USR cere amplasarea de camere video în centrele de asistenţă socială după neregulile de la centrele pentru copii cu dizabilităţi din Târgu Mureş
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a înaintat miercuri, în Parlament, o propunere legislativă care prevede instalarea de camere video în centrele de asistenţă socială destinate copiilor, adulţilor şi vârstnicilor. Iniţiatorul proiectului a subliniat că scopul acestuia este „o mai bună protecţie şi monitorizare atât pentru beneficiari, cât şi pentru angajaţi”.
„Situaţia gravă de la Târgu Mureş demonstrează necesitatea instalării obligatorii de camere video în toate centrele de asistenţă medico-socială din România – publice şi private – care îngrijesc copii, adulţi şi vârstnici. Monitorizarea, realizată cu respectarea strictă a legislaţiei GDPR, va oferi autorităţilor instrumente obiective pentru evaluarea şi supravegherea calităţii îngrijirii din aceste centre”, a declarat Emanuel Ungureanu, membru al Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor, citat de HotNews.
Propunerea legislativă urmăreşte modificarea şi completarea Legii privind reforma în protecţia şi promovarea drepturilor copilului şi a Legii privind asistenţa socială, introducând obligativitatea instalării şi întreţinerii sistemelor de supraveghere video.
Camerele vor fi amplasate astfel încât să asigure monitorizarea continuă a activităţilor, fără a afecta intimitatea beneficiarilor, conform reglementărilor privind protecţia datelor personale şi drepturile copiilor. Înregistrările vor fi stocate între 30 de zile şi 6 luni şi vor putea fi accesate doar de personal autorizat, exclusiv pentru scopuri de monitorizare, investigarea incidentelor sau garantarea siguranţei.
Înainte de a depune proiectul, deputatul Emanuel Ungureanu a vizitat patru centre din Târgu Mureş, unde sunt îngrijiţi 80 de copii cu afecţiuni grave, deşi capacitatea acestora este de doar 61 de locuri.
„Problema majoră a acestor copii nu constă în spaţiul insuficient, ci în lipsa personalului specializat, a echipamentelor necesare şi a îngrijirii medicale complexe. Ministerul Sănătăţii a ignorat, prin Inspecţia Sanitară de Stat, nevoile urgente ale acestor copii, care ar trebui îngrijiţi în centre paliative specializate, complet absente în România. Vorbim despre copii care necesită alimentaţie prin sondă nazo-gastrică. Relocarea în spaţii mai generoase nu rezolvă problema fundamentală: lipsa unui personal multidisciplinar şi a resurselor adecvate pentru îngrijiri paliative complexe”, a explicat deputatul.
Emanuel Ungureanu a anunţat, de asemenea, că lucrează la o iniţiativă legislativă pentru crearea de centre medico-sociale dedicate îngrijirilor paliative pentru copiii cu afecţiuni severe, pentru a le oferi sprijinul necesar.