S-a stins din viaţă unul dintre supravieţuitorii “Fenomenului Piteşti”. A petrecut 11 ani în iadul închisorilor comuniste

George Cuşa, unul dintre cei mai vocali martori şi supravieţuitori ai sângerosului “Fenomen Piteşti”, desfăşurat la închisoarea oraşului cu acelaşi nume, a murit duminică, la vârsta de 97 de ani, relatează Ziare.com.
“Nu te dureau durerile pe care le suportai cum te durea suferinţa celuilalt, a colegului tău. Când îl vedeai pe celălalt că suferă, aveai impresia că e cineva care face parte din structura ta proprie”, a susţinut Cuşa în cartea “Jurnal de Pribegie”.
Cuşa s-a născut pe 22 februarie 1926 la Bazargic, în Cadrilater, într-o familie de macedoneni. A absolvit Facultatea de Filosofie din Bucureşti.
A fost arestat în septembrie 1948, la 22 de ani, întâi la Piteşti, unde erau repartizaţi studenţii, apoi la Gherla iar la rând a urmat Aiudul. A fost condamnat la 25 de ani de închisoare şi a trecut, timp de 11 ani, prin mai multe penitenciare.
Potrivit sursei citate, Cuşa a fost una dintre victimele torturilor de la Închisoarea Piteşti, în 1950, în plină desfăşurare a Fenomenului Piteşti.
A fost eliberat în 1953, primind domiciliu obligatoriu, dar a fost rearestat în 1958. Avea deja o fetiţă de 11 luni. Din cauza unei injecţii administrate greşit, fetiţa a murit la vârsta de patru ani şi jumătate, când George Cuşa era încă în detenţie. A aflat prin ce a trecut familia sa abia după eliberare.
A ieşit din închisoare în 1964, ca majoritatea deţinuţilor politic, în urma unui decret de eliberare. A fost contabil, apoi economist, însă nu a putut să îşi continue studiile după eliberare, pentru a deveni profesor, aşa cum şi-a dorit. Soţia l-a aşteptat în toată perioada de detenţie şi au avut împreună doi copii. A fost urmărit de Securitate până în 1989, notează Memorialul Fenomenul Piteşti.