Liderii Mişcării Umbrelelor în Hong Kong, găsiţi vinovaţi
alte articole
Trei tineri studenţi coordonatori ai seriilor de demonstraţii cunoscute sub numele Mişcarea Umbrelelor, din 2014 – numită astfel deoarece manifestanţii foloseau umbrele pentru a se feri de sprayurile lacrimogene ale poliţiştilor - au fost găsiţi vinovaţi de un tribunal din Hong Kong, relatează siteul web repubblica.it.
Mişcarea Umbrelelor este considerat cel mai mare protest împotriva guvernului chinez, după cel din Piaţa Tiananmen în Beijing, în 1989, care a fost înăbuşit cu tancurile de Partidul Comunist.
Joshua Wong, liderul organizaţiei de studenţi Scholarism, în vârstă de 19 ani, faţa cea mai cunoscută a protestatarilor, şi Alex Chow, secretar al Federaţiei Studenţilor din Hong Kong, în vârstă de 25 ani, au fost condamnaţi pentru organizarea ilegală de proteste.
Un al treilea student, în vârstă de 23 ani, Nathan Law, a fost acuzat că ar fi incitat mişcarea de opoziţie împotriva regimului comunist chinez.
Judecătorul June Cheung va decide condamnarea definitivă la 15 august. Cei trei se confruntă cu până la cinci ani de închisoare, deşi se crede că decizia finală poate fi mai uşoară: judecătorul, de fapt, intenţionează să ia în consideraţie opţiunea serviciului public.
Decizia este prima de acest gen care condamnă protestatarii din 2014: acuzaţiile se referă la noaptea de 26 septembrie a acelui an, când studenţii au sărit peste o poartă şi peste gardurile înalte ce înconjoară sediul administraţiei din Hong Kong, în semn de protest faţă de decizia Beijingului de a nu organiza alegeri libere pentru stabilirea următorului lider al fostei colonii britanice în 2017.
Incidentul a marcat începutul ocupaţiei stradale de 79 de zile, caracterizată de ciocniri violente cu poliţia. Tulburările au adus în prim plan asaltul tăcut al Beijingului asupra drepturilor civile din Hong Kong.
Într-un interviu acordat miercuri, 20 iulie, cei trei tineri s-au apărat declarând că nu merită o condamnare. "Democraţia nu se întâmplă de la sine. Noi ne opunem celui mai mare regim din lume. Sunt pregătit să plătesc pentru acţiunile mele. În comparaţie cu ceea ce păţesc activiştii civici de pe continent [China comunistă, n.r] preţul este foarte mic", a declarat Joshua Wong.
În ciuda eşecului Mişcării Umbrelelor, Joshua Wong a continuat să militeze pentru a obţine o mai mare independenţă faţă de China. În luna aprilie a ajutat la lansarea partidului Demosisto, o nouă forţă politică creată pentru a lupta pentru democraţie pe insulă, care are oricum mult mai multă libertate decât în restul Chinei, controlat de Partidul Comunist.
Prima provocare cu care se va confrunta regimul de la Beijing vor fi alegerile pentru parlamentul legislativ din Hong Kong, din luna septembrie.
Conform Amnesty International, condamnările studenţilor sunt "o alarmă înfricoşătoare pentru libertatea de exprimare şi de întrunire paşnică în Hong Kong".
Hong Kong în lesă
De la retrocedarea Hong Kong-ului către China, regimul comunist a interferat cu legislaţia oraşului, încercând chiar să forţeze adoptarea unei controversate legi privind securitatea naţională în 2003 - numit Article 23.
În 2014, China a adoptat Carta Albă în luna iunie, declarând o “jurisdicţie extinsă” asupra Hong Kong-ului, încălcând de facto promisiunea făcută Marii Britanii de menţinere a libertăţilor pe oraşul-insulă conform principiului "o ţară, două sisteme". La 31 august, Beijingul a oferit un plan de "reformare" a alegerilor, care permitea cetăţenilor oraşului să voteze un lider executiv în cadrul unui vot universal, cu condiţia să aleagă doar între 2 sau 3 candidaţi aleşi şi aprobaţi de un comitet controlat de Partidul Comunist Chinez.
Cele două măsuri au declanşat nemulţumiri puternice în rândul cetăţenilor din Hong Kong, atenţi la manevrele regimului comunist, care, de la preluarea oraşului, încearcă să submineze sistemul democratic lăsat de britanici.
În semn de protest faţă de maşinaţiunile Chinei, zeci de mii de persoane au ieşit pe străzile din Hong Kong, în cadrul mişcării numite Revoluţia Umbrelelor, care a durat 3 luni.