Ligia Deca, întrebată dacă e de acord cu propunerea sindicatelor ca evaluarea naţională să fie susţinută la cinci materii

Ligia Deca (facebook.com/Ligia Deca)
Ana Ion
09.03.2023

„În acest moment, proiectele legislative includ propunerea pe care noi deja am prezentat-o săptămână trecută, cea cu admitere la liceu după evaluarea naţională, pentru profilurile unde există concurenţă”, a declarat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, la finalul şedinţei de Guvern, întrebată despre propunerea sindicatelor ca evaluarea naţională să fie susţinută la cinci discipline.

Redăm dialogul reporter - ministru, potrivit Edupedu.ro.

Reporter: Aţi avut discuţii cu sindicatele legate de propunerea lor de ieri, aceea ca examenul de admitere la liceu să fie compus din cinci examene cu noţiuni de la mai multe materii?

Ligia Deca: Aşa este, propunerea a venit în cursul zilei de ieri, în scris. Propunerea nu a fost ridicată în cadrul discuţiilor din comisia de dialog social, organizată luni, deci nu a putut fi discutată cu toţi actorii în acel context. Şi am primit astăzi o reacţie din partea Consiliului Naţional al elevilor şi a Federaţiei părinţilor, care spun că nu ar susţine o astfel de variantă. În acest moment, proiectele legislative includ propunerea pe care noi deja am prezentat-o săptămână trecută, cea cu admitere la liceu după evaluarea naţională, pentru profilurile unde există concurenţă. (…) Este un moment destul de avansat al elaborării legii şi vedem că nu există consens între actorii din sistem, de aceea am păstrat propunerea pe care am prezentat-o deja public.

Reamintim că sindicatele profesorilor au solicitat ca elevii să susţină 5 probe la Evaluarea Naţională, iar liceele să stabilească, cu un an înainte, pentru fiecare filieră, coeficienţii pentru fiecare probă, în locul admiterii separate la liceu.

Sindicatele din educaţie propun ca evaluarea naţională să aibă următoarele probe, pentru elevii care intră în clasa a V-a în anul şcolar 2024-2025:

  • a) matematică informatică (algoritmică)
  • b) română
  • c) ştiinţe (fizică, chimie, biologie)
  • d) umanistice (istorie, geografie) inclusiv limbi străine;
  • e) maternă;

Potrivit sindicatelor, fiecare liceu ar trebui să stabilească, cu un an înainte, coeficienţii pentru fiecare probă de examen: „Cu un an înainte, fiecare liceu stabileşte, pentru fiecare filieră, coeficienţi pentru fiecare din cele 4/5 examene de mai sus şi le anunţă public. Suma celor 4/5 coeficienţi trebuie să fie 10, niciun coeficient nu poate fi 0.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor