Haenyeo - Femeile mării din insula coreeană Jeju
alte articole
Una dintre cele mai impresionante şi magice imagini ale coastei din insula Jeju este cea a haenyeo sau a "femeilor mării". Aceste faimoase femei scafandru se scufundă încă din secolul al XVII-lea şi reprezintă o figură indispensabilă în istoria şi economia insulei Jeju.
Da, vă vine să credeţi sau nu, aceste doamne în vârstă poartă costume de neopren, au plase în spate şi se scufundă în adâncurile mării în căutare de arici de mare, caracatiţe sau alge marine. Este o tradiţie la care, din fericire, putem asista şi astăzi.
Pescuitul în scufundări este o tradiţie asiatică importantă, de milenii. Există femei scafandru haenyeo în Coreea de Sud (doar în Jeju) şi în Japonia (femeile scafandru Ama).
Cultura haenyeo de Jeju a fost înscrisă, în 2016 (11.COM), pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii
Comunitatea de femei haenyeo, unele în vârstă de 80 de ani, se scufundă la 10 metri sub apa mării pentru a aduna crustacee, cum ar fi abalone sau arici de mare, pentru a-şi asigura traiul, fără ajutorul măştilor de oxigen.
Având cunoştinţe despre mare şi despre viaţa marină, haenyeo (femeile scafandru) culeg până la şapte ore pe zi, 90 de zile pe an, ţinându-şi respiraţia doar un minut la fiecare scufundare şi scoţând un sunet verbal unic la ieşirea la suprafaţă, sumbisori.
Scafandrii sunt clasificaţi în trei grupuri în funcţie de nivelul de experienţă: hagun, junggun şi sanggun, sanggun-ul oferind îndrumare celorlalţi.
Înainte de o scufundare, se spun rugăciuni către Jamsugut, zeiţa mării, pentru a cere siguranţă şi o captură abundentă. Cunoştinţele sunt transmise generaţiilor mai tinere prin intermediul familiilor, şcolilor, cooperativelor locale de pescuit care deţin drepturile de pescuit din zonă, asociaţiilor haenyeo, Şcolii Haenyeo şi Muzeului Haenyeo. Desemnată de guvernul provincial ca reprezentând caracterul insulei şi spiritul poporului, cultura haenyeo din Jeju a contribuit, de asemenea, la avansarea statutului femeilor în cadrul comunităţii.
Haenyeo, femeile scafandru din Jeju - De ce este acest lucru atât de remarcabil
Primele înregistrări despre haenyeo care prind abalone (crustacee) datează din 1629. Vă puteţi imagina echipamentul de scufundare din jurul anului 1629?
Deoarece insula Jeju este o insulă vulcanică vântoasă, temperaturile apei şi condiţiile de scufundare se schimbă continuu, la fel ca şi mareele. Aceste femei făceau scufundări toată ziua în haine de bumbac (mulsojungi) fără echipament adecvat până în anii 1970, când au apărut costumele de neopren.
Iar dacă condiţiile mării şi ale vremii erau dificile (sau chiar periculoase), precum şi faptul că nu aveau un costum de expunere adecvat, exista ceva şi mai remarcabil. Pe vremuri, apa potabilă era rară, aşa că problema de deshidratare era la tot pasul, iar aceste femei se ocupau atât de copii cât şi de gospodărie cu normă întreagă. Fetele tinere ajutau la căratul apei şi învăţau cum să se scufunde şi să prindă alge marine şi crustacee în jurul vârstei de 8 ani. Cu aceste zile lungi şi dificile, femeile au devenit un mare exemplu de forţă, dedicare şi spirit de emancipare a femeilor din Coreea de Sud.
Dar ce făceau bărbaţii din Jeju?
În timp ce în Coreea continentală femeile se ocupau în principal de gospodărie, iar bărbaţii asigurau câştigarea existenţei, în Jeju, pentru mult timp femeile le-au făcut pe amândouă. Unul dintre motivele principale era simplu: pentru o perioadă lungă de timp, pe insulă erau mult mai multe femei decât bărbaţi, deci cineva trebuia să o facă. Un alt motiv a fost războiul din Coreea, care le-a împins pe femeile de pe această insulă să se angajeze în activităţi economice, dintre care cea mai remarcabilă era capturarea fructelor de mare, deoarece educaţia lipsea. Femeile se educau între ele prin anii de experienţă.
Unde pot fi văzute femeile haenyeo
Cel mai bun loc pentru a vedea femeile haenyeo în realitate se află în Seongsan-ri, satul de lângă craterul Seongsan Ilchulbong.
Este destul de impresionant să vezi haenyeo mergând în costumele lor de cauciuc cu geamandurile şi plasele portocalii (plasele rămân la suprafaţă pentru a ţine ceea ce au colectat) pe stradă în timp ce turiştii trec cu valizele lor, este un amestec ciudat. Dacă vizitaţi malul mării pe ambele părţi înainte de intrarea în crater, de-a lungul Ilchul-ro, s-ar putea să vedeţi şi femeile haenyeo.
Haenyeo nu doresc să fie fotografiate sau intervievate, ele doar îşi fac meseria cu mândrie (deci fără poze, din respect). Cel mai interesant este acest amestec între a continua o cultură pe cale de dispariţie şi a o împărtăşi cu lumea într-un mod care să nu semene cu o experienţă de grădină zoologică umană (privindu-le pe haenyeo aşa cum priveşti animalele într-o grădină zoologică).
Pentru a afla mai multe despre acest patrimoniu cultural impresionant se poate vizita Muzeul Haenyeo
Chiar dacă v-aţi făcut temele şi aţi adunat online o mulţime de informaţii despre haenyeo, Muzeul Haenyeo (vizitaţi site-ul oficial) vă va deschide totuşi ochii în multe privinţe, mai ales ca scafandru. Puteţi să “înotaţi” prin cultura sa încă de la începuturi şi să învăţaţi multe despre "evoluţia" acestor femei scafandru în ceea ce priveşte echipamentul, spiritualitatea, pregătirea şi sustenabilitatea.
Majoritatea informaţiilor sunt traduse în engleză, printre alte limbi. Sunt impresionante în special informaţiile despre sumbisori, sunetul fluierat pe care îl fac haenyeo când ajung la suprafaţa apei. Vă mai amintiţi de riscul de pierdere a cunoştinţei în apele de mică adâncime din cauza hiperventilaţiei înainte de o scufundare? Este ceva asemănător.
Dacă am reuşit să vă transmitem curiozitate pentru această antică cultură, puteţi găsi informaţii mult mai detaliate pe site-ul oficial al UNESCO, folosit ca sursă principală, alături de DIVE O'CLOCK, Viajeros Ocultos şi YouTube.