S-a stins din viaţă unul dintre supravieţuitorii “Fenomenului Piteşti”. A petrecut 11 ani în iadul închisorilor comuniste

George Cuşa
George Cuşa (ziuaconstanta.ro)

George Cuşa, unul dintre cei mai vocali martori şi supravieţuitori ai sângerosului “Fenomen Piteşti”, desfăşurat la închisoarea oraşului cu acelaşi nume, a murit duminică, la vârsta de 97 de ani, relatează Ziare.com.

“Nu te dureau durerile pe care le suportai cum te durea suferinţa celuilalt, a colegului tău. Când îl vedeai pe celălalt că suferă, aveai impresia că e cineva care face parte din structura ta proprie”, a susţinut Cuşa în cartea “Jurnal de Pribegie”.

Cuşa s-a născut pe 22 februarie 1926 la Bazargic, în Cadrilater, într-o familie de macedoneni. A absolvit Facultatea de Filosofie din Bucureşti.

A fost arestat în septembrie 1948, la 22 de ani, întâi la Piteşti, unde erau repartizaţi studenţii, apoi la Gherla iar la rând a urmat Aiudul. A fost condamnat la 25 de ani de închisoare şi a trecut, timp de 11 ani, prin mai multe penitenciare.

Potrivit sursei citate, Cuşa a fost una dintre victimele torturilor de la Închisoarea Piteşti, în 1950, în plină desfăşurare a Fenomenului Piteşti.

A fost eliberat în 1953, primind domiciliu obligatoriu, dar a fost rearestat în 1958. Avea deja o fetiţă de 11 luni. Din cauza unei injecţii administrate greşit, fetiţa a murit la vârsta de patru ani şi jumătate, când George Cuşa era încă în detenţie. A aflat prin ce a trecut familia sa abia după eliberare.

A ieşit din închisoare în 1964, ca majoritatea deţinuţilor politic, în urma unui decret de eliberare. A fost contabil, apoi economist, însă nu a putut să îşi continue studiile după eliberare, pentru a deveni profesor, aşa cum şi-a dorit. Soţia l-a aşteptat în toată perioada de detenţie şi au avut împreună doi copii. A fost urmărit de Securitate până în 1989, notează Memorialul Fenomenul Piteşti.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne