Laura Ştefan despre decizia CCR privind abuzul în serviciu: "Dosarele DNA nu vor fi afectate într-o manieră semnificativă"

Decizia luată astăzi de CCR cu privire la abuzul în serviciu nu ar trebui să afecteze semnificativ dosarele instrumentate de procurorii anticorupţie.
Laura Ştefan - Expert anticorupţie (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
15.06.2016

Decizia judecătorilor CCR privind abuzul în serviciu nu va afecta semnificativ dosarele DNA, consideră expertul anti-corupţie, Laura Ştefan, care arată că teza încălcării vădite a legii este păstrată ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale.

„Nu cred că în dosarele DNA vorbim despre încălcări minore ale unor reguli introduse prin hotărâri de Guvern, ordine de miniştri. Eu cred că DNA face dosare atunci când e vorba de încălcări grave ale legii şi dacă e aşa, cred că dosarele DNA nu vor fi afectate într-o manieră semnificativă pentru că această teză a încălcării vădite a legii e păstrată ca urmare a deciziei CCR”, a declarat Laura Ştefan pentru digi24.ro.

Potrivit expertei, atunci când vorbim despre răspunderea penală, este foarte important ca orice cetăţean să înţeleagă ce nu are voie ce să facă, motiv pentru care CCR a ales să interpreteze sintagma „în mod defectuos” cu „prin încălcarea legii”.

Ce e important atunci când se analizează constituţionalitatea unei infracţiuni e predictibilitatea ei adică în ce măsură e clar pentru orice om din România ce anume nu trebuie să facă pentru a nu suporta rigorile legii penale. Nu se pune problema dispariţiei cu totul a infracţiunii de abuz în serviciu din legislaţia românească aşa cum era previzibil. Discuţiile s-au purtat mai ales cu privire la sintagma „în mod defectuos” şi Curtea spune că trebuie să interpretăm această sintagmă ceva mai clar apăsat înţelegând prin defectuos prin încălcarea legii”, a mai precizat Laura Ştefan.

Reamintim că judecătorii Curţii Constituţionale au admis, miercuri, excepţia de neconstituţionalitate ridicată la articolul care defineşte abuzul în serviciu în Codul penal, decizând că sintagma "în mod defectuos" din cadrul reglementării infracţiunii de abuz în serviciu se traduce "prin încălcarea legii".

Merită menţionat că infracţiunea de abuz în serviciu în cazul demnitarilor este anchetată în baza legii 78/2000, nu a Codului penal, iar judecătorii CCR au constatat că dispoziţiile art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 sunt constituţionale în raport de criticile formulate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor