Liiceanu: Capitala, în braţele celui mai corupt partid din România. Predoiu are pe conştiinţă acest deznodământ

Cătălin Predoiu este direct responsabil pentru dezastrul din Capitală, care a picat integral în mâinile celui mai corupt partid din România de după ᾽90, este de părere Gabriel Liiceanu.
Gabriel Liiceanu
Gabriel Liiceanu (Epoch Times România)

Neretrăgându-se, aşa cum promisese, din cursa pentru Primăria Capitalei după ce sondajele dinaintea alegerilor l-au arătat clar pe poziţia a treia, Cătălin Predoiu are acum pe conştiinţă faptul că a aruncat din nou Bucureştiul, pentru patru ani de zile, în braţele celui mai corupt partid din România de după ᾽90, a opinat filozoful Gabriel Liiceanu, într-un editorial publicat pe Contributors.

Cu zece zile înainte de alegerile locale din 5 iunie, scriitorul aminteşte că, la sediul Grupului pentru Dialog Social din Capitală, a avut loc o întâlnire cu candidaţii la Primăria Capitalei din partea PNL şi USB, Cătălin Predoiu şi Nicuşor Dan.

Cu ocazia acelei întâlniri, Predoiu a reafirmat că, în cazul unui sondaj care l-ar plasa în urma lui Nicuşor Dan, ar urma să se retragă pentru a lăsa şansa victoriei primului plasat. Mai mult, reprezentantul PNL a susţinut că are acordul partidului în acest sens şi a subliniat că va face acest lucru chiar dacă Nicuşor Dan nu se angajează ca, la rândul lui, să-i urmeze gestul.

"L-am crezut, bănuiesc, nu puţini dintre cei care eram acolo. Era firesc. Unii intelectuali împing uneori credulitatea până la prostie. În contextul acela am făcut următoarea afirmaţie: "D-le Predoiu, aveţi un avantaj: sunteţi mai bun decât partidul d-voastră. Dar nu sunteţi şi liber de el. Trageţi după dumneavoastră istoria lui din aceşti ultimi patru ani. Dumneavoastră veţi plăti la urne oalele sparte de el". Astăzi nu mai cred că domnul Predoiu este mai bun decât partidul său. În schimb, am rămas cu convingerea că, cel puţin eu, dintre toţi cei aflaţi acolo, am fost prost", scrie Liiceanu.

În săptămâna care a precedat alegerile s-a conturat clar faptul că, potrivit sondajelor, Cătălin Predoiu era în urma lui Nicuşor Dan. Ce a făcut Predoiu? Liiceanu arată că, în loc să-şi respecte angajamentul făcut în mai multe rânduri, liberalul a apărut într-o emisiune la Realitatea TV "fluturând o hârtiuţă din care ar fi trebuit să rezulte că sondajul pe care-l invoca USB-ul era făcut de o firmă codusă de… un securist bulgar".

"N-a dat electoratului, aşa cum promisese, semnalul retragerii sale. Dimpotrivă. Partidul său a răspândit prin cutiile poştale din Bucureşti fluturaşi cu afirmaţii calomnioase la adresa contracandidatului său. A făcut tot ce-a putut pentru a-l împiedica pe Nicuşor Dan să rămână singur în cursă şi să câştige primăria Bucureştilor. Regulile aritmeticii îi spuneau – şi ne spuneau tuturor – că împărţirea voturilor pe versantul, să-i spunem, "dreptei" va arunca din nou capitala, pentru patru ani de zile, în braţele celui mai corupt partid din România de după ᾽90.

Neretrăgându-se, aşa cum promisese, domnul Predoiu are acum pe conştiinţă acest deznodământ. A avut, se pare, destinul Bucureştiului în mână şi a preferat să ne sacrifice. Şi, culmea ipocriziei, prima declaraţie pe care a dat-o după ce s-au aflat rezultatele a fost că trebuie de-acum "să unificăm dreapta" (?!), adică exact ceea ce împiedicase chiar el să se petreacă", a subliniat Liiceanu.

Nicuşor Dan, două lucruri de neînţeles

"Aş spune acum câteva cuvinte despre Nicuşor Dan. A făcut bine că n-a intrat, la rândul său, în jocul retragerilor condiţionate. Nu se afla într-o poziţie simetrică cu un candidat care avea în spatele lui un partid rodat şi cu tradiţie. Avea oricum nevoie, ca să rămână în continuare pe scenă, de botezul unor prime alegeri semnificative. În plus, sondajele îl puseseră constant în poziţie câştigătoare.

Două sunt însă lucrurile pe care nu le înţeleg în cazul lui. Primul. Domnul Nicuşor Dan a afirmat mereu că nu face alianţe cu partidele politice aflate pe scenă. Foarte frumos. Doar aşa putea răspunde sastiselii pe care o simţea o parte a electoratului faţă de corupţia practicată în mod organizat sub o siglă politică. Dar atunci, m-am întrebat, ce-a căutat oare pe platoul unei televiziuni a cărei frecventare face cât o alianţă cu toate partidele compromise de la noi?

Există oare ruşine mai mare decât să te laude salariatul unui post TV specializat în linşaje publice? Şi apoi, cu faţa iradiind de încântare şi ţinându-l strâns după mijloc, să faci un selfie cu el? Să nu mi se răspundă că, după ce o începi sub semnul tuturor rigorilor morale, o campanie poate scuza, în numele imperativelor publicitare, orice. Îmi vine în minte, în acest context, o pagină din Jurnalul fericirii a lui Steinhardt. Iat-o:

"Diavolul. Să încheiem un pact. – Nu. – Atunci hai să semnăm un document prin care recunoaştem şi tu şi eu că doi plus doi fac patru. – Nu. – De ce? Nu admiţi că doi şi cu doi fac patru? – Nu. – De ce? Nu admiţi că doi şi cu doi fac patru? De ce n-ai subscrie unui adevăr incontestabil? – Nu-mi pun semnătura alături de a ta nici pentru a recunoaşte că există Dumnezeu."

Al doilea lucru pe care nu-l înţeleg în cazul domnului Nicuşor Dan. Întrebat fiind ce orientare are USB-ul sau ce orientare, de stânga sau de drepata, ar imprima primăriei din Bucureşti dacă ar câştiga alegerile, a răspuns mereu că, fiind vorba de administraţie, nu se pune problema politică a stângii şi a dreptei. Mărturisesc că acest mod de a evita sistematic un răspuns în contextul unor alegeri politice mă îngrijorează.

Iar cine evită să afirme că e de dreapta declară indirect că e împotriva liberalismului clasic european pe care s-au născut toate democraţiile occidentale. Şi, în fond, împotriva binelui pe care-l putem edifica politic într-o lume care nu aspiră, iresponsabil, să instaureze paradisul pe pământ. Acum, că USB a devenit USR, întrebarea se pune mai apăsat: "Sunteţi de dreapta sau de stânga, domnule Dan? Nu de alta, dar ieri am votat cu dumneavoastră şi aş vrea să ştiu dacă la toamnă o pot face din nou".

Pentru sa citi articolul integral intraţi aici.

Cum răspunde Cătălin Predoiu

"Domnule Liiceanu, sunteţi incorect cu mine! Înregistrarea discuţiilor de la GDS arată limpede ce-am spus şi ce nu am spus în dezbatere. Iar după şedinţă v-am spus "off the record" că nu exclud personal nicio formulă care să o stopeze pe Firea, inclusiv a retragerii, dar că, tocmai, nu pot angaja partidul deocamdată şi că e important ce opinie publică se formează... Cât priveşte scorul şi sondajele, cu câteva zile înainte ordinea era inversată pe pozitiile 2 şi 3, faţă de cea rezultată în final. Ce a determinat inversarea în câteva zile?

În opinia mea, tocmai faptul că sondajele manipulatoare aruncate pe piaţă au "mutat" votul util, la care s-a adaugat absenteismul, au inversat ordinea clasării pe 2 şi 3. De aceea am încercat să atrag atenţia asupra manipulării. Ce constat la rândul meu, cu un gust amar, este că în trei săptămâni nu vă mai "trec fiorii" la idelogia "nici de stânga, nici de dreapta, nici de centru". În ciuda acestor lucruri, vă salut cu respect."

rezultată în final. Ce a determinat inversarea în câteva zile? În opinia mea, tocmai faptul că sondajele manipulatoare aruncate pe piaţă au "mutat" votul util, la care s-a adaugat absenteismul, au inversat ordinea clasării pe 2 şi 3. De aceea am încercat să atrag atenţia asupra manipulării. Ce constat la rândul meu, cu un gust amar, este că în trei săptămâni nu vă mai "trec fiorii" la idelogia "nici de stânga, nici de dreapta, nici de centru". În ciuda acestor lucruri, vă salut cu respect.

Domnule Liiceanu, sunteţi incorect cu mine! Înregistrarea discuţiilor de la GDS arată limpede ce-am spus şi ce nu am spus în dezbatere. Iar după şedinţă v-am spus "off the record" că nu exclud personal nicio formulă care să o stopeze pe Firea, inclusiv a retragerii, dar că, tocmai, nu pot angaja partidul deocamdată şi că e important ce opinie publică se formează... Cât priveşte scorul şi sondajele, cu câteva zile înainte ordinea era inversată pe pozitiile 2 şi 3, faţă de cea rezultată în final. Ce a determinat inversarea în câteva zile? În opinia mea, tocmai faptul că sondajele manipulatoare aruncate pe piaţă au "mutat" votul util, la care s-a adaugat absenteismul, au inversat ordinea clasării pe 2 şi 3. De aceea am încercat să atrag atenţia asupra manipulării. Ce constat la rândul meu, cu un gust amar, este că în trei săptămâni nu vă mai "trec fiorii" la idelogia "nici de stânga, nici de dreapta, nici de centru". În ciuda acestor lucruri, vă salut cu respect.