Latura necunoscută a zâmbetului

Vă rugăm să zâmbiţi!
Fată zâmbitoare
Fată zâmbitoare (Pixabay.com)

O artă gratuită la care toţi avem acces şi care ne repezintă este ZÂMBETUL; acesta ne va însoţi toată viaţa, fiind ca o operă de artă cu viaţă proprie. Zâmbetul este o mică bijuterie, ce te acompaniază neavând nevoie de multe accesorii, este un lux ce nu costă nimic, fiind unul dintre cele mai apreciate reflexe simple din societatea contemporană.

Cea mai pură şi sinceră expresie umană ce transmite emoţii este frumosul „zâmbet”, fiind cheia principală ce deschide multe uşi şi provoacă o fericire deosebită celorlalţi. Un studiu realizat de psihologul american Carney Landi, în 1924, a arătat că zâmbetul este un reflex natural atât pentru experienţe plăcute cât şi neplăcute. Însă unele zâmbete irită sau nu ştii să le interpretezi, devenind un canal de comunicare ce transmite o gamă largă de emoţii, abilităţi şi gesturi. Landis a realizat că există 19 tipuri de zâmbete, ce reprezintă disconfortul, superioritatea, durerea, ruşinea, groaza şi tristeţea şi numai şase indică adevărata fericire, bucurie, distracţie şi satisfacţie.

Zâmbetul natural autentic bine cunoscut nu a fost tot timpul apreciat. În secolul al XVII-lea, în Europa, era considerat nepotrivit să-ţi arăţi în mod deschis sentimentele, emoţiile: doar cei săraci zâmbeau arătându-şi dinţii. Schimbarea acestei etichete are loc dar nu peste tot. În Rusia de exemplu, un proverb foarte celebru, spune că zâmbetul fără motiv este un semn de prostie. Dorinţa de a zâmbi este universală, dar modul în care este interpretat depinde de contextul cultural.

Deşi asociem zâmbetul cu fericirea, de cele mai multe ori acesta ascunde alte sentimente fiind o reflectare naturală a experienţelor plăcute şi neplăcute.

Spre deosebire de ce cred mulţi oameni, este foarte uşor să identifici un zâmbet real de unul fals, deoarece diferenţa constă în modul în care îl percepem; într-un zâmbet adevărat, muşchii se ridică până la pomeţi şi ochii se micşorează, în timp ce la un zâmbet fals, se mişcă doar gura. Un truc foarte util pentru a realiza portrete bune este să închizi strâns ochii chiar înainte de a fi făcută fotografia şi să pui limba în spatele dinţilor de sus. Vei arăta foarte fotogenic şi zâmbetul tău va arăta total natural.

Să observăm câteva tipuri de zâmbete:

Moderat: o modalitate de a controla un zâmbet fericit şi automat, pentru a nu dezvălui dimensiunea emoţiilor noastre pozitive.

Jenat: se distinge uşor pentru că persoana se înroşeşte din cauza situaţiei incomode în care se află înclinând uşor capul în jos.

Calificativ: este unul care încearcă să atenueze ştirile neplăcute. Este iritant şi obligă persoana ce ascultă să zâmbească ca răspuns.

Acesta este cel mai iritant zâmbet dintre toate. Este genul de zâmbet pe care îl au oficialii birourilor guvernamentale când, după ce ai stat două ore la coadă, îţi spun „Nu ai adus toate actele”. Reacţia naturală la zâmbetul calificativ este de a răspunde cu un alt zâmbet calificativ de amploare egală sau mai mare.

Dispreţuitor: indică un amestec de dezgust şi resentimente, ceea ce reprezintă un sentiment de plăcere interioară, cu excepţia faptului că zâmbetul dispreţuitor are întotdeauna conturul buzelor strâns.

Maliţios: apare când ne bucurăm de nenorocirea altora. Este un zâmbet rigid, tipic ticăloşilor din filmele de groază.

Fals: acesta se poate distinge uitându-ne în ochii persoanei care zâmbeşte sau dacă apare brusc sau rămâne pe faţă mai mult timp. Multe sunt un gest amabil, pentru a arăta că respectăm regulile, dar pot fi de asemenea o modalitate eficientă de a-i manipula pe ceilalţi, sau de a-i distrage de la adevăratele sentimente.

Zâmbet stânjenitor: este foarte asemănător cu zâmbetul reprimat, doar că acesta include elemente care îl fac uşor de distins, cum ar fi faptul că persoana se înroşeşe şi înclină uşor capul.

Zâmbet reprimat: este zâmbetul descurajat care apare din încercarea de a controla un zâmbet automat de fericire, rezultând un zâmbet în care se încearcă reprimarea mişcării muşchilor faciali. Acest tip de zâmbet este foarte frecvent în locuri precum Rusia, unde se crede că „zâmbetul este un semn de prostie”.

Zâmbet înfricoşător: acesta este zâmbetul în care arătam dinţii si o parte din gingii cu buzele retractate. Este un zâmbet asemănător cu cel al cimpanzeilor, care zâmbesc atunci când se află într-o situaţie în care sunt ameninţaţi. La oameni, acest zâmbet este foarte uşor de identificat la bebeluşi şi la bărbaţi adulţi atunci când sunt cu un coleg senior.

Zâmbet mizerabil: acest tip de zâmbet face parte din structura noastră genetică şi este o reacţie acceptabilă în momentele de tristeţe sau durere. Este uşoară şi asimetrică, cu o expresie de profundă tristeţe.

Ironic: acest zâmbet doreşte să pară sincer, când de fapt nu este. Apare mai ales atunci când trebuie să suportăm pe cineva care ne irită, sau nu avem timp etc., dorind să părem politicoşi.

Seducător: acesta inspiră încredere şi tandreţe, fiind cea mai bună armă de seducţie. O persoană zâmbitoare emite vibraţii pozitive şi face interlocutorul mai receptiv.

Genial: este tipul de zâmbet preferat ce vine din interior şi reflectă încrederea ta, dorind să cucereşti lumea. Este natural, perfect, aliniat şi debordant de bucurie.

Ducehenne zâmbeşte: acesta este adevăratul zâmbet al fericirii. A fost descris de neurologul Duchenne de Boulogne în secolul al XIX-lea prin experimente cu electroşocuri. Este cel mai lung şi mai intens zâmbet, implică doar doi muşchi ai feţei, dar se observă în pomeţi şi în expresia ochilor.

Coquette: este zâmbetul expus de Mona Lisa, zâmbet uşor, enigmatic şi misterios.

Zâmbet vesel-rătăcitor: este un zâmbet deosebit pe care îl avem doar în anumite circumstanţe şi când nu suntem observaţi. Acest lucru apare atunci când simţiţi o emoţie autentică când aflaţi despre nenorocirea altora. Când cineva este observat, de obicei este înlocuit cu o expresie de tristeţe sau furie.

Zâmbetul are efecte mentale şi poate îmbunătăţi sănătatea

Zâmbetul are efect asupra creierului persoanei care zâmbeşte chiar şi atunci când nu este autentic, eliberând o serie de endofine în creier. Reduce stresul şi provoacă o mulţime de sentimente plăcute. Eliberarea de endofine poate fi stimulată pur şi simplu prin imitarea mişcărilor musculare ale unui zâmbet. Prin reducerea stresului sunt reduse şi riscurile de boli cardiovasculare, îmbunătăţind imunitatea. Zâmbetul nostru provoacă o reacţie instinctivă de zâmbet la alţii, în multe cazuri oferind acelora cu care te întâlneşti aceleaşi beneficii.

Fetiţă
Fetiţă (Pixabay.com)

Comunicare interpersonală

Zâmbetele dezvoltă sentimentele pozitive în interacţiunea dintre persoane, sunt importante în multe situaţii în mediul social, ele fiind considerate un factor important în crearea legăturilor între prieteni, părinţi, iubiţi etc. Zâmbetul este considerat un semn că totul este bine sau că persoana care zâmbeşte este interesată de o interacţiune paşnică. Aceste efecte fac din zâmbet o componentă importantă în comunicarea interpersonală zilnică.

Zâmbetul este o artă

Zâmbetul este un mod prin care ne exprimăm sentimentele de fericire, satisfacţie sau bucurie: când zâmbim transmitem celorlalţi sentimente bune şi de complicitate. Lucrul cel mai bun este că toţi putem zâmbi într-o secundă şi ne putem arătafericirea. Zâmbetul este o artă la care avem acces cu toţii, o artă gratuită ce te reprezintă şi este cu tine întotdeauna, pentru că el te identifică, îţi aminteşte şi durează.

Zâmbetele ca opere de artă au o viaţă proprie; este uşor să le iubeşti, pentru că te cunosc, te prind în braţe şi îţi spun tot ce e mai bun despre cel care îţi zâmbeşte. A avea un zâmbet este ca şi cum ai avea o bijuterie care te însoţeşte oricând vrei, care arată bine şi nu are nevoie de alte accesorii. Este un lux pe care ţi-l poţi permite pentru că nu costă nimic şi arată mai bine.

Zâmbetul în artă

Ar fi o combinaţie perfectă, dar ne întrebăm de ce nu sunt mai multe zâmbete în picturile din artă. Un zâmbet faimos în istoria artei este zâmbetul Monei Lisa, din tabloul La Gioconda de Leonardo da Vinci. Acest zâmbet este pictat în aşa fel încât zâmbetul dispare atunci când privim direct la ea şi reapare doar atunci când ochiul se concentrează asupra altor părţi ale picturii. Jocul de lumini şi umbre întăreşte senzaţia de nedumerire produsă de zâmbet, fără îndoială acesta fiind geniul interpretativ al lui da Vinci, care a realizat marea invoaţie în pictura renaşterii.

Potrivit unui studiu realizat de un grup de neurologi austrieci în urmă cu câţiva ani, chipul Giocondei se schimbă în funcţie de punctul asupra căruia ne fixăm privirea. Dacă ne concentrăm asupra ochilor ei, se pare că Gioconda zâmbeşte, dar dacă ne concentrăm doar asupra gurii, se pare că acest zâmbet timid dispare. Zâmbetul se schimbă în funcţie de punctul din care privim tabloul.

Un zâmbet este cel mai bun salut, cea mai bună carte de vizită a unei persoane. Un zâmbet deschide uşile şi inimile, luminează feţele şi poate transmite bucurie, fericire, inteligenţă, ironie, dragoste, sinceritate şi mister. Un zâmbet este ”o lume întreagă”. Cei ce zâmbesc frecvent sunt consideraţi prietenoşi, competenţi, sociabili şi chiar atrăgători. În orice caz, indiferent de felul în care zâmbeşti, important este să zâmbeşti.

„Este mai uşor să obţii ceea ce vrei cu un zâmbet decât cu vârful unei săbii”- William Shakespeare.

Bucură-te de zâmbetul tău şi oferă acest dar celorlalţi în fiecare zi!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură