Liderul unei asociaţii religioase din România, acuzat de CNSAS de colaborare cu fosta Securitate comunistă

Dosare la arhivele CNSAS (Epoch Times România)
Andrei Popescu
28.06.2024

La sfârşitul lunii martie, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii a depus, la Curtea de Apel Bucureşti, o acţiune în care cere judecătorilor să constate calitatea de colaborator al fostei Poliţii Politice pentru Ioan Ceuta. Acesta este liderul uneia dintre cele 47 de asociaţii religioase din România – Adunările lui Dumnezeu – care este pe punctul de a deveni cult şi parte a unei organizaţii penticostale cu structuri la nivel mondial, relatează G4Media.ro.

“Până nu se pronunţă instanţa, nu fac nici un comentariu”, a declarat Ceuta, 68 de ani, pentru site-ul citat.

Primul termen al procesului este programat pe 26 septembrie.

În acţiunea din acest dosar consultată de G4Media.ro, CNSAS arată că Ceuta a fost informator al Securităţii şi “a furnizat informaţii prin care se denunţau activităţi potrivnice regimului totalitar comunist, precum apartenenţa şi activităţi desfăşurate în cadrul unor culte religioase”. Prin urmare, Ceuta ar fi contribuit la îngrădirea dreptului la viaţă privată şi al celui la libertatea conştiinţei şi religiei.

Conform datelor din dosar, într-o notă semnată cu nume conspirativ, Ceuta ar fi relatat detalii despre o femeie care s-ar fi separat de o grupare religioasă şi ar fi avut o relaţie cu un preot catolic. În alte note, ar fi oferit detalii despre mai mulţi membri ai cultului penticostal, de exemplu despre unul care îndeplinea funcţiile de prezbiter şi conducător de comunitate sau despre un altul, care şi-a exprimat obiecţiile faţă de alţi membri “care ar fi distrus interesele cultului, ceea ce a făcut ca adunarea să fie într-o situaţie neplăcută. El era foarte nemulţumit pe aceştia că în înţelegere unii cu alţii şi-au însuşit din banii bisericii în loc ca ei să fie corecţi şi să-şi vadă de credinţa lor”.

“Denunţarea de către pârât a existenţei unor persoane ce desfăşurau activităţi religioase şi care încercau să atragă noi adepţi, se înscria în sfera delaţiunilor ce se referau la atitudini potrivnice regimului şi care erau de natură a produce consecinţe negative asupra celor vizaţi. (…) Pe baza informaţiilor furnizate de pârât, organele de Securitate au dispus măsuri intruzive în viaţa privată a persoanelor denunţate”, potrivit acţiunii CNSAS.

Ceuta este liderul Asociaţiei Adunările lui Dumnezeu, una dintre cele 47 recunoscute pe teritoriul României de către Secretariatul pentru Culte.

Conform site-ului citat, în urmă cu aproape patru ani, Ceuta a depus la Secretariat un dosar pentru a i se aproba încadrarea asociaţiei sale drept cult religios de rangul Bisericii Ortodoxe sau a celei Romano-Catolice.

În România există 18 astfel de culte, dar o decizie de aprobare a unuia nou nu a mai fost luată de peste 30 de ani. Una dintre cele mai importante condiţii pentru a deveni cult este depunerea unei liste cu adeziunile unui număr de membri, cetăţeni români, cu domiciliul în România, cel puţin egal cu 0,1% din populaţia ţării, conform ultimului recensământ. Deşi aprobarea era considerată de presă ca iminentă acum doi ani, până în prezent, Guvernul nu a dat undă verde.

Asociaţia susţine că “se bazează pe cooperarea sfinţilor botezaţi cu Duhul Sfânt din bisericile penticostale locale” şi face parte din Federaţia Penticostală Europeană (Penticostal European Fellowship), Federaţia Mondială a Adunărilor lui Dumnezeu (World Assemblies of God), Federaţia Mondială Penticostală (World Penticostal Fellowship) şi Federaţia Consiliului General al Adunărilor lui Dumnezeu (United Penticostal Council of the Assemblies of God).

Federaţia Mondială a Adunărilor lui Dumnezeu are aproape 70 de milioane de membri în 190 de ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor