Preda: La un sfert de veac de la căderea comunismului, în România e revendicat în stradă dreptul la vot

Cristian Preda
Cristian Preda (Epoch Times România)

Comentând protestele declanşate de proasta organizare a alegerilor din Diaspora, europarlamentarul Cristian Preda a remarcat că, la un sfert de veac de la căderea comunismului, în România este revendicat în stradă dreptul la vot pentru toţi cetăţenii.

"La un sfert de veac de la căderea comunismului, în România e revendicat în stradă dreptul la vot pentru toţi cetăţenii. Guvernul ‎Ponta‬ a produs un deficit democratic fără egal în istoria noastră politică, pe 2 noiembrie, atunci când voinţa politică a cetăţenilor nu s-a putut exprima. Am căutat date şi nu am identificat ceva comparabil în lume", a remarcat Cristian Preda.

Sâmbătă seară, mii de oameni au ieşit în stradă, în mai multe oraşe din ţară şi din străinătate, pentru a denunţa organizarea mai mult decât defectuoasă a alegerilor prezidenţiale din 2 noiembrie, când români din Diaspora au fost puşi în situaţia de a sta ore în şir la cozi interminabile, ca la final, mulţi dintre ei, să nu mai apuce nici să-şi exercite dreptul la vot.

"Dacă la turul al doilea, cetăţenii români vor fi împiedicaţi de guvern să voteze, e posibil ca rezultatele să nu fie recunoscute nici în Europa, nici în afara ei. Standardele internaţionale în materie de drept electoral reclamă asigurarea condiţiilor materiale pentru ca orice persoană aflată pe listele electorale să poată vota. În caz contrar, alegerile nu sunt corecte. Să sperăm că nu se ajunge la izolarea internaţională a României pentru incapacitatea de a organiza un scrutin", a fost semnalul de alarmă tras de europarlamentarul Cristian Preda.