Români cu care te poţi mândri. Ioan Mănucu, omul care a oprit trenurile cu mineri (Video)

Acum 26 de ani, inginerul Ioan Mănucu oprea la Craiova, preţ de 2 ore, plecarea trenurilor cu mineri spre Bucureşti. La mai bine de un sfert de veac de atunci, cel ce a avut curajul să-i oprească pe ortaci avertizează că dacă instituţiile statului nu-şi îndeplinesc rolul, societatea se întoarce pe dos.
Loredana Diacu
14.06.2016

alte articole

Ioan Mănucu (Epoch Times)
Loredana Diacu
14.06.2016
Se încarcă player-ul...

Venirea minerilor pe 14 iunie în Capitală, unde au bătut şi devastat, aruncând România în haos, a fost un act pregătit, nu ceva spontan, aşa cum au încercat autorităţile vremii să acrediteze ideea. Astfel, trenurile care i-au adus în Bucureşti pe mineri, au fost pregătite din timp, a relatat luni fostul inginer CFR Ioan Mănucu, omul care în iunie 1990 a reuşit să întârzie la Craiova, pentru două ore, plecarea ortacilor spre Bucureşti.

Mineriada (Epoch Times România)
Mineriada (Epoch Times România)

Din ordinul lui Mănucu, instalaţia electrică a căii ferate între punctele Lainici - Valea Sadului a fost decuplată, iar trenurile care mergeau pe direcţia Petroşani - Craiova - Piaţa Universităţii au rămas fără curent. Actul lui Mănucu nu a rămas "nerăsplătit." Omului care a reuşit să împiedice ca minerii să se prăvale noaptea peste o Capitală scufundată în somn i s-a desfăcut contractul de muncă pentru abatere disciplinară gravă de la instrucţiunile de serviciu în vigoare.

"Vreau să scot în evidentă faptul că la calea ferată trenurile circulă regulamentar sau nu circulă, nu există noţiunea de circulaţie spontană a trenurilor. Deci chestiunea voluntară – că noi am plecat şi nu ştiu ce, nu există. În legătură cu trenurile respective am încercat să vedem dacă putem să punem la dispoziţie garniturile de tren, cele trei garnituri de tren din Petroşani pentru Bucureşti. Am reuşit să compunem trenurile dar nu erau cu numărul de vagoane care au circulat spre Bucureşti, deci cu alte cuvinte trenurile au fast pregătite din timp pentru venirea la Bucureşti. Deci este o chestiune intenţionată şi nu spontană.", a relatat Mănucu la dezbaterea 13 - 15 Iunie 1990 Diversiune urmată de Mineriadă - Clarificări pentru Istorie şi Justiţie, organizată de către Grupul pentru Dialog Social şi Asociaţia 21 Decembrie 1989.

Meritul meu e minim, al unui lucrător de cale ferată care a aplicat regulile. Atât. Un alt merit este faptul că le-am luat obiectul muncii. Planul era să ajungă noaptea şi să facă până la ziuă prăpăd, şi i-am adus pe lumină, pe de o parte, iar pe de altă parte le-am luat obiectul muncii pentru că nu au mai găsit persoanele, care erau în Piaţă, şi s-au dus la alte persoane, după stradă, la partide şi aşa mai departe. Pe de o parte, iar pe de altă parte, operaţiunea făcându-se la vedere a ştiut toată lumea. Astea sunt de fapt meritele.", a adăugat fostul inginer.

O justiţie proastă dă peste cap întrega societate. Strică criteriile, nu mai sunt valori, e o nebunie dacă justiţia nu lucrează.

Mănucu a mai ţinut să atragă atenţia că este vital ca instituţiile statului să funcţioneze corect, in caz contrar societatea se întoarce pe dos.

"Vreau să spun că sunt foarte importante instituţiile statului. Dacă învăţământul poate să te facă prost, dacă sănătatea poate să te omoare, foarte importantă este justiţia care, nu că te face prost sau te omoară, te tâmpeşte! O justiţie proastă dă peste cap întrega societate. Strică criteriile, nu mai sunt valori, e o nebunie dacă justiţia nu lucrează. Am avut probleme cu Justiţia cu cei de la Calea Ferată, i-am întors ca să zic aşa în sensul că mi s-a dat dreptate, nu am putut însa să le impun contravaloarea salariului plătit mie stând acasă. Nu am putut să fac treaba asta pentru că Justiţia nu a considerat că este abuz în funcţie al instituţiei şi al persoanelor din instituţie. Dacă instituţiile statului nu îşi fac funcţia, fie ele ca instituţie, fie prin personalul lor, societatea este întoarsă pe dos. Vă repet afirmaţia, pentru că astăzi trăim acest lucru!", a concluzionat Mănucu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor