Centrul Hong Kong-ului, ocupat de activiştii pro-democraţie

Ciocnirile violente dintre forţele de ordine ale Hong Kong-ului şi studenţi au atras zeci de mii de susţinători ai mişcării pro-democraţie din oraş şi au demarat planul de ocupare a centrului financiar în dimineaţa zilei de duminică, relatează Reuters.
P. P.
28.09.2014

alte articole

Mişcare Occupy Central în Hong Kong, 27 septembrie 2014. (captură.)
P. P.
28.09.2014

Ciocnirile violente dintre forţele de ordine din Hong Kong şi studenţi au atras zeci de mii de susţinători ai mişcării pro-democraţie din oraş şi au demarat planul de ocupare a centrului financiar în dimineaţa zilei de duminică, relatează Reuters.

Liderii şi susţinătorii mişcării Occupy Central with Love and Peace s-au adunat să-i sprijine pe studenţii care au fost atacaţi cu spray-uri iritant-lacrimogene de către forţele de securitate, sâmbătă, după ce au trecut de barierele poliţiei şi au năvălit în sediul guvernului din oraş.

”Oricine iubeşte Hong Kong-ul ar trebui să vină să ni se alăture. Acest lucru este pentru viitorul Hong Kong-ului”, a declarat magnatul din media Jimmy Lai, un critic binecunoscut al regimului comunist chinez. Lai a susţinut activiştii pro-democraţie prin publicaţiile sale, care includ cel mai mare ziar din oraş, dar şi prin donaţii.

Occupy Central solicită Beijingului să-şi retragă cadrul pe care încearcă să-l impună reformelor politice din fosta colonie britanică şi să participe la discuţii cu cetăţenii oraşului.

Hong Kong a revenit sub guvernare chineză în 1997, cu formula cunoscută drept ”o ţară, două sisteme”. Sistemul politic garantează o autonomie şi libertate de care China continentală nu are parte. Una dintre clauzele contractului dintre Beijing şi Londra includea votul universal în Hong Kong.

Totuşi, Beijingul a respins luna trecută cererile oamenilor de a-şi alege liberi următorul lider al oraşului, provocând protestele activiştilor, care au promis să închidă cartierul financiar al Hong Kong-ului. China vrea să limiteze alegerile la numai câţiva candidaţi loiali Beijingului.

”Este un lucru bun că am arătat cu adevărat că vrem să fim liberi şi nu să fim sclavi… trebuie să ne unim împreună”, a declarat cardinalul Joseph Zen, fostul cardinal catolic al Hong Kong-ului.

Demonstraţiile, care au atras mii de protestatari înarmaţi cu ochelari de protecţie, măşti şi geci de ploaie - pregătiţi pentru o confruntare violentă cu poliţia - reprezintă unul dintre cele mai tenace acte de nesupunere civilă apărute în Hong Kong-ul postcolonial.

Străzile din jurul sediului guvernului local, amplasat în cartierul Admiralty din vecinătatea cartierului Central, au fost ocupate de oameni şi blocate cu baricade de metal ridicate de protestatari pentru a se apăra împotriva unei represiuni a forţelor de ordine.

Unii dintre cei mai puternici magnaţi ai Hong Kong-ului s-au pronunţat împotriva mişcării Occupy Central, avertizând că ar putea ameninţa afacerile şi stabilitatea economică a oraşului.

Ultimele proteste au fost amplificate după ce demonstranţii au spart vineri un cordon al poliţiei şi au sărit gardurile, pătrunzând în sediul principal al guvernului. Acţiunea a venit după o săptămână de proteste, care cer ca alegerile să fie libere.

Liderii studenţilor au estimat numărul participanţilor la manifestaţii în jurul a 80.000 de persoane.

Tensiunile cresc

Ultimele ciocniri sunt cele mai violente din seria protestelor anti-Beijing, scoţând în evidenţă faptul că regimul comunist vrea să-şi impună voinţa asupra cetăţenilor din Hong Kong.

Unii observatori au comparat protestele cu cele care au culminat cu represiunea sângeroasă împotriva studenţilor pro-democraţie din Piaţa Tiananmen din Beijing în 1989. În urmă cu două săptămâni, regimul de la Beijing a trimis tancuri în centrul financiar asiatic, sporind asemănările cu represiunea brutală din Piaţa Tiananmen.

Poliţia a arestat peste 60 de persoane, inclusiv pe Joshua Wong, un lider al grupului studenţesc Scholarism, în vârstă de 17 ani, care a fost luat cu forţa după ce le-a cerut protestatarilor să pătrundă în clădirea guvernului. Acesta a fost reţinut în dimineaţa zilei de duminică, împreună cu studenţii Alex Chow şi Lester Shum.

Părinţii săi au declarat într-un comunicat că decizia de a-l reţine a fost un act de ”persecuţie politică”.

Wong are deja la activ o victorie majoră împotriva Beijingului. În 2012, la vârsta de 15 ani, acesta a forţat guvernul din Hong Kong să anuleze planurile de a impune un program de educaţie naţional pro-China în şcolile din Hong Kong, mobilizând 120.000 de protestatari.

Studenţii au solicitat oamenilor să se alăture în timpul protestelor, cerând eliberarea liderilor lor, însă au apărut diviziuni între studenţi şi mişcarea Occupy Central după ce unii studenţi au acuzat mişcarea de nesupunere civilă, de deturnare a protestului.

”Am venit aici în seara asta să sprijin studenţii, dar acum simt ca şi cum aş fi fost folosit. Ei au luat decizia fără să ne întrebe”, a declarat Sharon Choi, în vârstă de 20 de ani.

Organizatorii Occupy au arătat că iniţial au plănuit să blocheze districtul financiar pe 1 octombrie, data la care China sărbătoreşte Ziua Naţională. Oamenii se vor aduna acum în cartierul Admiralty pentru a întări ceea ce au câştigat din protestele care au durat toată săptămâna.

”În loc să încurajăm studenţii să ni se alăture, suntem încurajaţi de studenţi să ne alăturăm lor”, a declarat Benny Tai, unul din principalii organizatori ai mişcării pro-democraţie. ”Suntem impresionaţi de muncă studenţilor”, a adăugat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor