Petiţiile pentru investigarea şi condamnarea recoltării de organe din China au luat amploare
focus
alte articole
Peste tot în lume, apărătorii drepturilor omului au cerut guvernelor să investigheze şi să condamne recoltarea forţată de organe de la prizonierii de conştiinţă din China.
Peste 160.000 de oameni au susţinut apelul pentru anchetă al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Semnăturile au venit din 36 de ţări - în principal din Europa, Australia, India şi Israel - şi au fost livrate către Comitetul ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, pe 18 decembrie.
Semnăturile au fost strânse între 6 octombrie şi 22 noiembrie de la diverse categorii de persoane, inclusiv membri ai parlamentelor naţionale şi europene, şi primării.
În Statele Unite, peste 21.000 de persoane au semnat pentru a-şi arăta sprijinul începând cu 2 decembrie, cerând preşedintelui Barack Obama să ia atitudine faţă de recoltarea forţată de organe. Petiţia, publicată în secţiunea "Noi, Oamenii" a site-ului Casei Albe, trebuie să ajungă la 25.000 de semnături până pe 31 decembrie pentru a cere un răspuns public din partea administraţiei Obama.
Petiţia către ONU a fost iniţiată de Doctori împotriva recoltării forţate de organe (DAFOH). Aceasta a fost emisă de David Matas, un avocat pentru drepturile omului şi co-autor a doua cărţi despre recoltarea de organe din China.
Cele câteva mii de coli A4 pline de semnături, legate în mănunchiuri îngrijite şi cu etiche scrise cu litere mari,pe ţări, au fost transportate spre clădire cu un căruţ albastru.
Albastru şi galben sunt culorile asociate cu practica de meditaţie spirituală Falun Gong, fiind binecunoscut că cel mai mare număr de prizonieri de conştiinţă din China sunt practicanţii acestei practici.
Falun Gong, cunoscută şi sub numele de Falun Dafa, a primit iniţial premii şi distincţii din partea Partidului Comunist Chinez (PCC), atunci când a fost prezentată publicului în 1992. Aceasta a fost interzisă în 1999 de PCC, deoarece liderul Jiang Zemin a fost dezamăgit că mişcarea a luat amploare, numărul membrilor depăşindu-l pe cel al membrilor PCC.
Matas şi fostul secretar canadian de stat pentru Asia-Pacific David Kilgour, co-autor al cărţii Recoltarea sângeroasă: recoltarea de organe de la practicanţii Falun Gong din China, au fost nominalizaţi pentru Premiul Nobel pentru Pace în 2010. Ei au furnizat dovezi că instituţiile chineze de stat sunt complice la uciderea prizonierilor Falun Gong pentru organele lor.
"Niciun studiu independent nu a contrazis rezultatele noastre", a scris Matas în remarcile sale cu ocazia unei întâlniri având ca temă traficul de organe din China, la Hotel Metropole din Geneva, Elveţia, cu o zi înainte de livrarea petiţiei către Organizaţia Naţiunilor Unite. "Singurul dezacord cu care ne confruntăm este propaganda Partidului Comunist Chinez."
Matas este, de asemenea, co-autor al cărţii Organe pentru stat: Abuzul de transplanturi din China, împreună cu cu dr. Torsen Trey.
Dr. Arthur Caplan, şeful Diviziei de bioetică de la Langone Medical Center de la Universitatea din New York, a fost unul dintre cei trei autori ai petiţiei americane. Într-un interviu cu The Epoch Times în 5 decembrie, Caplan a îndemnat oamenii să semneze: "Eu îi îndemn să semneze. Îi îndemn să o trimită prietenilor lor şi organizaţiilor în care sunt implicaţi, pentru ca ea să circule pe scară largă. E o petiţie importantă deoarece poate face o diferenţă.
"Ei ar trimite mesajul că americanii găsesc respingătoare practica uciderii pentru organe, că nu vor ca această practică să continue şi că ei cred că China se poate descurca mai bine, iar promisiunile de schimbare ar trebui îndeplinite."
Când a fost întrebat despre riscul pierderii unor beneficii comerciale cu China, Caplan a declarat: "indignarea pe care o produce această practică nu permite un compromis. Eu cred că nu poţi sta liniştit când alţii ucid pentru organe. E prea atroce. E prea greşit. Aceasta încalcă toate ideile privind drepturile omului. Se încalcă politica americană privind modul în care se obţin organele. E pur si simplu prea important ca să nu atragi atenţia asupra acestei practici, de teamă că relaţiile vor avea de suferit."