Încă doi aliaţi ai fostului şef de securitate al Chinei, investigaţi

Zhou Yongkang la sesiunea de deschidere a Congresului Naţional al Poporului, 5 martie 2012.
Zhou Yongkang la sesiunea de deschidere a Congresului Naţional al Poporului, 5 martie 2012. (Liu Jin / AFP / Getty Images)

Un executiv al unei companii petroliere de stat şi un politician de rang înalt din provincia Sichuan sunt doi dintre cei mai recenţi oficiali ai Partidului Comunist investigaţi pentru "încălcări grave ale disciplinei," într-o anchetă despre care se crede că îl vizează pe fostul şef al securităţii chineze, Zhou Yongkang.

Comisia Centrală de Inspecţie Disciplinară a postat la 12 aprilie un preaviz cu o singură propoziţie pe site-ul său care spune că Zhao Miao, un membru permanent al Comitetului Partidului Comunist din Chengdu, capitala Sichuan, a fost cercetat pentru abateri disciplinare.

Expresia "abateri disciplinare" este de obicei un eufemism pentru corupţie, iar acuzaţiile de corupţie înseamnă, în limba de lemn a Partidului, epurări politice.

Momentul prezent al scenei politice chineze este măcinat de lupte de putere la vârf, între actualul preşedinte Xi Jinping, împreună cu susţinătorii săi, şi aşa-numita "bandă din Shanghai" formată din fostul ţar al securităţii - Zhou Yongkang - Bo Xilai - acum după gratii - fostul preşedinte Jiang Zemin, şi mulţi alţii.

Şeful departamentului de colaborare externă al Corporaţiei Naţionale de Petrol a Chinei (CNPC), Yan Cunzhang, este, de asemenea investigat, relatează revista de afaceri Caixin pe 12 aprilie.

Caixin a raportat de multe ori şi în detaliu cu privire la anchetarea lui Zhou Yongkang şi a familiei sale, determinându-i pe unii comentatori politici să creadă că Wang Qishan, actualul şef al Comisiei de Inspecţie Disciplinară, a folosit-o pentru a face publică distrugerea reţelei politice a lui Zhou.

Un număr necunoscut, dar semnificativ de persoane din provincia Sichuan şi industria petrolieră, au fost vizate de anchetatorii din Partid. Zhou a patronat ani de zile ambele sectoare: în calitate de şef al CNPC la sfârşitul anilor 1990 şi ca secretar al Partidului din Sichuan între 1999-2002.

Ulterior, Zhou a fost promovat de Jiang Zemin pentru a ocupa diverse roluri de securitate internă. Analiştii politici cred că acest lucru se datorează faptului că Jiang se afla în căutarea unui măcelar pentru a pune în aplicare cu duritate politica sa de persecutare a aderenţilor disciplinei tradiţionale spirituale Falun Gong.

Zhou a reuşit în cele din urmă să conducă aşa numitul Comitet Politic şi de Afaceri Juridice, agenţia extrajudiciară a Partidului care controlează un buget de peste 100 de miliarde de dolari şi supraveghează sistemul penitenciar, instanţele de judecată, Procuratura, poliţia, poliţia paramilitară, şi multe altele.

Zhou a părăsit această poziţie la sfârşitul anului 2012, atunci când Xi Jinping, actualul preşedinte, a preluat funcţia de lider suprem al Republicii Populare Chineze. Aparatul de securitate se află acum sub controlul lui Xi, şi Zhou Yongkang a fost prins lent în această serie de investigaţii.

Disgraţia lui Zhou ar fi legată de faptul că a conspirat, împreună cu ceilalţi membri ai "bandei din Shanghai" la înlăturarea de la putere a lui Xi.

Agenţiile de investigaţie ale Partidului sunt cunoscute pentru metodele violente şi de lungă durată aplicate celor pe care-i vizează, în scopul de a obţine mărturisiri ale fărădelegilor acestora.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe