O demonstraţie imensă din Hong Kong protestează împotriva Partidului Comunist Chinez

Un manechin al lui Leung Chun-Ying a fost afişat în parada din Hong Kong. Leung este considerat o marionetă a regimului comunist de la Beijing.
Un manechin al lui Leung Chun-Ying a fost afişat în parada din Hong Kong. Leung este considerat o marionetă a regimului comunist de la Beijing. (Epoch Times)

Se estimează că aproximativ 130.000 de locuitori din Hong Kong au sărbătorit Anul Nou prin participarea la mai multe demonstraţii pentru a protesta împotriva interferenţei Partidului Comunist Chinez în Hong Kong. Protestatarii l-au vizat şi pe directorul executiv al Hong Kong, Leung Chun-ying, cerând îndepărtarea lui.

Anxietatea din Hong Kong cu privire la modelele PCC privind Regiunea Administrativă cu statut special a crescut în ultimele luni. Deşi Constituţia Hong Kong-ului, care garantează rezidenţilor din Hong Kong unele drepturi care nu sunt respectate în China continentală, este protejată printr-un tratat care a stabilit doctrina o ţară/două sisteme, PCC a exercitat o presiune crescândă asupra fostei colonii britanice.

În această vară, Leung - care a fost acuzat de un fost membru de partid din Hong Kong că ar fi un cadru PCC ascuns - a încercat să introducă în şcolile din Hong Kong un curriculum utilizat în China continentală. Mulţi rezidenţi din Hong Kong au obiectat, descriind curriculum-ul ca o formă de spălare a creierului. Curriculum-ul a fost retras după ce sute de mii de oameni au ieşit în stradă în semn de protest.

Zhang Xiaoming, nou-numitul şef al Oficiului de Legătură cu Republica Populară Chineză – Ambasada RPC la Hong Kong – a enervat lumea când a spus că Consiliul Legislativ din Hong Kong ar trebui să legifereze articolul 23 al Legii fundamentale. Această lege controversată anti-subversivă a fost anulată atunci când a fost propusă pentru prima dată, în 2002-2003. Criticii cred că ea i-ar priva pe locuitorii din Hong Kong de multe dintre preţuitele lor protecţii constituţionale.

În cursul ultimelor luni, un grup de faţadă al PCC a atacat sau interferat în mai multe rânduri cu activităţile practicanţilor Falun Gong din Hong Kong.

Jurnalistul sărbătorit Ching Cheong a publicat recent un comentariu în Hong Kong, în care îndemna la rezistenţă împotriva comunizării oraşului. Ching Cheong estimează că în ultimele decenii PCC a trimis 400.000 de membri de partid să trăiască în Hong Kong.

48 de organizaţii civile şi politice s-au unit în cadrul evenimentelor de marţi.

Una dintre cele mai lungi demonstraţii a pornit din Victoria Park la ora 15:00, fiind condusă de un grup de bătrâni în scaune cu rotile. Un număr masiv de cetăţeni s-au alăturat manifestaţiei pe traseul său prin oraş.

Dar când se apropiau de Yee Wo Street din Causeway Bay, participanţii au fost atacaţi cu bombe cu apă.

Demonstraţia a ajuns la destinaţie la sediul guvernului, în clădirea Amiralităţii, unde activiştii s-au confruntat cu o organizaţie a PCC, Vocea Iubitului Hong Kong, care mărşăluia în amfiteatrul sediului. Grupul a fost format pentru a sprijini administraţia Leung Chun Ying.

Un alt grup de aproximativ 200 de protestatari tineri s-au adunat la Chater Road Pedestrian Precinct la ora 15:30 şi au defilat spre Oficiul de Legătură al Guvernului Popular Central, cerând directorului executiv actual să demisioneze şi vot universal pentru cetăţenii din Hong Kong.

Guvernul britanic a adus civilizaţia în Hong Kong, în timp ce PCC a adus întuneric, a declarat avocatul pentru democraţie Koo Sze Yiu, care a dezvăluit că plănuieşte să ardă un steag PCC când ajunge la Oficiul de Legătură.

Cu toate acestea, Koo a fost arestat pe Hollywood Road pentru deteriorarea unui drapel naţional şi pentru încălcarea legilor naţionale şi locale. S-a relatat că el ar fi fost dus la staţia de poliţie Aberdeen.

O cutie de resturi a fost, de asemenea, aruncată de sus când manifestaţia a trecut de Queens Road spre Bonham Strand. Incidentul a fost intenţionat, iar membrii demonstraţiei solicită autorităţilor locale să aplice legea.

La ora 17:00, grupul de 200 de persoane a sosit la destinaţia lor şi a stat în faţa uşii Oficiului de Legătură, în timp ce au rupt drapelele PCC şi au strigat sloganuri care au cerut independenţa Hong Kong-ului faţă de PCC.

Una dintre demosntraţiile din acea zi a început la ora 14:00. Organizată de grupul People Power, aceasta a început la Biblioteca Centrală din Causeway Bay şi s-a încheiat cu un miting la sediul Guvernului Central.

Purtătorul de cuvânt Chan Wai Yip estimează că circa 12-13 mii de persoane au participat la eveniment şi a spus că plănuiesc să rămână peste noapte.