HRW: China ar trebui să înceteze hărţuirea avocaţilor şi să închidă rapid închisorile negre
alte articole
Guvernul chinez ar trebui să investigheze afirmaţiile a patru avocaţi proeminenţi pentru drepturile omului conform cărora aceştia au fost torturaţi de către ofiţeri de poliţie în timp ce se aflau în detenţie, a spus organizaţia Human Rights Watch în 8 aprilie 2014.
La 6 aprilie 2014, după ce au fost eliberaţi din detenţie administrativă, avocaţii au făcut publice torturile pe care le-au îndurat. Ei au fost închişi în timp ce încercau să ajute membri ai mişcării spirituale Falun Gong închişi în centre de detenţie ilegale, aşa numitele "închisori negre".
"Torturarea avocaţilor pentru drepturile omului aflaţi în custodia poliţiei nu este doar un atac împotriva acelor persoane ci şi împotriva profesiei legale", a afirmat Sophie Richardson, director pentru China la Human Rights Watch (HRW).
"Fără o investigaţie independentă şi o tragere la răspundere pentru aceste abuzuri, retorica guvernului privind aplicarea legii sună foarte fals."
La 20 martie, avocaţii Tang Jitian, Jiang Tianyong, Wang Cheng şi Zhang Junjie s-au dus la un "centru de educaţie legală" din Jiansanjiang, provincia Heilongjiang.
Astfel de "centre" - "închisori negre" - sunt o formă de detenţie ilegală şi vizează practicanţii Falun Gong şi petiţionarii. Avocaţii însoţeau membri familiilor unor practicanţi Falun Gong ce au fost închişi în centrul din Jiansanjiang fără un proces sau o judecată. După ce li s-a refuzat accesul în centru şi la practicanţii pe care-i apărau, avocaţii s-au cazat într-un hotel din apropiere. În dimineaţa următoare, oameni în civil au pătruns în camerele de hotel ale avocaţilor şi, refuzând să se identifice, i-au urcat pe aceştia cu forţa în vehicule fără numere de înmatriculare. Avocaţii cred că bărbaţii în civil erau poliţişti.
Avocaţii au fost duşi la Biroul Securităţii Publice din Daxing. Conform unei declaraţii oferite de avocaţi după eliberarea lor, ofiţerii de poliţie l-au pălmuit şi lovit pe Zhang cu sticle de apă şi l-au trântit la pământ. Ceilalţi trei avocaţi au fost atârnaţi de tavan, încheieturile mâinilor fiind legate cu funii, braţele legate la spate şi picioarele abia atingând solul. Poliţiştii au ameninţat că vor săpa o groapă unde vor îngropa unul dintre avocaţi. Apoi, poliţia a condamnat avocaţii la o detenţie administrativă de 5 până la 15 zile.
După eliberarea sa, Zhang, care a primit 5 zile de detenţie, a fost diagnosticat la un spital ca având fracturate trei oase lombare.
În ultimii ani, avocaţii pentru drepturile omului au fost vizaţi de regimul comunist chinez prin abuzuri fizice, hărţuirea membrilor familiilor lor sau aplicarea de sancţiuni motivate politic pentru munca lor. Wang, Tang şi Jiang au fost daţi afară din barou, una dintre cele mai obişnuite metode de hărţuire a avocaţilor pentru drepturile omului, datorită faptului că au lucrat la cazuri sensibile politic. Tang şi Jiang au fost răpiţi şi torturaţi în timpul aşa numitei "Revoluţii de Iasomie" din 2011, când zeci de apărători ai drepturilor omului au fost reţinuţi şi abuzaţi de autorităţile chineze.
La 31 martie, Biroul Securităţii Publice din Jiansanjiang a emis o declaraţie în care a susţinut că cei 4 avocaţi au fost pedepsiţi pentru "incitarea" practicanţilor Falun Gong şi a familiilor lor "să se adune în grupuri pentru a genera tulburări", şi pentru că au strigat "slogane tipice unui cult" în faţa centrului de educaţie legală şi pentru că "au inventat informaţii pe Internet."
Guvernul chinez încă nu a recunoscut oficial existenţa închisorilor negre. În timpul unei evaluări a situaţiei drepturilor omului în 2009 de către ONU, guvernul chinez a declarat că în China nu existau "închisori negre". Totuşi, Human Rights Watch şi alte grupuri pentru drepturile omului şi entităţi media chineze au documentat existenţa lor pe tot cuprinsul Chinei, precum şi folosirea torturii şi a altor forme de tratamente crude în aceste centre ilegale.
"Guvernul chinez ar trebui să recunoască existenţa închisorilor negre şi apoi să le închidă rapid", a declarat Richardson.
China face parte din Convenţia împotriva Torturii şi a Tratamentelor Crude, Inumane şi Degradante. Folosirea abuzului fizic de către ofiţerii de poliţie este interzisă de legea chineză. În anii recenţi, guvernul chinez a instituit un număr de noi măsuri pentru a adresa problema folosirii torturii pentru investigarea crimelor. Cele mai recente astfel de eforturi constau în revizuiri aduse Legii privind Procedura Penală, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2013 şi care urmăreşte prevenirea mărturiilor smulse cu forţa. Aceste măsuri au inclus asigurarea că deţinuţii au parte de timp de odihnă şi alimentaţie corespunzătoare şi că mărturiile şi declaraţiile obţinute cu forţa sunt excluse din procedurile legale. În ciuda acestor măsuri, folosirea torturii rămâne larg răspândită şi oficialii responsabili rareori sunt traşi la răspundere în mod legal.
Human Rights Watch cere Biroului Provincial de Poliţie din Heilongjiang şi Procuraturii Provinciale să investigheze afirmaţiile avocaţilor, să facă publice investigaţiile lor şi să tragă la răspundere vinovaţii, conform legilor în vigoare. HRW cere de asemenea Asociaţiei Tuturor Avocaţilor din China, care acţionează în cadrul Ministerului de Justiţie, să redea dreptul de practică avocaţilor Wang, Tang şi Jiang, să investigheze afirmaţiile avocaţilor şi să "protejeze drepturile şi interesele legitime ale avocaţilor", aşa cum este specificat în Carta asociaţiei.
"Cu doar câteva săptămâni în urmă, oficialii chinezi au mers în faţa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului şi au insistat că nu există niciun fel de hărţuire a avocaţilor pentru drepturile omului [în China]", a spus Richardson.
"Arătarea bunei credinţe asupra acestei chestiuni necesită o investigaţie imediată şi independentă şi o încetare imediată a vizării avocaţilor care îşi fac treaba."