Hong Kong: Poliţia va elibera joi cea mai mare tabără a protestelor pro-democraţie

Poliţia a avertizat manifestanţii pro-democraţie din Hong Kong că au termen până joi să părăsească tabăra de protest Admiralty, care a blocat traficul în districtul financiar chinez timp de peste 2 luni.
Kelvin Chan
10.12.2014

alte articole

Un oficial lipeşte o hotărâre judecătorească pe o baricadă a manifestanţilor pro-democraţie în faţa sediului guvernului din Hong Kong, 9 decembrie 2014. (Captură Foto)
Kelvin Chan
10.12.2014

Poliţia a avertizat manifestanţii pro-democraţie din Hong Kong că au termen până joi să părăsească o tabără de protest care a blocat traficul în districtul financiar chinez timp de peste 2 luni.

Autorităţile locale vor pune în aplicare un ordin judecătoresc de înlăturare a baricadelor, corturilor şi a altor obstacole existente în principala tabără a manifestanţilor din districtul Admiralty.

Un oficial al poliţiei a cerut manifestanţilor marţi seară să înceapă să îşi strângă lucrurile deoarece nu vor avea timp joi, când muncitorii vor începe operaţiunile de curăţare a zonei la ora 9 a.m.

Ordinul judecătoresc, publicat în ziare şi postat marţi de angajaţii tribunalului la locul de protest din Admiralty, autorizează muncitorii trimişi de tribunal să ceară ajutorul poliţiei dacă este necesar. Ordinul acoperă trei secţiuni ale taberei din Admiralty, dar un oficial al poliţiei a declarat că, după ce ofiţerii ajută la eliberarea acelor zone, ei vor înlătura baricadele de pe alte drumuri blocate în apropiere.

Poliţia a declarat că în curând va înlătura şi baricadele unei alte tabere mai mici, situată în districtul Causeway Bay, care în prezent nu este obiectul ordinului judecătoresc actual.

Un purtător de cuvânt al poliţiei, Cheung Tak-keung, a declarat că cei care vor refuza să plece sau pun piedici ofiţerilor de poliţie vor fi arestaţi.

Aproximativ 7.000 de ofiţeri de poliţie vor fi trimişi pentru această operaţiune, a declarat televiziunea RTHK.

Şeful executiv al Hong Kong-ului, Leung Chun-ying, a declarat că ofiţerii de poliţie vor folosi minium de forţă în asistarea muncitorilor trimişi de tribunal pentru a închide tabăra din Admiralty.

La sfârşitul lunii trecute, un alt ordin judecătoresc a dus la închiderea unei tabere de protest din districtul Mong Kok. Acolo, operaţiunea poliţienească agresivă a declanşat o serie de ciocniri violente între forţele de ordine şi manifestanţi, soldate cu răniţi şi aproximativ 160 de arestări.

Manifestanţii pro-democraţie conduşi de studenţi ocupă taberele de protest de câteva luni de zile în încercarea lor de a obţine o democraţie mai amplă. De asemenea, manifestanţii se opun planurilor Beijingului de a înfiinţa o comisie pro-China care va selecta candidaţii pentru alegerile din 2017 pentru funcţia de şef executiv al Hong Kong-ului. Manifestanţii susţin că această intervenţie a Chinei face ca alegerile să nu fie libere şi democratice.

Organizatorii protestelor au declarat că, în decursul acestor luni, aproximativ 200.000 de oameni au ieşit pe străzi pentru a manifesta dar numărul lor s-a redus constant până la câteva zeci în prezent, în tabăra din Admiralty.

Totuşi, marţi seara, numărul lor a crescut puţin după ce tot mai mulţi oameni au venit în tabără pentru a arunca o ultimă privire. Studenţii au făcut poze în robele de absolvire iar un banner mare galben pe care scria “Ne vom întoarce” era întins pe drum.

Mulţi acceptă închiderea taberei dar rămân plini de speranţă pentru viitor.

“Deşi ei pot lua înapoi Admiralty, Mong Kok şi Causeway Bay, nu pot să înlăture dorinţa noastră pentru o democraţie adevărată”, a declarat Emily Yip.

Liderii protestelor pro-democraţie au acum puţine opţiuni deoarece se pare că guvernul îşi menţine aparenta strategie de a aştepta ca numărul manifestanţilor să se reducă constant şi ca aceştia să îşi piardă şi mai mult din elan şi răbdare.

Federaţia Studenţilor din Hong Kong, unul dintre grupurile organizatoare ale protestelor, a declarat săptămâna trecută că ia în considerare o retragere dar încă nu a luat o decizie. Anterior, grupul a condus o încercare eşuată de a înconjura sediul guvernului, mişcare care a rezultat în ciocniri violente cu forţele de ordine.

Joshua Wong, un tânăr care a devenit cel mai proeminent lider al mişcării de protest, a cedat în weekend la insistenţele doctorului şi a ieşit din greva foamei, care a durat aproape cinci zile. Alţi patru membri ai grupului Scholarism al lui Wong, care i s-au alăturat în demersul său, au renunţat, de asemenea, la greva foamei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor