Şeful Expert Forum: E o mare Cabală în fruntea statului român. Dar lumea vede că se întâmplă lucruri în spatele scenei. Vine decontul

Sorin Ioniţă (Facebook)
Andrei Pricopie
22.01.2025

Preşedintele think-thank-ului Expert Forum, Sorin Ioniţă, a atras atenţia, într-o emisiune Euronews, că există trei mari întrebări legate de alegerile prezidenţiale la care în acest moment nu avem un răspuns, motiv pentru care este greu de anticipat ce se va întâmpla la scrutinul crucial din luna mai.

Jurnalist: Neavând sondaje care să ne ofere încredere, totuşi, care sunt candidaţii cu şanse, cei despre care vorbim şi cei care apar în spaţiul public, să ajungă în turul 2? Cei importanţi.

Sorin Ioniţă: E prea devreme să ştim, pentru că sunt câteva întrebări la care nu s-a dat răspuns. Va putea candida Georgescu? Adică va fi lăsat să candideze? Chestiuni juridice... va fi descalificat, cum a fost Şoşoacă? Nu ştim. Vom vedea ce motive găseşte statul lui Iohannis, pentru că e foarte imprevizibil.

Întrebarea numărul 2. Este clar, adică e deja public, că USR va discuta cu Nicuşor Dan. Adică el cred că îşi smulge părul acum dacă îl face cineva progresist pe Nicuşor Dan. Ei vor vorbi între ei. Deci există această posibilitate, nu e certă, dar există posibilitatea ca unul dintre Elena Lasconi şi Nicuşor Dan să se retragă în beneficiul celuilalt. Chiar şi cifrele astea ale lui Pieleanu, dacă le adunaţi, vedeţi că e o mare problemă.

Şi întrebarea numărul 3. Coaliţia PNL-PSD, ce va face ea când în sondajele reale, după ce se declară şi e clar cine candidează, cine e validat să candideze, Antonescu va fi constant pe locul 3 în sondaje pe bune? Atunci ce vor face ei? Vor merge înainte cu această strategie? Mă îndoiesc. Va fi scenariul "Dr. Cîrstoiu", care n-a fost retras nu ştiu cât înainte, ci în plină ofensivă l-au luat şi au improvizat soluţii. Şi nu ştim. Dacă îl retrag pe Crin Antonescu, va fi PSD cu PNL împreună cu alt candidat? Vor fi separaţi? Toate aceste lucruri nu se ştiu.

Deci sunt trei întrebări importante la care nu avem un răspuns. A sonda acum nişte oameni care nu s-au declarat că vor candida, nu văd rostul. Dar avem, totuşi, nişte oameni care sigur candidează. Nu ştim dacă vor ajunge în final. Dar este şi o mitologie a acestor sondaje, că ar reprezenta o opinie publică pietrificată. Tu te duci cu un mare instrument, presupunând că nu-i măsluit. Dar ai, să zicem, un sondaj perfect onest, un sociolog care măsoară cu toată tehnologia, şi aşa rămâne. Opinia publică e schimbătoare. Până în mai se schimbă...

(Avem 23 sau 25% dintre oameni care au spus că nu declară pe cine votează). Şi e vreo mirare, când vedem câtă neîncredere există în instituţii, o neîncredere care creşte, o neîncredere în tot ce s-a întâmplat?! S-au anulat alegeri fără o explicaţie. Preşedintele refuză să dea explicaţii. Nimeni nu şi-a dat demisia din serviciile secrete, de la AEP, de nicăieri. Pare că e aşa, o mare cabală. Pur şi simplu alimentăm conspiraţiile naţionaliştilor. De ce le zicem noi suveranişti? Sunt partide naţionaliste care spun: "Uite, ăştia complotează." Poţi să-i contrazici? Nu poţi să-i contrazici. Faptele îi confirmă.

Şi atunci oamenii... e normal. Asta alimentează spirala tăcerii în sondaje. Poate că oamenii se duc într-o direcţie, dar nu ştii unde. Le e frică să mai spună în sondaje că, bă, ăştia sunt cu puterea. Păi Pieleanu e cu puterea şi mai sunt vreo trei sondori cu puterea.

Când vine să te întrebe sondorul SRI-ului, tu spui corect ce ai tu în cap? Să fim serioşi. Deci, dacă s-ar retrage SRI-ul din industria sondajelor, atunci poate lumea ar declara mai onest. Dar până atunci, nu. Şi au dreptate oamenii să tacă din gură.

Jurnalist: Aţi pus o întrebare foarte bună referitor la dacă va fi sau nu lăsat de justiţie sau de stat.

Sorin Ioniţă: Îi găsesc de data asta o bază legală să-l retragă?

Jurnalist: Sunt curios care ar putea fi un asemenea efect asupra politicii, asupra alegerilor. Pentru că Călin Georgescu are o susţinere în acest moment. Prin urmare, retragerea dânsului ar putea avea un efect asupra alegerilor, asupra nemulţumirii populaţiei.

Sorin Ioniţă: Şutat mingea mai la vale pe coridor. Deci tensiunile se acumulează, amâni deconturi. Asta faci. Am tot amânat deconturi. Ei s-au tot jucat cu partidele. S-au tot dus cu Hellvig, cu ăia. Hai să-i facem coaliţii. Ăştia de la PNL. Dă-l pe Ciucă etc. Lumea vede. Nu trebuie să ai doctorat ca să vezi că se întâmplă lucruri în spatele scenei. Şi vine decontul la un moment dat. A explodat într-un fel în noiembrie, va exploda într-un alt fel data viitoare. Dar nu ştim cum.

Partidele noastre au mers prea departe în regimul Iohannis pentru a se mai putea reapropia plauzibil de electorat. În special cele două, PSD şi PNL. Fără o schimbare de garnitură, dar şi de stil de conducere. Nu mai poţi să vii tot cu cei care au făcut pe la Academia SRI, dar n-au reuşit să-şi ia diploma. N-ai cum să vii cu genul ăsta de lider de partid, că lumea te simte. Şi atunci vin ăştia, "autenticii", care şi ei sunt tot duşi cu capul, dar sunt suveranişti naţionalişti. Ăia dau o impresie de autenticitate. Au dat-o în noiembrie şi lumea a votat cu ei. Ce va fi data viitoare, nu ştim.

E un mare gol, e o mare cerere de autenticitate în politică, indiferent de ideologie: social-democraţie, liberalism, conservatorism. Dar vino, mă, unul autentic, care şi-a făcut o carieră şi poate să-şi explice etapele din viaţă. Nu plăteşte presa ca să tacă, să nu-i pună întrebări despre ce a făcut el între anul cutare şi anul cutare. Asta se cere în România. Aşa ceva nu există în Europa acum. Deci genul ăsta de oameni-hologramă nu există. Şi noi încercăm să previzionăm pe baza de sondaje. Aşa ceva nu se poate. Nu există.

(E şi un mimetism la nivel global, pentru că suveranismul nu există doar la noi) Dar ăia sunt autentici. Mă uit aşa la AfD-ul din Germania. Pe tipa aia de la AfD, care e preşedintă. Acum cică au alegeri în Germania, în februarie. Păi aia n-a fost ofiţer de servicii secrete, pe bune. Şi n-a primit finanţare nici de la SIE, nici de la SRI-ul german. Cum au suveraniştii noştri. Deci, când mergi cu d-ăştia, tragi de hăţuri şi cu dosare la secret, îl analizează nu ştiu ce, pe TikTok, pe Georgescu, dar nu îl întreabă 20 de ani din ce a trăit ANAF-ul. El n-are serviciu acum. Nu ştim de unde trăieşte un trai de lux.

Jurnalist: Nu ştim, în acest moment nu avem nicio anchetă de la ANAF care să ne vorbească despre...

Sorin Ioniţă: Păi ancheta-i simplă. Te duci la SIE şi scoţi dosarul lui din fişet.

Jurnalist: Călin Georgescu a pierdut la CEDO, şi ceea ce a solicitat...

Sorin Ioniţă: Nu avea nicio şansă. E o prostie cu CEDO. Nu era acceptabil cazul de la început şi se ştia asta între profesionişti. Era inadmisibil cazul. Deci e doar o chestie de PR... Îşi creează evenimente de PR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor