Zeci de modalităţi de a reduce riscul pentru cancer
În prezent, un număr foarte mare de oameni sunt expuşi riscului de a dezvolta cancer, care este cea de-a doua cauză principală de deces după bolile de inimă.
Pentru unii oameni, soarta le oferă o mână proastă când moştenesc genele care cresc riscul pentru cancer. Dar există şi nişte ştiri mai bune: dr. John Swartzberg şi dr. Jeffry Wolf de la Universitatea din California spun că schimbările în stilul de viaţă pot ajuta oamenii să reducă riscul pentru cel puţin 65% dintre cancere.
1. Utilizarea moderată a alcoolului
Cancerele de esofag (tubul stomacal), gură, gât şi laringe sunt legate de alcool. Cu cât bei mai mult cu atât este mai mare riscul.
Pentru femeile care ştiu că au un risc mai ridicat pentru cancer la sân sau au avut cancer la sân, sfatul este să se abţină de la consumul de băuturi alcoolice sau să le consume ocazional. Consumul moderat înseamnă un pahar două pentru bărbaţi şi unul pentru femei.
2. Testaţi apa pentru arsenic
Acest lucru nu ar trebui să fie necesar pentru orăşeni. Dar dacă locuiţi la o fermă şi folosiţi apă de fântână, nivelurile ridicate de arsenic au fost asociate cu cancere la vezică, colon, rinichi, ficat, plămâni şi piele.
Arsenicul nu are gust, miros şi se găseşte în sol, pietre, apă şi aer. Filtrele de apă care sunt plasate pe robinete nu înlătură arsenicul. Singura soluţie este apa îmbuteliată – cât timp firma producătoare respectă cerinţele de calitate.
3. Reducerea expunerii la carcinogeni la locul de muncă
Barmanii şi chelnerii care lucrează în localuri ce încă permit fumatul ar trebui să caute un mediu fara fum pentru a reduce riscul pentru cancer la plămâni.
Patronii de pompe funebre şi cei care lucrează în saloane de manichiuri se pot expune la formaldehidă, crescându-se riscul pentru cancer nazal. Alţii care lucrează în centrale chimice sau de firme de printare se pot expune la benzen, o chimicală care este legată de leucemie şi limfomul Hodgkin (boala Hodgkin).
4. Reducerea expunerii la soare
Se estimează că lumina ultravioletă de la solare produce peste 2 milioane de cazuri de cancer de piele în fiecare an.
5. Faceţi mişcare
Cancerele de prostată, plămâni şi uterin sunt asociate cu lipsa activităţii. Exerciţiul îmbunătăţeşte sistemul imunitar şi scade riscul pentru cancer prin reducerea creşterii celulare.
6. Reduceţi din greutatea corporală
Studiile sugerează că obezitatea contribuie cu 14% din decesele provocate de cancer la bărbaţi şi 20% la femei. Aceste decese sunt provocate de cancere la intestinul mare, esofag, ficat, uter şi leucemie.
Nu se înţelege pe deplin de ce se întâmplă acest lucru dar există dovezi că unul dintre factori este producerea de hormoni. Obezitatea este de asemenea legată de inflamaţia cronică, care ar putea declanşa creşterea cancerului.
7. Reducerea gătitului la foc mare
Încălzirea mâncării la cărbune sau flacări crează chimicale numite amine heterociclice şi hidrocarbon aromat policiclic despre care se crede că duce la creşterea riscului pentru cancer. Majoritatea oamenilor asociază acest risc cu grătarele. Dar este de asemenea adevărat pentru mâncărurile gătite prin prăjire în tigaie pe cuptor.
Aceste chimicale sunt asociate cu un risc crescut de cancer pancreatic, la prostată şi colon.
8. Limitaţi expunerea la radiaţii
Pare a fi incredibil, dar în fiecare an un număr mare de oameni îşi fac o scanare CT. La fel de îngrijorător este faptul că numărul celor care se expun la această procedură creşte anual. Aceste scanări reprezintă în prezent jumătate din expunerea noastră la radiaţii.
O scanare CT are la fel de multe radiaţii precum 500 de radiografii la plămâni. Aşadar, întotdeauna să va întrebaţi doctorii dacă ar putea fi obţinut acelaşi rezultat prin folosirea ultrasunetelor sau a RMN-ului (imagistică prin rezonanţă magnetică).
9. Nu fumaţi
Le spun pacienţilor să vadă un psihiatru dacă încă fumează ţigări, pipe, tutun fara fum sau trabucuri. Fumatul este principala cauză pentru decese premature, ce pot fi prevenite. Ţineţi minte, nu este niciodată prea târziu să renunţaţi la fumat şi să reduceţi riscul pentru cancer la plămân sau de altă natură.
10. Să aveţi o dietă nutritivă
Ce este o dietă anti-cancer? Autorităţile susţin în repetate rânduri că este prudent să se limiteze cantitatea de carne roşie, de porc şi în special de cărnuri procesate şi să se crească cantitate de a grâne întregi, fructe şi legume.
Dr. Gifford-Jones este un jurnalist medical ce deţine un cabinet medical privat în Toronto. Website-ul său este DocGiff.com. El poate fi contactat la info@docgiff.com.