Eveniment fără precedent în China: O ”închisoare neagră” a fost închisă în urma protestelor

Avocaţii şi activiştii pentru drepturile omului protestează în faţa sediului de poliţiei din  Jiansanjiang, îndemând eliberarea cetăţenilor chinezi din ”închisorile negre”.
Avocaţii şi activiştii pentru drepturile omului protestează în faţa sediului de poliţiei din Jiansanjiang, îndemând eliberarea cetăţenilor chinezi din ”închisorile negre”. (NTD)

Un centru de detenţie extrajudiciar din Qinglonghsan, China, a fost închis, luni, 28 aprilie după ce a atras atenţia naţională şi internaţională asupra deţinerii ilegale a practicanţilor Falun Gong, după ce un grup de avocaţi pentru drepturile omului s-au deplasat la centrul ”de spălare a creierului” într-o încercare de a salva practicanţii deţinuţi.

”Centrul de spălare a creierului din Qinglongshan a fost dizolvat astăzi. Toţi acei oameni deţinuţi ilegal acolo s-au dus acasă!”, a precizat avocatul chinez Liu Jinbin prin intermediul Weibo, o platformă chineză asemănătoare Twitter-ului.

”Am sacrificat foarte mult, în special acei avocaţi şi membrii familiilor celor deţinuţi. Asta va intra în analele istoriei”, a scris utilizatorul @mianma, mesaj ce s-a răspândit rapid pe internet, ajungând la mai mulţi avocaţi pentru drepturile omului implicaţi în proces.

Închiderea aparentă a facilităţii a venit după luni de zile de eforturi susţinute ale activiştilor şi avocaţilor pentru drepturile omului din toată China, care au scris scrisori oficialităţilor şi s-au deplasat la faţa locului, în unele cazuri protestând prin greva foamei.

Chiar dacă ”închisoarea neagră” a fost închisă, şapte persoane sunt deţinute în altă parte, a precizat ulterior Liu Jinbin. Identitatea celor şapte nu se cunoaşte în prezent.

În mod formal, centrul de spălare a creierului din Qinglongshan era denumit ”O Bază de Educaţie Legală” şi era condus de către Oficiul General pentru Cultivarea Pământului din Jiansanjiang cât şi de oficialii serviciilor de securitate ai provinciei Heilongjiang, care se află la graniţa cu Rusia.

În general, facilităţile extrajudiciare de acest gen sunt numite ”închisori negre”. Aceasta a fost înfiinţată în mod specific pentru încarcerarea practicanţilor Falun Gong, o practică spirituală tradiţională, forţându-i pe practicaţi să renunţe la credinţa lor, de cele mai multe ori prin torturi mentale şi fizice. Persecuţia brutală a Falun Gong, ce implică încarcerări arbitrare în masă şi tortură, a fost începută de Partidul Comunist Chinezi în anul 1999.

Ca răspuns la eforturile ce au facilitat eliberarea a trei practicanţi Falun Gong deţinuţi în ”închisoarea neagră” din Jiangsanjiang, şapte practicanţi şi familiile acestora, cât şi alţi patru avocaţi pentru drepturile omului, au fost încarceraţi şi bătuţi de către autorităţi.

Avocatul Liu Jinbin: Centrul de spălare a creierului din Qinglongshan a fost dizolvat astăzi. Toţi acei oameni deţinuţi ilegal acolo s-au dus acasă!

După torturile şi bătăile aplicate de poliţie, aceştia au numărat 24 de oase rupte, potrivit utilizatorilor internetului. Tang Jitian a enumerat zece fracturi costale, Jiang Tianyong a avut opt fracturi, Wang Cheng a avut 3 fracturi, iar Zhang Jungjie a avut trei fracturi ale coloanei vertebrale.

La 22 martie, după ce au protestat în faţa ”închisorii negre”, avocaţii pentru drepturile omului au primit din partea Biroului de Securitate Publică din Jiansanjiang o sentinţă de ”detenţie administrativă” cuprinsă între 5 şi 15 zile, deoarece s-au folosit de ”religii eretice pentru a deteriora societatea”.

Încarcerarea avocaţilor a atras alţi zeci de activişti în faţa ”închisorii negre”, care au protestat zece zile pentru eliberarea acestora. Poliţia a mai arestat cel puţin 15 dintre protestări.

Închiderea centrului, chiar dacă nu a fost anunţată de către site-urile oficiale, a bucurat un număr mare de activişti si utilizatori ai Internetului.

Remarca ”Nu ne-au rupt 24 de coaste degeaba”, a circulat masiv pe Internet.