Cum a produs MAE haos în diaspora: o circulară cu buluc
alte articole
Cauza, sau cel puţin una din cauzele îngreunării procesului de votare în diaspora a fost o circulară a Ministerului Afacerilor Externe.
În ziua scrutinului, pe 2 noiembrie, Ministerul Afacerilor Externe a transmis către toate secţiile de votare din străinătate o circulară, sub semnătura secretarului general Sorin Moise, prin care se cerea ca declaraţia pe propria răspundere să fie completată de alegători în interiorul secţiei de votare, înainte de a primi buletinele de vot şi ştampilele, relatează Centrul de Investigaţii Media.
Urmarea a fost cea ştiută: timpi de aşteptare măriţi, cozi uriaşe, români care n-au putut vota până la ora închiderii urnelor, oră pe care MAE a refuzat să o decaleze, invocând reguli impuse de Biroul Electoral Central (BEC).
În documentul obţinut de Centrul de Investigaţii Media, MAE invocă o solicitare a Biroului Electoral 48 pentru secţiile de votare din străinătate şi comunică tuturor misiunilor diplomatice româneşti din ţările în care au fost organizate alegerile, că cei care votează pe listele speciale să completeze neapărat declaraţia pe propria răspundere pusă la dispoziţie "în cadrul secţiei de votare".
"Urmare a solicitării Biroului Electoral 48 pentru secţiile de votare din străinătate, vă comunicăm faptul că exercitarea dreptului de vot pe tabelele electorale prevăzute de articolul 9 alin. (1) şi (2) din Legea 370/2004 este precedată în mod obligatoriu de completarea declaraţiei pe proprie răspundere pusă la dispoziţie în cadrul secţiei de votare şi de înscrierea alegătorului în tabelul electoral”, se arată în document, mai precizează sursa citată.
Pe site-ul BEC nu există însă nicio decizie în acest sens. Mai mult, o altă decizie a Biroului Electoral Central (decizia nr. 3), emisă de asemenea pe 2 noiembrie, corecta cele transmise în circulara plecată de la MAE către ambasade.
Decizia nr. 3 prevede că formularul de declaraţie pe propria răspundere trebuie pus la dispoziţia alegătorilor de un membru al Biroului electoral al secţiei de votare însă poate fi completat şi "în proximitatea acesteia", fiind obligatorie doar semnarea acesteia în faţa comisiei electorale. Decizia ar fi venit ca răspuns la o întâmpinare formulată de Partidul Mişcarea Populară, dar invocă şi "precizările cuprinse în adresa BEC nr. 488/C/31.10.2014, care nu poate fi consultată pe site. În document se precizează clar că informaţiile pe care le conţine sunt confidenţiale şi sunt destinate doar personalului diplomatic din ambasade.
Centrul de Investigatii Media a anunţat că va solicita oficial, luni, Biroului Electoral Central, să publice adresa 488/C/31.10.2014., aceasta fiind de interes public.
Reamintim că potrivit Asociaţiei Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, APADOR-CH, declaraţia pe propria răspundere nu este o măsură "antifraudă" astfel cum a fost prezentată, "în mod mincinos, de către guvernul care a organizat prezentele alegeri", ci a fost doar o modalitate birocratică de a împiedica dreptul de vot.
"În primul rând, completarea unei declaraţii prin care o persoană se angajează să nu voteze multiplu este inutilă şi hazliu-absurdă, întrucât votul multiplu constituie infracţiunea de fraudă la vot. Dacă o persoană va vota multiplu, ea va răspunde penal pentru comiterea infracţiunii indiferent dacă a dat sau nu o declaraţie prin care se angajează să nu voteze multiplu. În al doilea rând, completarea declaraţiei pe proprie răspundere nu este necesară nici pentru a ţine o evidenţă a persoanelor care votează şi nu sunt prevăzute în listele electorale permanente, deoarece, potrivit legii, aceste persoane care votează în altă localitate decât cea de domiciliu sau în străinătate, sunt evidenţiate distinct, într-un tabel separat de lista permanentă", a transmis organizaţia într-un comunicat de presă.
APADOR-CH a solicitat Guvernului că, în calitate de autoritate responsabilă de buna desfăşurare a alegerilor, să modifice de urgenţă, până la turul 2 al alegerilor prezidenţiale, art. 44 al. 4 din Legea nr. 370/2004 privind alegerea Preşedintelui României, în sensul eliminării din lege a obligaţiei completării respectivei declaraţii pe proprie răspundere. Guvernul a răspuns cu jumătăţi de măsură, alegând să menţină obligativitatea respectivei declaraţii, care însă va putea fi completată şi în afara secţiilor de votare, obligatorie fiind doar semnarea ei şi datarea ei în în faţa membrilor biroului electoral al secţiei de votare din străinătate