Ce rezultate obţinem exersând răbdarea

Învăţând să aşteptaţi, vă puteţi relaxa mintea, vă puteţi îmbunătăţi opţiunile şi viziunea asupra lucrurilor.
Adoptarea  acelui moment de răbdare poate fi solicitant, dar poate fi, de  asemenea, cel mai bun lucru pe care îl faceţi - sau nu îl faceţi - toată  ziua.
Adoptarea acelui moment de răbdare poate fi solicitant, dar poate fi, de asemenea, cel mai bun lucru pe care îl faceţi - sau nu îl faceţi - toată ziua. (Foto: Pexels.com)

Răbdarea este capacitatea de a aştepta. Dacă sună uşor, atunci sunteţi norocoşi.

Atunci când vă grăbiţi, aşteptarea poate fi deosebit de neplăcută. Timpul de aşteptare neprevăzut poate fi resimţit ca şi cum universul refuză să coopereze cu programul dumneavoastră, irosind resurse pe care nu le aveţi pe neplăceri de care nu aveţi nevoie.

Dar răbdarea ne învaţă o lecţie valoroasă: atunci când circumstanţele sunt în afara controlului dumneavoastră, este timpul să vă mutaţi atenţia către ceea ce puteţi controla. O mentalitate răbdătoare vă poate da puterea de a aborda obstacolele şi piedicile în cel mai calm, mai amabil şi mai eficient mod posibil.

Dacă vă lipseşte răbdarea, aşteptarea pare şi mai lungă şi mai enervantă. S-ar putea chiar să spuneţi sau să faceţi lucruri pe care le veţi regreta mai târziu.

Ceea ce ne îngreunează atât de mult exersarea răbdării este faptul că trebuie să ne punem programul în aşteptare pentru a face acest lucru. Iar atunci când suntem concentraţi pe un obiectiv, acesta este ultimul lucru pe care vrem să îl facem.

Rezultatele nerăbdării

Potrivit Dr. Rob Bell, un antrenor de psihologie sportivă şi autor al mai multor cărţi despre cultivarea rezistenţei mentale, pentru a înţelege răbdarea trebuie să îţi aranjezi obiectivele în perspectiva potrivită.

Un obiectiv este doar un motivator, spune Bell; îţi oferă ceva spre care să ţinteşti, dar obsesia pentru el nu te va duce la succes.

"O concentrare pe victorie nu duce la victorie", a spus el. "Trebuie să vă concentraţi pe proces, nu pe rezultate".

De multe ori, noi inversăm aceste lucruri. Suntem atât de motivaţi să obţinem ceea ce ne dorim, când ne dorim, încât devenim intoleranţi faţă de tot ceea ce ne stă în cale.

Dar Bell spune că, deşi s-ar putea să nu putem controla situaţia pentru un anumit rezultat, putem controla procesul pe care îl urmăm pentru a ajunge acolo.

Pentru atleţi, asta înseamnă să se concentreze pe antrenament, pe practică şi pe fiecare moment al jocului, nu pe scorul final sau pe campionat. Acelaşi principiu se aplică în viaţă. Dacă ne concentrăm asupra a ceea ce trebuie să facem pentru a ne face treaba şi ne păstrăm răbdarea cu privire la progres, acest lucru va duce în mod natural la o performanţă mai bună.

"Consider că fiecare este un atlet, doar biroul nostru este diferit", a spus Bell. "Cu toţii încercăm doar să fim o versiune mai bună a noastră, decât cea de ieri."

În cele din urmă, procesul este tot ceea ce avem, pentru că atingerea obiectivului pentru care ne străduim nu ne oferă o satisfacţie de durată, ci doar călătoria pe care o întreprindem pentru a ajunge acolo.

"Chiar dacă ceea ce ne dorim sunt rezultatele, acestea nu ne satisfac. Felul în care ne îndreptăm spre obiectiv, pasiunea pe care o avem pentru el, asta este ceea ce este satisfăcător, pentru că asta este ceea ce durează", a spus Bell. "Chiar şi în cazul sportului, este vorba de fapt despre relaţiile pe care le construim pe parcurs. Asta este ceea ce contează."

Dobândirea răbdării prin practică

Unii oameni par să aibă o răbdare fără limite, în timp ce alţii îşi pierd cumpătul la cel mai mic inconvenient. Din fericire, practica poate face diferenţa.

Potrivit lui Nickia Lowery, consilier profesional licenţiat şi specialist certificat în managementul furiei, nimeni nu se naşte cu aevărat răbdător. Instinctul nostru de bază este de a ne satisface nevoile; capacitatea de a aştepta este un comportament învăţat.

"Trebuie să fiţi învăţaţi să fiţi atenţi cu ceilalţi şi să amânaţi gratificarea", a spus Lowery. "Dacă sunteţi educat să obţineţi întotdeauna tot ceea ce vă doriţi, probabil că nu veţi fi la fel de răbdător ca cineva care a trebuit să aştepte pentru a-şi satisface nevoile şi dorinţele."

Dar răbdarea nu vine doar din lipsuri. Trebuie, de asemenea, să acceptaţi eşecurile cu atitudinea potrivită - calm, relaxat (sau cel puţin reţinut) şi amabil. A răspunde la pierderi cu invidie şi răutate nu va conduce la răbdare, ci la mijloace manipulatoare şi coercitive pentru a egala scorul.

"Dacă nu aţi primit niciodată ceea ce v-aţi dorit, acest lucru poate conduce la resentimente şi rebeliune, lecţii din care învăţaţi să luaţi ceea ce vreţi sau să atacaţi pentru a obţine ceea ce doriţi", a spus Lowery.

Lowery crede că cel mai bine este să îi învăţaţi pe copii răbdarea atunci când sunt mici, pentru că exersarea răbdării la orice vârstă va avea un rol pozitiv.

"Imaginaţi-vă că aţi fi capabili să plecaţi pur şi simplu fără sentimente negative atunci când cineva face ceva care vă jigneşte", a spus ea. "Imaginaţi-vă că treceţi prin viaţă doar fiind fericiţi şi acceptându-i pe ceilalţi."

Era satisfacţiei imediate

Din nefericire, oportunităţile de a exersa zilnic răbdarea sunt din ce în ce mai greu de găsit. Potrivit Dr. Russell Thackeray, un psiholog clinician licenţiat, specializat în răbdare, oamenii devin "determinaţi genetic pentru satisfacţie imediată" ca urmare a culturii noastre bazate pe comoditate.

Thackeray descrie modul în care lumea modernă ne satisface nevoile, ca niciodată înainte. În trecut, înainte de a putea comanda pe internet orice ne doream, fiecare aspect al vieţii necesita mai mult timp. Oamenii erau obişnuiţi să aştepte pentru că erau constrânşi de împrejurări să aştepte. Astăzi, o pagină web care durează mai mult de cinci secunde pentru a se încărca pare o mică eternitate. Chiar şi să te ridici pentru a-ţi lua cardul de credit pentru o comandă online poate părea o bătaie de cap.

"Cred că ne este atât de greu să amânăm gratificarea din cauza normelor sociale care sunt create", a spus Thackeray. "Aceasta întăreşte ideea potrivit căreia nu trebuie să aşteptăm nimic".

Nimeni nu vrea să aştepte, dar poate exista o valoare în a fi forţat să facă acest lucru. Obstacolele ne pot împiedica planurile de moment, dar ne pot oferi, de asemenea, şansa de a ne opri, de a ne reconsidera şi de a reevalua, conducându-ne pe drumuri pe care altfel nu le-am fi ales şi oferindu-ne idei pe care nu le-am fi luat niciodată în considerare.

"Cu răbdare dobândim noi perspective şi intuiţie", a spus Thackeray. "Construirea unei linii de produse, creşterea unei companii, construirea de relaţii - toate acestea necesită timp pentru a funcţiona şi a se maturiza."

Cu suficientă răbdare, puteţi vedea fiecare moment neplăcut ca pe o oportunitate de a observa cu calm situaţia şi de a vă gândi la următoarea mişcare. În unele cazuri, cel mai bun răspuns poate fi să nu faceţi nicio mişcare.

"Uneori, lucrurile au nevoie de timp pentru a se desfăşura", a spus Thackeray. "Cu toate acestea, răbdarea nu trebuie confundată niciodată cu amânarea sau cu lenea - toate acestea au în ele o lipsă de acţiune, dar intenţia şi execuţia sunt diferite."

Meditaţia este o metodă demonstrată şi autentică de a dezvolta răbdarea, dar orice ocazie pe care o avem de a încetini şi de a ne concentra asupra momentului prezent poate contribui la dobândirea aceastei abilităţi.

Cu toate acestea, dacă nu reuşim să practicăm răbdarea, aceasta nu va creşte. Scoţând telefonul în timpul momentelor plictisitoare înseamnă că nu trebuie să aştepţi niciodată - ai întotdeauna o distracţie pentru a trece timpul. Dar Bell crede că dispozitivele noastre ne pot fura exact lecţiile de care avem nevoie pentru a face faţă vieţii.

"Modul în care ne îmbunătăţim sănătatea mentală este să învăţăm cum să facem faţă adversităţilor", a spus Bell. "Dacă nu trebuie să mă confrunt niciodată cu ele pentru că îmi pot distrage atenţia tot timpul, atunci nu devin sănătos din punct de vedere mental. De fapt, mă îmbolnăvesc şi mai tare".

Răbdarea înseamnă încredere

Răbdarea este adesea comparată cu atenţia. Ambele concepte îţi cer să te concentrezi mai degrabă pe viaţa de moment, decât pe agenda din capul tău.

Dar răbdarea împărtăşeşte asemănări cu un alt concept: încrederea.

Potrivit lui Bell, oamenii devin nerăbdători pentru că se tem că lucrurile nu vor funcţiona.

"Ei cred că pentru a avea succes, au nevoie ca totul să iasă cum vor ei", a spus el. "Dar arătaţi-mi orice atlet competent şi vă voi arăta un individ răbdător, pentru că ei sunt încrezători că succesul va fi tot acolo, doar că nu ştiu când se va întâmpla."

Pentru mulţi dintre noi, este greu să avem încredere în proces atunci când nu vedem rezultate imediat. Antrenorul şi expertul în fitness Kyle Hoffman spune despre clienţii săi că adesea se supără atunci când programele sale de dietă şi antrenament nu creează schimbări suficient de repede.

"Când se întâmplă acest lucru, se grăbesc să mă arate cu degetul sau să renunţe cu totul", a spus Hoffman.

Dacă ne lipseşte răbdarea, este posibil chiar să nu vedem progresul pe care l-am făcut, pentru că nu este schimbarea dramatică pe care ne-o imaginăm. Dar, potrivit lui Hoffman, cea mai rapidă modalitate de a ajuta un client frustrat să îşi dezvolte răbdarea este să îi arătaţi nişte dovezi, oricât de mici ar fi ele, că într-adevăr se află pe drumul cel bun.

"Oferindu-le o mică victorie pe care o pot experimenta sau vedea, aceasta le aminteşte că fiecare pas al procesului este necesar şi că vremuri mai bune sunt chiar la un pas", a spus el.

Atunci când vă daţi seama că o mică încurajare din exterior vă poate ajuta în privinţa propriei încrederi, asiguraţi-vă că împărtăşiţi acest dar cu ceilalţi, pe măsură ce aceştia învaţă noi abilităţi.

Timpul de creştere

Potrivit lui Donna Cameron, autoarea cărţii "Un an de viaţă bună: Alegeri care îţi vor schimba viaţa şi lumea din jurul tău", ne impacientăm adesea atunci când cineva face ceva încet sau stângaci. Este deosebit de frustrant atunci când aceştia fac ceva care ni se pare extrem de uşor. Gândiţi-vă la încercarea de a o învăţa pe bunica dvs. cum să folosească internetul.

"Este în natura umană ca, odată ce am învăţat ceva, să uităm adesea cât de greu a fost să învăţăm", a spus Cameron. "Odată ce un lucru devine o rutină (a conduce o maşină cu cutie de viteze sau a folosi o nouă tehnologie), uităm că nu a fost întotdeauna înrădăcinat în creierul nostru sau în memoria musculară şi ne pierdem răbdarea faţă de cei care se străduiesc să înveţe."

Uneori, motivăm că este mai uşor să facem noi înşine lucrurile decât să aşteptăm ca un începător să le facă bine. Deşi acest lucru poate fi adevărat, Cameron spune că reacţia amabilă şi utilă este să rămânem răbdători, să oferim ajutor dacă ni se cere şi să încurajăm procesul de învăţare.

Ea spune că în loc să devenim nerăbdători cu un începător, ar trebui să păstrăm un spaţiu pentru ca acesta să crească. Câteva momente din răbdarea noastră ne-ar putea răsplăti în curând cu mai mult timp liber.

"Dacă colegul nostru de serviciu, soţul, soţia sau copilul nostru stăpâneşte o nouă abilitate, ar putea să ne uşureze propria sarcină la un moment dat în viitor", a spus Cameron. "Există daruri pe care le oferă răbdarea, dacă ne facem timp să le căutăm."

Răbdarea este abilitatea de a aştepta, dar nu este nevoie de multă aşteptare pentru a valorifica această putere. Sfatul lui Cameron pentru a ne consolida răbdarea este să învăţăm să facem pauză. Acordarea unui mic moment de gândire asupra acţiunilor noastre atunci când ne simţim iritaţi ne poate ajuta să luăm decizii mai bune şi mai răbdătoare.

"Gândiţi-vă la ceea ce vă poate aduce exprimarea nerăbdării", a spus ea. "Gândiţi-vă dacă este posibil să regretaţi că aţi rostit cuvinte tăioase şi gândiţi-vă la cine vreţi să fiţi şi cum aţi dori ca această interacţiune să avanseze."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură