Ce spune Bolojan despre reducerea cheltuielilor pe care statul le are cu cei 1.300.000 de bugetari
Preşedintele PNL Ilie Bolojan a subliniat că este o formă de respect pentru cetăţeni ca fiecare bugetar plătit din banii publici să poată explice concret ce a făcut pentru banii respectivi.
Jurnalist: Dacă-mi permiteţi, despre reducerea cheltuielilor, aş avea o întrebare. M-am uitat pe datele Ministerului de Finanţe: avem peste 1.300.000 de bugetari în România, dintre care aproape 840.000 lucrează în administraţia centrală, 467.000 în administraţia locală. Actuala coaliţie, care s-a instalat în noiembrie 2021, a umflat aparatul bugetar, dacă-mi permiteţi, cu peste 40.000 de posturi. Câte vor fi reduse dintre acestea?
Ilie Bolojan: Eu nu pot să fac estimări de genul acesta. Nu acesta este scopul, să facem estimări. Fiecare instituţie – Senatul României, Camera Deputaţilor – aceste măsuri de reorganizare le-am convenit împreună cu domnul preşedinte Şerban de la Cameră. Urmează reorganizarea la Cameră, dar asta se face în funcţie de analiza activităţii.
Nu poţi să vii şi pauşal să iei nişte măsuri. S-ar putea să constaţi că, în anumite zone, ai probleme cu contractul colectiv de muncă. Nu cred că este în regulă, ca la Romsilva, să ai un contract colectiv de muncă, care, la pensionare, îţi dă dreptul la 10 salarii brute, dar luate în bani net, adică vreo 15 salarii. Poate vor şi angajaţii Senatului această chestiune sau alţii. Cred că e o prevedere care trebuie modificată în contractul colectiv de muncă.
În alte locuri sunt oameni în plus, care nu justifică existenţa. Am dat câteva exemple de la Senat, unde chiar nu se justifică, să ne înţelegem foarte bine!
Fiecare instituţie trebuie să-şi facă analizele, iar forma de respect pentru cetăţeni este ca niciun om care este finanţat şi plătit din banii publici să nu poată să nu spună ce a făcut pentru banii respectivi! Când vom înţelege asta, ne vor respecta mai mult cetăţenii şi nu vom risipi banii!
Deci creşterea de salarii, de drepturi, este simplă, pentru că se ia de pe o zi pe alta! Reducerea nu e atât de uşoară, pentru că înseamnă situaţii diferite, probleme diferite.
Nu cred că la ASF, de exemplu, trebuie să fie atâţia oameni neexecutivi în board. Cred că nu s-ar prăbuşi ASF-ul dacă n-ar fi atâţia şi n-ar avea nişte prime atât de mari, de exemplu. Deci, acolo trebuie lucrat la organigrame, la contracte de management, la contracte de muncă, dar aceste lucruri nu se pot face de pe o zi pe alta şi necesită timp.
Următoarea etapă este să ne ocupăm de instituţiile din coordonarea Parlamentului şi să facem un grup de lucru pentru această chestiune. Veţi vedea, în perioada următoare, analize şi informări corecte şi cinstite. Măcar să-şi publice aceste drepturi, ar putea să facă asta, ca să-i vedeţi şi dumneavoastră cam la ce nivel de austeritate sunt!
Jurnalist: Apropo de respectul pentru banul public, domnule Bolojan, partidele politice au încasat anul trecut, din subvenţia de la bugetul de stat, 77 de milioane de euro, dintre care Partidul Naţional Liberal a încasat 25 de milioane de euro. Cum vi se pare această sumă? 25 de milioane de euro din taxele şi impozitele românilor pentru PNL, 35 pentru PSD şi aşa mai departe. Ce fac partidele cu aceşti bani?
Ilie Bolojan: Am spus că sumele pentru partidele politice au fost prea mari. Am militat pentru reducerea lor. Asta am făcut şi asta am rezolvat!