Studenţii din Hong Kong îşi întăresc poziţiile şi cer demisia şefului executiv

Un lider al studenţilor protestatari a cerut vineri preşedintelui chinez şi liderului Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, să îşi extindă campania sa anti-corupţie şi în acest oraş semiautonom şi să îl înlăture de la putere pe şeful executiv Leung Chun-ying, implicat într-un un acord de consultanţă secret cu o companie australiană.
Mii de manifestanţi pro-democraţie se află în ceea ce ei numesc “Piaţa Umbrelelor”, în districtul Central al Hong Kong-ului, 10 octombrie 2014. (Benjamin Chasteen/Epoch Times)
Matthew Robertson
11.10.2014

Un lider al studenţilor protestatari a cerut vineri liderului Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, să îşi extindă campania anti-corupţie şi în acest oraş semiautonom şi să îl înlăture de la putere pe şeful executiv Leung Chun-ying, implicat într-un acord de consultanţă secret cu o companie australiană.

Alex Chow, secretar al Federaţiei Studenţilor din Hong Kong, care coordonează mai departe protestele, a făcut aceste remarci în cadrul unui miting amplu la Amiralitate, districtul guvernamental al Hong Kong-ului care este acum ocupat de manifestanţi. Acesta a cerut şi prelungirea protestelor, de asemenea. “Dacă cedăm acum, vom eşua şi ne vom uita în urmă cu regret”, a susţinut Chow.

Într-adevăr, studenţii păreau că doresc să amplifice presiunea asupra liderilor din Hong Kong, în special după ce Carrie Lam, secretar şef al oraşului, a spus că manifestanţii par să îşi piardă voinţa faţă de protest. Această remarcă a fost văzută ca o provocare de către studenţi, care acum intenţionează să instaleze corturi şi să aştepte guvernul să vină la discuţii, chiar dacă ar dura săptămâni în şir.

“Ruşine lor!” a strigat Joshua Wong, în timp ce citea un discurs de pe telefonul său, fiind aplaudat de mulţime. “Faptul că sunt atât de mulţi oameni aici este un fenomen care arată determinarea noastră.” El a adăugat că va împlini 18 ani aici pe stradă, în câteva zile, şi i-a încurajat pe toţi să îşi aducă corturile şi să se stabilească pe străzi.

Întregul miting de 2 ore şi jumătate a fost mai zgomotos, mai tensionat şi mai energic ca celelalte, fiind punctat de scandări şi apeluri din partea vorbitorilor care implicau în continuu mulţimea şi determinau oamenii să strige lozinci.

“Persistaţi în votul universal; ocupaţi paşnic districtul central; continuaţi să rezistaţi”, era una dintre lozincile des scandate. Alan Leong, membru în consiliul legislativ al taberei pro-democratie, a declarat: “Ne-au spus să plecăm!”, iar mulţimea a răspuns imediat “Dar nu plecăm!”.

“Trebuie să le dovedim că noi, poporul, suntem aici şi în număr tot mai mare”, a declarat el.

Următorul stadiu al campaniei, spune Wong, este ca studenţii să înceapă să îşi aducă corturile şi să locuiască permanent pe o autostradă cu 12 benzi în districtul Amiralităţii, în apropierea birourilor guvernamentale. Activiştii au oferit hărţi pe care sunt marcate punctele cele mai apropiate unde se pot spăla oamenii.

Gretel Chiu, o scenaristă în vârstă de 28 de ani, s-a mutat pe stradă cu partenerul ei Marcus Hui, în ziua precedentă mitingului. “Terenul e destul de tare. Este zgomotos şi bate vântul şi soarele apare la ora 6 dimineaţa”, a declarat ea, adăugând că pot dormi doar câteva ore pe noapte. "Marcus se trezeşte la ora 7 sau 8, se duce acasă, face duş şi apoi se duce la slujba lui din domeniul IT în oraş", a mărturisit aceasta.

Protestatarii folosesc saltele subţiri. Chiu a ridicat una şi a spus “pe asta o poţi ţine cu mâna şi să fugi cu ea”. Întrebată cât timp plănuiesc să rămână în zonă, Hui a spus: “Întrebaţi guvernul.”

Datorită numărului manifestanţilor de vineri – probabil zeci de mii –, aceasta a fost prima prezenţă în masă instigată aproape în întregime doar de studenţi şi nu mobilizată ca răspuns direct la acţiunile guvernului. În situaţiile anterioare, mobilizarea unui număr mare de manifestanţi a fost declanşată de utilizarea gazelor lacrimogene sau de aparenta complicitate a poliţiei cu Triadele care au bătut studenţii în districtul comercial Mong Kok.

De această dată, prezenţa pe străzi s-a intensificat după ce o coaliţie de grupuri a cerut amplificarea campaniei de nesupunere civilă până când guvernul va deschide dialogul. Federaţia Studenţilor şi-a cuplat forţele cu grupul Scholarism, condus de activistul în vârstă de 17 ani Joshua Wong şi cu grupul Ocupaţi Centrul cu Iubire şi Pace, grupul original a cărui prezenţă iniţială a fost înlocuită de studenţii veniţi la sfârşitul lunii septembrie. Boicotul iniţial şi ocuparea Parcului Tamar de lângă sediului guvernului s-au transformat până la sfârşitul lunii într-o ocupare vastă a mai multor bulevarde şi străzi.

Apelul pentru întărirea poziţiilor a fost întâmpinat cu aplauze şi urale de către miile de manifestanţi, deşi unii dintre ei au spus că vor găsi şi alte soluţii pentru a ajuta în afară de dormitul peste noapte în aer liber.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor