, iarăşi, ne dă prestigiul unicităţii planetare şi originalitatea în negativ.
Ce legi avem (de fapt n-avem) de vreme ce o asemenea grozăvie e cu putinţă? Cum putem să ne umilim singuri, în asemenea măsură, în faţa lumii întregi? Cum de le permitem condamnaţilor penali şi puşcăriaşilor să aspire la gospodărirea câtorva sute de mii de suflete? Vor fi fiind unii care vor spune că cei care-şi aleg singuri hoţi şi bandiţi ca primari sunt la fel de mizerabili ca aceia pe care i-au ales, căci, asemenea lor, ei au pierdut distincţia existentă între bine şi rău. Nu cred asta.
Poate că venim dintr-un timp al istoriei în care această distincţie s-a pierdut. Şi-atunci e obligaţia legiuitorului să ne educe prin lege, să ne dea reperele şi să ne ajute să redobândim claritatea morală pe care am pierdut-o în deceniile din urmă, învinşi de umilinţă, corupţie şi mizerie. De fapt despre asta vorbeşte până la urmă rezultatul dramatic al alegerilor locale. El trimite, desigur, la împlinirea a ceea ce s-a scontat prin legiferarea alegerilor într-un singur tur. Dar, în adânc, el trimite la faptul că legile noastre fundamentale permit personajelor celor mai maligne să se caţere pe ignoranţa noastră şi să aibă câştig de cauză", scrie Liiceanu.
Pentru a citi articolul integral intraţi aici.