Doi lideri ai mişcării Occupy din Hong Kong puşi sub acuzare pentru apărarea democraţiei

Chan Kin-man, unul din fondatorii Occupy Central, la un marş desfăşurat pe 31 august.
Chan Kin-man, unul din fondatorii Occupy Central, la un marş desfăşurat pe 31 august. (Sung Cheung-lung/Epoch Times)

Două lideri proeminenţi ai mişcării pro-democraţie din Hong Kong au fost acuzaţi de adunare ilegală la aproape un an după ce studenţii au luat cu asalt sediul guvernului în timpul unor proteste masive împotriva conducerii chineze, a declarat miercuri unul dintre activişti, conform Reuters.

Alex Chow, în vârstă de 25 de ani, fostul lider al Federaţiei Studenţilor din Hong Kong, unul dintre principalele grupuri care au condus protestele ce au ajuns să fie cunoscute sub numele de mişcarea Occupy, a declarat pentru Reuters că el şi tânărul Joshua Wong au fost puşi sub acuzare în mod oficial. Wong, în vârstă de 18 ani, este liderul grupului de studenţi Scholarism.

Studenţii au sărit o poartă şi gardurile înalte ce înconjoară sediul guvernului din Hong Kong în 26 septembrie 2014, în semn de protest faţă de decizia Beijingului de a nu avea loc alegeri libere pentru stabilirea următorului lider al fostei colonii britanice în 2017.

Interferenţa Chinei a declanşat protestele Occupy care au durat două luni şi jumătate şi au reprezentat una dintre cele mai mari provocări cu care s-au confruntat liderii din Beijing în câteva decenii.

Peste 100.000 de oameni au ieşit pe străzile din Hong Kong în cel mai amplu moment al demonstraţiilor, manifestanţii blocând mai multe bulevarde majore şi oprind activitatea unei mari părţi din centrul financiar.

Wong, care a fost de asemenea acuzat de incitarea altor persoane la adunări ilegale, a scris marţi pe pagina sa de Facebook că nu regretă faptul că a participat la proteste şi a declarat că acuzaţiile sunt o “glumă” deoarece zona de protest a fost considerată un spaţiu public.

Chow a declarat atât el, cât şi Wong, au fost anunţaţi să se prezinte la sediul poliţiei în 27 august.

Poliţia a refuzat să confirme acuzaţiile, dar a declarat că se desfăşoară investigaţii şi că s-ar putea să aibă loc arestări suplimentare.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.