De ce vrea ministrul Sănătăţii să refacă programul de oncologie la nivel naţional

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a anunţat sâmbătă că a cerut ca profesorul Benedek Istvan de la Târgu Mureş să fie destituit şi a precizat că va face acest lucru cu toţi cei care nu-şi fac datoria. Ministrul a subliniat însă că rezolvarea problemei constă în refacerea programului de oncologie.
Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
17.02.2013

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a anunţat sâmbătă că a cerut ca profesorul Benedek Istvan de la Târgu Mureş să fie destituit şi a precizat că va face acest lucru cu toţi cei care nu-şi fac datoria. Ministrul a subliniat însă că rezolvarea problemei constă în refacerea programului de oncologie, întrucât a fost prost elaborat.

Eugen Nicolaescu a mai precizat că s-a constatat că sunt foarte mulţi responsabili care nu-şi fac datoria, fiind întrebat despre problema citostaticelor.

"Am constatat că sunt foarte mulţi care nu-şi fac datoria. Dovadă este şi ce s-a întâmplat la Târgu Mureş, acolo unde, din nefericire, nimeni nu a comunicat ce se întâmplă la Târgu Mureş, ci a comunicat doar că Ministerul Sănătăţii a primit banii şi nu face nimic cu ei", a declarat ministrul Sănătăţii.

Dacă responsabilii programelor din unităţile sanitare nu comunică nevoile spitalului, Ministerul Sănătăţii nu are de unde să ştie despre aceste necesităţi, a subliniat Eugen Nicolaescu.

"Dacă nu aflăm şi cauzele, păi atunci degeaba ne faceţi pe noi vinovaţi. Noi nu putem să ştim ce vrea un responsabil de program dacă el nu cere. Dacă ei sunt iresponsabili, atunci noi, mulţumind celor care ne-au sesizat, luăm decizii", a mai afirmat Nicolaescu.

Ministrului Sănătăţii a mai spus că în cazul de la Târgu Mureş a fost luată decizia de schimbare a profesorului doctor Benedek Istvan din funcţia de coordonator pe Programul de transplant medular, dar a subliniat că rezolvarea problemei constă în refacerea programului de oncologie.

După estimările pe care medicii le-au dat, "o asemenea corecţie majoră a programului" se poate realiza în câteva luni de zile, întrucât achiziţiile publice nu se fac de azi pe mâine, a mai precizat ministrul Sănătăţii.

Benedek Istvan, şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu Mureş, declarase joi că, deşi Guvernul a alocat o sumă mare pentru achiziţionarea de medicamente, în prezent şapte-opt citostatice de bază pentru leucemie, dar şi altele folosite la transplant "lipsesc cu desăvârşire" de la unitatea medicală, iar problema va fi semnalată de specialiştii clinicii la Congresul Internaţional de Transplant care va avea loc la Londra în aprilie, pentru a se interveni "la Bruxelles, dacă se poate".

La scurt timp, Ministerul Sănătăţii a cerut conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş destituirea profesorului doctor Benedek Istvan din funcţia de coordonator pe Programul de transplant medular, "din cauza dezinformării pe care acesta a creat-o" în privinţa citostaticelor, precum şi numirea unei persoane "cu mai multă responsabilitate" care să gestioneze acest program.

"CN Unifarm SA ne-a comunicat că din luna august 2012 până în prezent a transmis către Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, oferte pentru produse oncologice, dar în urma acestor oferte, spitalul din Târgu-Mureş nu a trimis comenzi ferme, excepţie fiind produsul Emthexate", a mai declarat Ministerul Sănătăţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor