Studenţii din Hong Kong: discuţiile cu guvernul încep vineri

A treia zi de “discuţii preliminare” între liderii studenţilor şi oficialii guvernului s-a sfârşit cu un oarecare succes, ambele tabere anunţând marţi seara că discuţiile oficiale vor începe vineri.
Manifestanţi pro-democraţie zambesc în districtul central al Hong Kong-ului, 7 octombrie 2014.   (Benjamin Chasteen/Epoch Times)
Matthew Robertson
09.10.2014

HONG KONG – A treia zi de “discuţii preliminare” între liderii studenţilor şi oficialii guvernului s-a sfârşit cu un oarecare succes, ambele tabere anunţând marţi seara că discuţiile oficiale vor începe vineri.

Carrie Lam, oficialul numărul doi la conducerea Hong Kong-ului, şi câţiva deputaţi se vor întâlni cu maxim cinci studenţi într-o locaţie ce urmează a fi aleasă. Ei vor discuta despre “dezvoltarea constituţională”, deşi lista de subiecte pentru discuţii, fără a vorbi de o rezoluţie, încă nu este clară.

Lester Shum, subsecretar al Federaţiei Studenţilor, care este vârful de lance al discuţiilor, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, marţi seară că el speră că guvernul “va aborda pozitiv şi direct chestiunile politice şi nu va folosi trucuri pentru a deruta cetăţenii Hong Kong-ului”.

De asemenea, Shum l-a învinuit pe şeful executivului din Hong Kong, Leung Chun-yin, de faptul că situaţia a ajuns între-un punct mort.

Liderul studenţilor a mai subliniat că un număr şi mai mare de tineri vor ieşi în stradă dacă guvernul încearcă să elibereze zona cu forţa.

Joshua Wong, un militant în vârstă de 17 ani, a declarat în faţa unei mulţimi de manifestanţi aflaţi pe bulevardul Harcourt, principalul spaţiu ocupat în faţa sediului guvernului în toiul nopţii, că prezenţa lor este încă importantă deoarece dialogul cu guvernul tocmai a început.

S-ar putea ca vineri, când încep discuţiile, străzile să fie inundate de un număr şi mai mare de oameni. Vineri va fi, de asemenea, şi ultima zi a semestrului pentru mulţi studenţi, ceea ce ar putea însemna că săptămâna viitoare tabăra protestatarilor va primi întăriri semnificative.

Un număr vizibil mai redus de tineri s-au aflat în cele trei zone principale de protest în cursul zilei de marţi, cea de-a 10-a zi a protestelor declanşate de studenţii care cer un proces cu adevărat democratic în selectarea şefului executivului.

În primele ore ale zilei de marţi, se părea că doar câteva sute de manifestanţi au dormit pe străzile ocupate din jurul Admiralty, unde se află sediul guvernului – un contrast faţă de miile de oameni ce au stat acolo în weekend.

În unele zone de protest, în special zona districtului financiar central, după care s-a şi dat numele mişcării “Ocupaţi Centrul”, a fost un număr foarte mic de manifestanţi, însă baricadele au rămas la locul lor.

Totuşi, spre seară, pe bulevardul Harcourt au apărut câteva mii de oameni, aparent mai determinaţi ca niciodată în aşteptarea discuţiilor cu guvernul.

“Când ni se vor satisface cererile atunci vom pleca de aici”, a declarat Lily Lo, o vânzătoare în vârstă de 20 de ani. “Nu ştiu când se va întâmpla acest lucru, dar vom persista până când vom obţine votul universal”, a mai precizat aceasta.

Întrebată dacă va ieşi pe stradă şi peste o lună, ea a rostit un “Da” ezitant. Dar câteva clipe mai târziu, demonstrând natura temporară a curentei mobilizări, a recunoscut că dacă alţii încep să împacheteze şi să plece acasă înainte ca ţelurile lor să fie atinse, atunci ea şi prietena ei, Chloe Chan, vor pleca cel mai probabil împreună cu ei.

Deşi guvernul din Hong Kong a indicat că nu intenţionează să folosească forţa, cel puţin pentru a dispersa manifestanţii de la Admiralty, poliţia a declarat că s-ar putea să ia măsuri pentru a muta manifestanţii în Mong Kok, o zonă cu multe magazine, ale cărei străzi principale au fost blocate.

O mare parte din manifestanţii din Mong Kok nu depind de liderii studenţilor care monitorizează principalul corp de manifestanţi de la Admiralty, şi în fiecare zi situaţia din Mong Kok este de regulă mai dură. Triadele au bătut şi hărţuit studenţii ieşiţi pe străzi şi proprietarii magazinelor locale şi opozanţii protestelor ies deseori în faţă pentru a-şi manifesta nemulţumirile, rezultând schimburi intense de replici.

Tot marţi, dar într-un cadru separat, Jasper Tsang, preşedintele Consiliului Legislativ din Hong Kong, a declarat că întâlnirea de miercuri a consiliului va fi anulată datorită protestelor şi a temerilor unor legiuitori cu privire la securitatea lor. Aceasta urma să fie prima sesiune a consiliului după pauza de vară începută în luna iulie.

Este neclar ce concesii ar putea smulge studenţii de la autorităţile Hong Kong-ului, ţinând cont de faptul că multe dintre cerinţele lor cheie sunt determinate de liderii comunişti din Beijing şi nu de către şeful executivului din Hong Kong.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor