Manifestanţii din Hong Kong organizează un protest masiv şi sfidător
HONG KONG – Manifestanţii pro-democraţie au sfidat avertismentele guvernului din Hong Kong de a elibera străzile şi atacurile susţinătorilor conducerii pro-comuniste, organizând un protest masiv sâmbătă seara în districtul comercial din centrul oraşului pe care îl ocupă de o săptămână.
„Vrem democraţie! Democraţie în Hong Kong!” au strigat mii de oameni, în timp ce organizatorii acestei mişcări pentru reforme politice mai ample în fosta colonie britanică au căutat să motiveze participanţii cerându-le să persiste în campania lor. Protestul a durat mai multe ore, participanţii aplaudând şi ovaţionând atunci când s-au ţinut discursuri sau când diverşi cântăreţi au interpretat melodii cunoscute.
„Nu dorim o revoluţie. Dorim doar democraţie!” a spus Joshua Wong, un lider al studenţilor în vârstă de doar 17 ani. „Sperăm că nu vor avea loc violenţe”, a spus acesta. „Ar fi un mare păcat ca această mişcare să se sfârşească cu vărsare de sânge şi violenţe.”
După terminarea protestului, oamenii au devenit tot mai nervoşi datorită zvonurilor că poliţia va lua măsuri pentru a alunga protestatarii în miezul nopţii. Pentru a contracara orice acţiuni ale poliţiei, mulţimi mari de oameni s-au revărsat în acea zonă după miezul nopţii.
Tensiunile dintre manifestanţi şi opozanţii lor pro-comunişti au atins cote destul de ridicate în timpul zilei deoarece cele două tabere s-au insultat reciproc şi uneori au insultat poliţia.
Protestatarii, în majoritate studenţi, şi-au respectat promisiunile de a nu recurge la violenţe, ridicându-şi mâinile în aer pentru a arăta că rezistă paşnic. Cu toate acestea, unii dintre ei au strigat insulte la adresa celor care şi-au manifestat opoziţia faţă de ocuparea uneia dintre principalele străzi ale districtului Mong Kok, unde locuiesc mulţi dintre emigranţii din China continentală.
De asemenea, certuri şi neînţelegeri de mică amploare au avut loc în mod constant între cele două tabere, fiind calmate de poliţie sau trecători. În plus, unii rezidenţi au aruncat apă din apartamentele lor asupra oamenilor de pe stradă.
Studenţii au strigat şi lozinci precum „Poliţia neagră!”, acuzând forţele de ordine că nu au luat măsurile necesare pentru a-i proteja vineri împotriva atacurilor desfăşurate de huligani – suspectaţi a fi trimişi de guvern pentru a curăţa străzile. Sloganul „Poliţia neagră” face o referire la faptul că forţele de ordine s-au aliat cu societăţile negre, sau grupurile criminale, pentru a dispersa manifestanţii.
Şeful executiv al Hong Kong-ului, Leung Chun-ying, a apărut sâmbătă seară la televizor pentru a cere din nou tuturor să plece acasă, spunând că lucrurile trebuie să revină la normal până luni.
Vineri noaptea spre sâmbătă dimineaţa, poliţia a arestat 19 oameni după mai multe încăierări soldate cu rănirea a cel puţin 12 cetăţeni şi 6 ofiţeri de poliţie. Se crede că 8 dintre cei arestaţi au legătură cu Triadele, a declarat Patrick Kwok Pak-chung, ofiţer senior al Poliţiei din Hong Kong. Cei arestaţi vor fi acuzaţi de adunare ilegală, bătaie în public şi comiterea de violenţe, a spus Kwok.
Oficialii au negat în mod vehement zvonurile că ei ar fi coordonat huliganii pentru eliberarea străzilor.
Cheung Tak-keung, de la biroul poliţiei din Hong Kong, a declarat că forţele de ordine au depus mari eforturi pentru a menţine „zone tampon” între cele două tabere.
„Situaţia nu a fost uşor de controlat. Au fost mii de oameni”, a spus Cheung, notând că mulţi dintre cei adunaţi acolo erau doar privitori ce puteau fi prinşi într-o „activitate foarte riscantă.”
Confruntările au determinat liderii protestelor să anuleze discuţiile plănuite cu guvernul. Studenţii şi alţi activişti se opun deciziei Chinei de a cere ca un comitet format din persoane ce susţin linia politică a Beijing-ului să selecteze candidaţii pentru primele alegeri ce au avut vreodată loc în Hong Kong pentru ocuparea funcţiei de Şef Executiv. Alegerile sunt programate pentru anul 2017. De asemenea, manifestanţii cer demisia lui Leung.
Ţinând cont de suspendarea discuţiilor, următorii paşi nu sunt siguri. Poliţia a cerut în repetate rânduri ca oamenii să plece de pe străzi dar s-a comportat tolerant în faţa refuzului manifestanţilor de a se conforma acestor cereri. În urmă cu câteva zile poliţiştii au folosit gaze lacrimogene şi spray cu piper într-o încercare eşuată de a dispersa manifestanţii, atrăgând critici interne şi internaţionale asupra deciziei conducerii din Hong Kong de a îngenunchea în faţa liderilor din Beijing. Contrar aşteptărilor, violenţele au atras un număr şi mai mare de oameni pe străzile oraşului.
Situaţia din districtul Mong Kok a fost tensionată, opozanţii protestelor strigând „Strângeţi şi plecaţi!”. Cel puţin unii dintre opozanţi sunt rezidenţi ce s-au săturat de străzile blocate şi de alte inconveniente izvorâte din această situaţie.
Opozanţii demonstraţiilor folosesc panglici albastre pentru a-şi semnala suportul pentru regimul comunist din China continentală, în timp ce manifestanţii pro-democratici poartă panglici galbene.
Federaţia Studenţilor din Hong Kong a declarat că nu există o altă soluţie decât anularea acordului pentru discuţiile propuse de Leung. Studenţii au cerut ca guvernul să tragă pe cineva la răspundere pentru violenţele care au avut loc vineri.
Acuzaţiile că membri ai crimei organizate au fost implicaţi în violenţele de vineri au amplificat nemulţumirile în cadrul principalei tabere a mişcării studenteşti de ocupare, tabără ce este situată în faţa sediului guvernului.
„Mulţi oameni se adună aici şi sunt foarte determinaţi să se unească împotriva membrilor Triadei”, a spus Amy Ho, o studentă 21 ani la filologie.