Lasconi: Nu era de nasul lui Iohannis să stea la dineul oferit de preşedintele SUA. A luat avionul şi a plecat

Elena Lasconi
Andrei Pricopie
26.07.2024

Şefa USR Elena Lasconi l-a criticat din nou, la Digi24, pe preşedintele Klaus Iohannis pentru modul în care a reprezentat România în politică externă.

Jurnalistă: Premierul Marcel Ciolacu a discutat foarte mult de funcţii şi în special de funcţia de comisar din partea României pentru Comisia Europeană. Iar acolo discuţiile au ajuns, inevitabil, la preşedintele României, Klaus Iohannis. Iar Marcel Ciolacu, într-un interviu pentru România TV, a spus aşa: Nu am avut niciodată o discuţie cu preşedintele pentru un eventual mandat de comisar, dar nu cred că aş fi dispus să îl nominalizez pe domnul Iohannis comisar. Ce părere aveţi de această abordare pe care o are premierul? Propunerea o face Guvernul României.

Elena Lasconi: Dacă preşedintele României făcea cu adevărat politică externă, adică ceea ce face de fapt preşedintele României, şi stătea la masa cu greii Europei şi cu greii lumii, probabil că o declaraţie a prim-ministrului astăzi, că îl numeşte sau nu, sau îl susţine sau nu, ar fi relevantă. Problema nu vine de aici, că zice prim-ministrul României că nu l-ar susţine pe Klaus Iohannis, ci faptul că nu prea am fost în cărţi.

Suntem într-o poziţie strategică, avem un parteneriat strategic cu Statele Unite, dar mai mult de atât nu am făcut. Adică nu s-a întâmplat nimic pe plan extern.

Şi cred că aici este problema, pentru că puterea unui popor, puterea unei ţări vine şi de aici - să poţi să fii la masă cu greii Europei. Şi nu să iei avionul şi să pleci de la dineu, de exemplu, de la Casa Albă, că nu era de nasul, apropo de declaraţia lui Rareş Bogdan, nu era de nasul lui Klaus Iohannis să stea la dineul oferit de preşedintele Statelor Unite ale Americii, Biden.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor