Leucemia are orele numărate?

Copii cu diferite forme de leucemie în spital pentru tratament.
Copii cu diferite forme de leucemie în spital pentru tratament. (Alexander KHUDOTEPLY / AFP / Getty Images)

Oamenii de ştiinţă australieni susţin că au descoperit o nouă tehnică pentru tratamentul unor forme mai agresive de leucemie. Va putea fi leucemia învinsă în sfârşit?

In ciuda marilor progrese obţinute în cercetare şi a succeselor din medicină, leucemia este încă o afectiune care are nevoie de un remediu eficient. Tocmai din acest motiv, oamenii de ştiinţă sunt preocupaţi continuu de a descoperi un nou tratament care să ofere o speranţă bolnavilor.

O astfel de speranţă se pare că vine din Australia, unde o echipă de cercetători de la Peter MacCallum Cancer Centre din Melbourne au descoperit o nouă abordare - pe care au numit-o "în două puncte" - care poate duce la supravieţuirea pe termen lung a pacienţilor cu acest tip de cancer al sângelui, în special în formele mai agresive.

În spatele acestor forme de cancer, spun cercetătorii, se află o enzimă mutantă, numită "JAK2", care întreţine o formă deosebit de virulentă a bolii şi care s-a dovedit a fi rezistentă la tratament.

"Nu numai că acestea cresc foarte repede şi răspândesc tumorile mult mai rapid, dar ele sunt, de asemenea, de multe ori refractare la chimioterapia standard”, afirmă doctorul Ricky Johnstone.

Noul tip de tratament a fost testat într-un studiu efectuat pe animale şi publicat în revista Cell Reports.

Dr. Johnstone împreună cu Dr. Michaela Waibel şi colegii lor au tratat un cancer de sânge cu noul medicament care atacă activitatea cancerigenă a proteinei ​​JAK2 în două puncte, cu rezultate excelente: metoda s-a dovedit a fi într-adevăr eficientă în tratarea completă a acestei forme de leucemie.

"Dacă ne gândim la o celulă tumorală ca la un copac şi dacă ne gândim că această proteină JAK2 este copacul - spune Johnstone - ceea ce vrem să facem este să lovim copacul în două locuri. Noi credem că cea mai bună modalitate de a ucide copacul, deci celula tumorală, este această dublă abordare: se îndepărtează frunzele, se scot rădăcinile şi apoi se reduce complet supravieţuirea şi calea de hrănire pentru copac, aşadar se ucid celulele canceroase", concluzionează Johnstone.

În timp ce cercetarea este încă în fază incipientă, disponibilitatea de noi inhibitori pentru utilizarea clinică face ca rezultatele de laborator să fie extrem de încurajatoare, a spus Johnstone. Acest nou tratament ar putea fi pus la dispoziţia pacienţilor în decurs de un an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură