Liderul partidului din China se ocupă de fracţiunile rivale în spatele scenei
alte articole
Deghizat ca o campanie anti-corupţie pentru a salva partidul şi statul, Xi Jinping, noul lider al partidului comunist din China, a moştenit afacerea neterminată de a controla şi epura forţele şi facţiunile rivale care au explodat anul trecut în scandaluri şi lupte interne în rândul funcţionarilor de rang înalt din partid.
În fruntea listei se află bătrânul fost lider Jiang Zemin, care are o pată pe conştiinţă în ce priveşte persecuţia nerezolvată împotriva Falun Gong, el fiind iniţiatorul acesteia. Altă ţintă a lui Xi este Comitetul pentru Afaceri Politice şi Legislative (CAPL), aparatul de securitate publică din China, care este organizaţia cea mai coruptă şi care a devenit un al doilea centru de putere sub fostul şef Zhou Yongkang, care este şi unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Jiang. Cum se va ocupa Xi de aceste probleme va determina soarta partidului.
În timpul acestor câtorva săptămâni de când Xi a devenit liderul partidului, Jiang Zemin a sfidat deja în mod deschis şi de mai multe ori autoritatea lui Xi.
Pe 4 decembrie au fost aprobate de partid cele opt reglementări pentru îmbunătăţirea modului de funcţionare a Biroului Politic, cunoscute sub numele de "cele opt reguli ale lui Xi". O regulă interzice funcţionarilor să îşi publice propriile scrieri, monografii, scrisori sau telegrame, felicitări sau inscripţii de orice fel fără aprobarea prealabilă a puterii centrale.
Cu toate acestea, într-o perioadă de şase zile, din 22 până în 28 decembrie, Jiang a contestat normele lui Xi de patru ori, potrivit rapoartelor mass-medie de stat.
Pe 22 decembrie, Jiang a scris prefaţa unei cărţi de poezii antice. Două zile mai târziu, el a lansat o carte intitulată "Huang Ju", dedicată discipolului său Huang Ju, care a fost şi o persoană-cheie în persecuţia împotriva Falun Gong şi care a murit în 2007.
Pe 25 decembrie, Jiang a dat o altă dedicaţie, prezentată la Podul Nanjing. Iar pe 28 decembrie a fost publicată ultima sa carte.
Potrivit analiştilor politici, intenţia lui Jiang a fost de a-i reaminti lui Xi şi tuturor celorlalţi că el încă mai are influenţă politică.
O sursă internă din tabăra lui Xi Jinping a declarat pentru postul de radio de stat China National Radio, că detaşarea afişată de Jiang a fost într-o oarecare măsură tolerată de Xi. Îngăduirea acestor apariţii publice ale lui Jiang a servit ca o acoperire pentru operaţiunea reală - luarea puterii lui Jiang şi desfiinţarea CAPL, şi împiedicarea lui Zeng Qinghong, majordomul fracţiunii Jiang, de a efectua orice fel de "sinucidere" care ar putea scăpa partidul de sub control.
Conform acestei surse din interior, ca parte a luptei sale împotriva corupţiei, Xi a plănuit să-i aresteze pe fostul ţar al securităţii Zhou Yongkang - unul dintre principalii vinovaţi în persecuţia împotriva Falun Gong, care a fost recent demis din funcţia de şef al CAPL şi care s-a retras din Comitetul Permanent al Biroului Politic - şi pe alţi oficiali care aveau legături cu fracţiunea lui Jiang, fără a se atinge de Jiang Zemin. Prin această mutare Xi încearcă să câştige sprijinul poporului chinez şi, în acelaşi timp, să ia înapoi puterea concentrată sub fracţiunea lui Jiang.
Shi Zangshan, un expert pe probleme legate de China cu sediul în Washington DC, susţine că Jiang Zemin reprezintă o problemă şi că salvarea Partidului Comunist Chinez (PCC) este imposibilă; cea mai bună manevră a lui Xi ar fi să dizolve Partidul.
Potrivit lui Shi, dacă Xi îşi continuă reforma politică fără a se atinge de Jiang, el va fi în cele din urmă controlat de Jiang. Atât timp cât facţiunea lui Jiang nu va mai deţine nicio putere, ea nu va acţiona în conformitate cu normele şi nici nu se va comporta cu reţinere. În acest caz orice se poate întâmpla, iar Xi nu va fi capabil să îşi respecte promisiunile de reformă.
Dar dacă Xi l-ar viza pe Jiang acum, publicul chinez ar cere cu siguranţă ca infracţiunile lui Jiang împotriva Falun Gong să fie cercetate, ceea ce ar duce la colapsul imediat al PCC, a spus Shi.
"Crimele şocante care au loc datorită persecuţiei împotriva Falun Gong iniţiată de Jiang Zemin a provocat deja o soartă fără speranţă pentru PCC şi pierderea totală a credibilităţii", a adăugat Shi.
"Dacă Xi nu ia iniţiativa de a dezintegra PCC, echilibrul vulnerabil de putere între actualii lideri ai PCC şi Jiang va da curs în cele din urmă certurilor, ceea ce va duce oricum la colapsul PCC", a concluzionat Shi.
Dilema lui Xi
Recentele campanii politice şi anti-corupţie ale lui Xi au fost constrânse de ideea de bază a PCC: să nu provoace prăbuşirea PCC. Promisiunile de reformă ale lui Xi vor fi afectate de îndată ce se va atinge de această idee de bază.
Deoarece Xi încă mai vrea să salveze PCC, el nu poate să-l aducă pe Jiang Zemin în faţa justiţiei, deoarece expunerea crimelor împotriva umanităţii ale lui Jiang, cum ar fi recoltarea de organe pe viu de la practicanţii Falun Gong, ar provoca colapsul PCC.
Dar dacă Xi vrea să conducă ţara şi să încerce să salveze PCC, el nu are de ales decât să se ocupe de CAPL limitându-i puterea.
CAPL a devenit deja cea mai coruptă organizaţie din ultimul deceniu şi a fost criticată pe larg de cetăţenii chinezi. CAPL a fost, de facto, mai presus de toate sistemele de autoritate şi era capabil să mobilizeze resurse enorme şi să controleze politica naţională.
Xi şi-a început deja manevrele împotriva CAPL.
Li Chuncheng, secretar adjunct al partidului din provincia Sichuan şi un loialist al lui Zhou Yongkang, fostul şef al CAPL, a fost înlăturat de curând din postul său, după ce Xi a devenit noul lider al Partidului.
CCTV a raportat recent ştiri negative despre CAPL.
Petiţionarii care ţineau bannere în mână au cerut ca Zhou Yongkang să-şi declare activele, iar poliţia nu a intervenit. Ling Jihua, un aliat de încredere a lui Hu, a fost transferat la conducerea Departamentului Frontului Unit înainte ca Hu să fi transferat puterea lui Xi. Scopul a fost controlarea reţelei de spionaj din străinătate, controlate anterior de fracţiunea lui Jiang.