Retrospectivă Epoch Times 2012: Comunitatea internaţională preocupată de recoltarea ilegală de organe din China

O punere în scenă a recoltării de organe de la practicanţii Falun Gong de către regimului comunist din China, la o adunare publică.
O punere în scenă a recoltării de organe de la practicanţii Falun Gong de către regimului comunist din China, la o adunare publică. (Clearwisdom.net)

Acuzaţiile de recoltare forţată de organe în China au început să iasă la iveală din anul 2006. De atunci, tot mai multe dovezi sugerează că aceste afirmaţii sunt adevărate şi că lucrurile stau chiar mai rău decât s-a crezut iniţial. Prizonieri de conştiinţă – în special practicanţii Falun Gong – sunt ucişi pentru organele lor.

Începând din 1999, numărul de centre de transplant din China a crescut cu 300% în doar 8 ani, chiar dacă China nu are efectiv un sistem naţional de donare de organe. 1999 a fost anul în care regimul chinez a început să persecute adepţii practicii spirituale Falun Gong, trimiţând sute de mii în lagăre de muncă şi mulţi dintre ei nu au mai fost văzuţi niciodată.

Medicina de transplant a fost dezvoltată pentru a salva vieţi. Dar în China, oameni nevinovaţi sunt ucişi pentru organele lor, astfel încât acestea să poată fi vândute pentru profit.

Din ce în ce mai mulţi medici, congresmeni, politicieni, avocaţi internaţionali în domeniul drepturilor omului, jurnalişti şi oameni din întreaga lume atrag atenţia asupra recoltării forţate de organe.

Anul acesta a fost iniţiată o petiţie pentru oprirea recoltării forţate de organe din China de către organizaţia non-profit Medici împotriva recoltării forţate de organe intitulată Apel către Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului pentru a trimite o echipă independentă care să investigheze în amănunt recoltarea de organe pe viu. Se apelează la Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului pentru ca acesta să iniţieze pregătirea unei echipe profesionale independente de investigaţie şi să supravegheze investigaţia asupra practicilor de recoltare forţată de organe în China, îndeosebi de la prizonierii de conştiinţă .

În 2009, canadienii David Matas, avocat de drepturile omului, şi David Kilgour, fost secretar de stat, au publicat cartea Recoltare Sângeroasă: Prelevarea de Organe de la Practicanţii Falun Gong din China. Cartea a fost o versiune actualizată a unui raport din 2006 purtând acelaşi titlu, care a îngrozit lumea prin dezvăluirea faptului că în China au loc sistematic recoltări ilegale de organe în comunitatea medicală chineză pentru a obţine profituri imense prin vânzări pe piaţa transplanturilor. Printre multe alte descoperiri, raportul a confirmat adevărul afirmaţiilor că practicanţii Falun Gong dispăruţi erau ucişi pentru organele lor.

Domnul Matas, împreună cu domnul Kilgour, au fost nominalizaţi la Premiul Nobel pentru Pace în 2010 pentru eforturile depuse în investigarea crimelor împotriva practicanţilor Falun Gong din China privind recoltarea de organe.

Transplanturile ilegale de organe provenind de la donatori de origine necunoscută şi apoi cumpărarea lor pe sume imense de către pacienţi străini constituie o criză majoră de drepturile omului în China. Fără un sistem la nivel naţional de donare voluntară de organe, China are în chip misterios un număr enorm de organe imediat disponibile pentru transplant, la cerere. Conform cercetărilor efectuate de către Centrul de Informare despre Falun Dafa (FDIC), printre zecile de mii de transplanturi de organe realizate anual în China, înregistrările donărilor voluntare se ridică numai la câteva sute.

Petrecându-şi ultimii câţiva ani pentru a atrage atenţia asupra acestui subiect prin cartea Recoltare Sângeroasă şi luând legătura cu specialişti din comunitatea medicală a transplanturilor, dl David Matas a publicat anul acesta o a doua carte pe această temă: Organe pentru Stat: Abuzul Transplanturilor din China. Matas a scris cartea împreună cu dr Torsten Trey, membru fondator şi director executiv al Asociaţiei Doctorilor Împotriva Recoltării Forţate de Organe (DAFOH). Volumul se constituie într-o colecţie de 20 de eseuri, scrise de autori de pe patru continente.

„Ceea ce am descoperit a fost o comunitate de specialişti în transplanturi realmente preocupată de subiect”, a menţionat Matas în privinţa cooperării autorilor în realizarea eseurilor pentru noua sa carte. Avocatul canadian a mai adăugat că o parte din acea îngrijorare îşi are rădăcina în impactul produs de practicile de transplant lipsite de etică din China asupra reputaţiei comunităţii mondiale a medicinii transplanturilor – uneori afectând eforturile de sponsorizare.

Faptul că Matas simte această problemă ca fiind urgentă se bazează pe faptul că în conformitate cu datelor estimative ale studiilor efectuate atât de el, cât şi de alţii, an de an, 1000 de prizonieri condamnaţi la execuţie în China sunt ucişi pentru organele lor: 500 aparţin uigurilor, tibetanilor şi sectei creştine Eastern Lightning House, iar 8000 aparţin practicanţilor Falun Gong.

Din această perspectivă, eseurile cuprinse în carte analizează abuzul medical sistematic pus în scopul transplantării ilegale de organe în China. Aceasta include colaborări ale lui Arthur L. Caplan - preşedinte al Departamentului de Bioetică din cadrul Centrului Medical Langone de la Universitatea din New York; Jacob Lavee, directorul Unităţii de Transplanturi Cardiace din cadrul Centrului Medical Sheba din Israel; Gabriel Danovitch, medic director al Programului de Transplanturi de Rinichi şi Pancreas din cadrul Şcolii de Medicină UCLA şi mulţi alţii.

Unul dintre scopurile pentru care Matas ridică problema aceasta în mod constant este ca ţările individuale să aplice o legislaţie prin care să ceară fie ca medicii să raporteze despre pacienţii care au efectuat un transplant în străinătate, fie ca guvernele să ancheteze persoanele care au trecut printr-o asemenea operaţie în mod ilegal. Până în prezent, tentativele de a crea o astfel de legislaţie au fost reduse, însă Israelul este una dintre puţinele ţări în care există restricţii.

Legea privind Transplantul de Organe din Israel interzice turismul pentru transplant (practică prin care pacienţii pleacă în străinătate pentru a obţine organe din partea unor doctori străini). Legea mai promovează autosuficienţa naţională în privinţa donării de organe. Aplicarea acestei legislaţii a fost un rezultat direct al cărţii Recoltare Sângeroasă.

Asociaţia Doctorilor Împotriva Recoltării Forţate de Organe (DAFOH), cu sediul la Washington împreună cu organizaţia medicilor taiwanezi, intitulată Asociaţia Internaţională de Supraveghere a Transplanturilor de Organe (Organ Care) şi-au exprimat îngrijorarea privind crimele Partidului Comunist Chinez (PCC) de prelevare a organelor şi au semnat o declaraţie bilaterală, prin care cer ca PCC să înceteze prelevarea forţată a organelor practicanţilor Falun Gong şi ale prizonierilor de conştiinţă, să îi pună pe cei vinovaţi în faţa justiţiei, să pună capăt celor 13 ani de persecuţie şi să facă apel la toate ţările şi parlamentele pentru a rectifica sau emite legi pentru protecţia şi prevenirea implicării în recoltarea de organe pe plan local.

Doctorii şi personalul medical care au semnat declaraţia au fost de acord ca DAFOH să trimită actul în original şi fotocopie, precum şi date statistice Consiliului pentru Drepturile Omului din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite, Organizaţiei Sănătăţii Mondiale, Asociaţiei Internaţionale a Medicinii Transplanturilor, guvernelor sau parlamentelor tuturor ţărilor, precum şi altor organizaţii ce posedă credibilitate şi capacitate de a ajuta la stoparea atrocităţilor.

Chen Yongxing, director de spital şi semnatar al acestei declaraţii a dezvăluit faptul că o seamă de doctori din Taiwan se află chiar în relaţii de afaceri cu medici ce efectuează recoltări de organe din China. Chen speră că Departamentul Sănătăţii şi unităţile juridice vor putea conduce o investigaţie amănunţită pentru stoparea acestor practici ilegale.

Zhu Wangqi, purtător de cuvânt al Grupului de Avocaţi ai Falun Gong pentru Drepturile Omului, care au contribuit la iniţierea campaniei pentru semnarea Declaraţiei, a afirmat că această flagrantă nelegiuire a recoltării organelor practicanţilor Falun Gong şi prizonierilor de conştiinţă a fost condamnată pe plan internaţional în mod repetat. Zhu a mai declarat că medicii taiwanezi care au trimis pacienţi în China continentală pentru a primi organe cu origini necunoscute ar trebui supuşi jurisdicţiei legii şi aspru sancţionaţi.

După expulzarea din PCC a lui Bo Xilai, membru al Biroului Politic intrat în dizgraţie, doi foşti oficiali taiwanezi de nivel înalt au cerut Statelor Unite şi ONU să acorde o mai mare atenţie recoltării de organe pe viu în China.

Fostul vicesecretar general al Consiliului taiwanez pentru Securitate Naţională, Parris H. Chang, a declarat că este un moment critic pentru comunitatea internaţională să ceară o investigaţie asupra recoltării de organe ce are loc în China.

Se crede că Wang Lijun, fost şef de poliţie şi protejat al lui Bo Xilai, care a fugit la Consulatul american din Chengdu, a oferit oficialilor american informaţii cu privire la crimele lui Bo, incluzând implicarea sa în recoltarea de organe. Congressmanii americani au cerut Departamentului de Stat să publice orice informaţie oferită de Wang asupra recoltării de organe.

Fan Jen-fei, fost Consilier de Politică Naţională pentru preşedintele taiwanez, a declarat: “În special, japonezii au dovedit că atunci când doresc un transplant de ficat ei fac comerţ în China. Acel lucru duce la omorârea oamenilor pentru organele lor. “Am auzit că cei ucişi sunt în mare parte practicanţi Falun Gong. Acest nu ar trebui permis. Sper ca întreaga comunitate internaţională, oamenii tuturor naţiunilor şi delegaţii tuturor naţiunilor vor adresa problema la Naţiunile Unite.”

Experţi malaezieni în transplant: Transplantul ilegal de organe din străinătate este riscant şi lipsit de etică

Dl David Matas s-a alăturat experţilor în transplant din Malaezia pentru sensibilizarea opiniei publice cu privire la pericolele prezentate de practicile lipsite de etică în transplanturile ilegale de organe.

"Există diferite modalităţi de a opri recoltarea de organe. Una este oprirea persecuţiei împotriva Falun Gong, o alta presupune golirea lagărelor de muncă. A treia cale este de a opri uciderea prizonierilor pentru organele lor; opriţi uciderea tuturor prizonierilor [şi] veţi opri uciderea practicanţilor Falun Gong".

Dl Matas a făcut 14 recomandări oficialilor din Malaezia şi industriei medicale, pentru a descuraja abuzurile ce au loc în prezent în China. Printre acestea se numără: nu trimiteţi pacienţi în China pentru transplanturi; nu publicaţi cercetări privind transplantul din China; nu instruiţi chirurgi chinezi în tehnici chirurgicale de transplant; nu autorizaţi asigurări pentru pacienţii care merg în China şi/sau care se întorc din China; nu le permiteţi profesioniştilor în transplant din China să se alăture asociaţiilor medicale profesionale, cu excepţia cazului în care sunt de acord să nu participe la transplanturi de organe care provin de la persoane deţinute în China.

Pericole pentru beneficiarii transplanturilor. Dr. Ahmad Ghazali, şeful Departamentului de Nefrologie de la Spitalul Kuala Lumpur, a explicat că transplanturile ilegale şi lipsite de etică prezintă riscuri mari pentru beneficiari. Orice formă de transplant de organe este o intervenţie chirurgicală majoră, iar pacientul va trebui să ia medicamente toată viaţa. El a precizat că nu toţi pacienţii sunt potriviţi pentru un transplant de organe.

Pentru a descuraja malaezienii care caută transplanturi de organe în străinătate, dr. Ghazali a precizat că spitalele de stat au oprit în acest an furnizarea de medicamente gratuite de represie imunitară pentru pacienţii care se întorc în ţară după transplanturi ilegale de organe efectuate în China .

Regimul chinez pare să caute o cale de a răspunde la publicitatea pe plan mondial făcută pe tema atrocităţii de recoltare forţată a organelor de la persoane vii.

Pe măsura intensificării presiunii internaţionale, o nouă directivă emisă de regimul chinez asupra transplanturilor de organe evidenţiază neliniştea tot mai mare în cadrul Partidului Comunist Chinez (PCC) în legătură cu atenţia care este acordată abuzurilor susţinute de stat în domeniul transplanturilor de organe precum şi, posibil, dorinţa de a evita răspunderea penală.

Noul program ce urmează a fi testat se numeşte Managementul pentru Achiziţionarea şi Alocarea de Organe şi va fi administrat sub Ministerul Sănătăţii. Aceasta înseamnă că atunci când un spital care poate realiza transplanturi de organe primeşte un organ, sistemul naţional de alocare şi distribuire va lua decizia finală asupra persoanei care va primi organul, asigurându-se ca pacienţii cu cea mai urgentă nevoie sunt trataţi prima dată.

Documentul este publicat datorită unor temeri tot mai mari în sânul comunităţii internaţionale cu privire la recoltarea pe viu de organe ce are loc în China.

În China există persoane care îşi vând proprii rinichi grupurilor clandestine care fac un profit prin transplantarea organelor. De asemenea, în China, statul recoltează forţat organe de la prizonieri de conştiinţă, ucigându-i şi obţinând profituri mari pentru medici, spitale şi aparatul de securitate.

Mass-media chineză a publicat recent titluri cu privire la persoane care îşi vând proprii rinichi grupurilor clandestine, dar nu şi referitoare la recoltarea forţată de organe pe viu.

De exemplu, mass-media de stat din China raportat despre o reţea extinsă de traficanţi de organe care cumpără rinichi. Spitalul 304 al Armatei de Eliberare Chineză de la Beijing şi Tribunalul Superior al Poporului din provincia Shandong au fost ambele implicate în aceste afaceri. Fără aprobare din partea oficialilor din poziţiile înalte ale PCC, mass-media chineză nu ar îndrăzni să raporteze cu privire la un astfel de caz sensibil.

Caijing, o revistă de analiză în domeniul afacerilor, a fost prima care a lansat ştirea într-un articol în limba chineză intitulat "Piaţa neagră de organe", publicat online pe 9 septembrie. Acesta a relatat că 16 persoane au fost acuzate într-un caz care implică donatori vii şi recoltarea de 51 de rinichi în valoare de peste 10 milioane de yuani (1,6 milioane USD).

Deci, ce se întâmplă? Raportarea cu privire la grupările clandestine traficante de rinichi poate fi interpretată doar ca un act disperat al PCC de a răspunde la presiunea tot mai mare a comunităţii internaţionale în ceea ce priveşte problema recoltării de organe de la prizonieri de conştiinţă vii.

În prima jumătate a lunii august, s-a produs rumoare pe Internetul din China, după o serie de articole în limba chineză editate de The Epoch Times despre implicarea Bo Xilai, fost membru al Biroului Politic al PCC căzut în dizgraţie, şi a soţiei acestuia, Gu Kailai în prelevarea de organe de la persoane vii şi comerţul cu cadavre.

Numeroase comentarii pe microblogurile din China arată că cetăţenii chinezi devin tot mai conştienţi de aceste abuzuri. Internauţii au început să pună sub semnul întrebării sursa trupurilor utilizate în fabricile din China pentru plastificare, pentru a crea cadavre conservate care au fost expuse în expoziţii din întreaga lume.

Pe 29 august, filmul coreean "Traficanţii" a fost lansat în Coreea. Filmul este inspirat de povestea adevărată a unei femei coreene care a fost răpită şi ucisă pentru organele sale în timp ce vizita China şi a fost evaluat ca filmul cel mai bun de către Daum un portal Web major coreean.

Filmul dezvăluie traficul de organe între China şi Coreea, săvârşit de către funcţionari vamali, chirurgi şi poliţişti chinezi. Pentru a face filmul, regizorul Kim Hong-Seon a studiat detalii privind comerţul şi recoltarea de organe din China. El a spus că speră să demaşte prin film crimele legate de recoltarea de organe.

Dezorientare sau un prim pas?

Masa de dovezi a pus PCC sub o presiune enormă. Confruntându-se cu atât de multe întrebări şi astfel de dovezi extinse, regimul chinez păstrează tăcerea, în timp ce decide cum să trateze situaţia.

PCC a aruncat, prin urmare, acest caz de trafic de rinichi la vedere, pentru a satisface comunitatea internaţională şi poporul chinez, dar este doar vârful aisbergului. Adevărul real al abuzurilor masive de transplant de organe din China este acum binecunoscut în întreaga lume şi chiar în interiorul Chinei mulţi oameni cunosc aceste atrocităţi. În mod evident, PCC nu crede că are şanse de a justifica acest caz şi a împins un grup mic de oameni să preia vina.

Desigur, publicitatea cu privire la mafia traficului de rinichi, în loc să fie un act de orientare greşită menit să ascundă o infracţiune mai mare, poate fi primul pas spre descoperirea recoltării forţate de organe pe viu.

Internetul din China freamătă din cauza speculaţiilor despre sursa cadavrelor folosite pentru crearea corpurilor plastinate ce au fost expuse în turnee pe tot globul. Discuţia intensă de pe microbloguri, de pe portaluri majore din China şi, de asemenea, din presa locală din China continentală, a fost declanşată de către o serie de articole din ediţia de limbă chineză a cotidianului The Epoch Times.

Articolele referitoare la Gu Kailai, soţia lui Bo Xilai, o legau pe aceasta de aprovizionarea fabricilor înfiinţate în oraşul Dalian cu cadavre ce aparţineau practicanţilor Falun Gong, pentru efectuarea plastinării – înlocuirea fluidelor corporale cu polimeri, în scopul transformării cadavrului într-un obiect de expoziţie.

Mass media chineză publică rapoarte sumbre legate de transplanturile de organe

Înainte de schimbarea conducerii regimului chinez la viitorul Congres al Partidului Comunist, un articol surprinzător apărut în ziarul Beijing News a relevat recordul atins de China legat de transplantul de organe. Raportul, intens dezbătut de către presa controlată de stat, a indicat faptul că 1,5 milioane de pacienţi sunt în aşteptare în fiecare an pentru transplant, dar în ultimii doi ani au existat doar 200 de donatori de organe. Beijing News a declarat, "Între 1999 şi mai 2012, au existat 72 de transplanturi încheiate cu succes în Shenzhen. Majoritatea au avut loc după ce programul naţional de donare de organe a fost lansat în 2010. Aceasta este o cifră stranie, în comparaţie cu cele 1,5 milioane de persoane care şi-au riscat viaţa în speranţa că vor găsi un organ potrivit. "Din păcate, acest raport nu reflectă numărul de deţinuţi care au fost executaţi pentru organele lor, nici câte organe au provenit de la deţinuţi executaţi .

Un medic chinez acuzat de recoltare de organe se ascunde în comunitatea experţilor în transplant

Dr. Chen Zhonghua, un experimentat chirurg chinez ce efectua transplanturi, deţinea funcţia de director al Institutului de transplanturi de organe de la Spitalul Tongji din Wuhan când s-a făcut un apel telefonic punându-se întrebarea dacă spitalul ar putea efectua transplanturi de organe pe viu de la prizonierii Falun Gong, şi la care s-a răspuns "Sigur, nu e nicio problemă". El este în prezent profesor de chirurgie la acelaşi institut. Chen a participat recent şi a fost co-autor la o lucrare pentru Congresul Societăţii de Transplant (TTS), ce a avut loc la Berlin. TTS este cea mai mare societate de profesionişti în domeniul transplanturilor şi are rolul de "lider mondial" în acest domeniu; congresele bianuale sunt frecventate de mii de persoane.În calitate de co-autor al unei lucrări, Chen a făcut parte din consiliul Comitetului pentru Programul Ştiinţific al Congresului. El este şi consilier pentru Asia 2013 din Societatea Internaţională pentru donarea şi procurarea de organe, care reprezintă o secţiune a TTS. Chen a deţinut aceste funcţii în cadrul TTS, chiar dacă au existat acuzaţii publice că el ar fi fost implicat în recoltarea forţată de organe pe viu.

Transcrierea apelului telefonic incriminator de la Spitalul Tongji, al cărui departament de transplant era condus de Chen în acel moment, este publicată pe site-ul WOIPFG şi este citat în raportul privind recoltarea de organe de la practicanţii Falun Gong, intitulat "Recoltarea sângeroasă", ai cărui co-autori sunt canadienii David Matas şi David Kilgour.

În plus, o plângere penală a fost depusă împotriva lui Chen la Biroul Procurorului General al Statelor Unite din Boston, în iulie 2006, când Chen se afla în oraş pentru a participa la Congresul Mondial de Transplant. Plângerea îl acuză pe Chen că a "participat la un program de recoltare forţată de organe" care viza Falun Gong.

Regulile TTS susţin că "nici un chirurg/echipă de transplant nu trebuie să fie implicat(ă) direct sau indirect în cumpărarea sau vânzarea de organe/ţesuturi."

Poziţia oficială a TTS, faţă de utilizarea de organe de la prizonierii executaţi, după cum a fost articulat într-un e-mail al Dr. Francis Delmonico, preşedintele-ales al Societăţii, este o "opoziţie lipsită de ambiguitate."

Este cunoscut faptul că cele mai multe transplanturi de organe efectuate în China provin de la prizonierii executaţi. Cu toate acestea, un subiect de dispută a fost cine, exact, este executat.

Tot mai multe dintre dovezile adunate sugerează că obiectivele principale pentru operaţiunile de recoltare de organe au fost practicanţii Falun Gong.

Capacitatea de a efectua 10.000 de transplanturi pe an, la momente prestabilite, aşa cum face China, presupune existenţa unui grup de aproximativ 150.000 de oameni gata să fie executaţi, ca urmare a necesităţii de sânge şi ţesuturi care să se potrivească cu cele ale destinatarului, în conformitate cu Dr. Damon Noto, un purtător de cuvânt pentru Medicii Împotriva Recoltării Forţate de Organe, în comentariile acordate la un forum recent de la Capitol Hill din Washington, DC. Cercetătorii susţin că practicanţii Falun Gong aflaţi în închisoare sunt folosiţi pentru a oferi acest număr mare de donatori.

Pentru avocaţi, gravitatea acuzaţiilor necesită mai mult decât un răspuns formal din partea TTS.

"Este de necrezut că un profesor de medicină, care se presupune că protejează vieţile omeneşti, acţionează activ în comiterea unor crime împotriva umanităţii", a scris Waltraud Ng, purtătorul german de cuvânt al Centrului de Informare Falun Dafa, într-un e-mail. "Pentru a preveni participarea la un congres de acest fel a unor medici lipsiţi de etică, numai celor care semnează Declaraţia de Membru a Societăţii de Transplant ar trebui să li se permită să participe."