Lacrimi şi speranţe la Parchet. Augustin Lazăr dă asigurări că dosarul Revoluţiei va fi soluţionat
alte articole
Procurorul General, Augustin Lazăr, a dat miercuri asigurări reprezentanţilor Asociaţiei 21 Decembrie 1989 că "de data aceasta" "există disponibilitate" pentru soluţionarea dosarului Revoluţiei, dosar care, reamintim, a fost redeschis recent de magistraţii Înaltei Curţi, aceştia constatând "caracterul lacunar, superficial, incomplet, aproape formal al cercetărilor" care au condus la închiderea "cazului".
"A fost aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii un număr de procurori care să fie încadraţi în secţia Parchetelor Militare, deoarece s-a constatat că la secţia Parchetelor Militare în acest moment nu este nimeni să facă acest dosar. Noi am solicitat un singur lucru, să fie numiţi procurori care au lucrat în acest caz şi care au dat dovadă de bună credinţă, competenţă şi putere pentru a putea finaliza două dosare imense, dosarul Revoluţiei şi al Mineriadei. Urmează să se preia dosarul, să fie numit procuror pe acest caz şi pe 23 septembrie, la următoare întâlnire, sper ca dosarul să fie început", a declarat preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş, după întrevederea cu Augustin Lazăr.
În opinia lui Mărieş, "dosarul ar trebui să înceapă de la cele 3 balcoane, balconul Comitetului Central, balconul Operei şi, cu referire la Mineriadă, balconul Universităţii. Toţi cei care au fost în acele balcoane şi au avut posibilitatea de a influenţa masele de oameni să fie întrebaţi dacă au fost ofiţeri, colaboratori ai securităţii, agenţi străini s.a.m.d. Să ştim care ce am fost!"
Mărieş a mai precizat că procurorul general a făcut afirmaţii că “de data asta aveţi toată încrederea că există disponibilitate din partea noastră pentru a soluţiona acest dosar."
Întrebat despre procurorii care au instrumentat dosarul de o manieră care, potrivit motivării Înaltei Curţi a fost superficială şi incompletă, Mărieş a declarat că asociaţia pe care o reprezintă a cerut îndepărtarea acestora din secţia Parchetelor Militare.
La întâlnirea cu Augustin Lazăr a luat parte şi Veronica Orăşanu, împuşcată în cap şi în picior pe 27 decembrie 1989, la Craiova, în timp ce se îndrepta spre spital în durerile facerii. La finele discuţiei, dna Orăşanu şi-a exprimat speranţa că, de data asta, se va face dreptate.
"Soţul meu a murit la Revoluţie, eu am fost rănită la Revoluţie. În salvarea care mă ducea să nasc s-a tras. Soţ decedat, eu rănită, copil cu handicap! E născut pe 27 decembrie '89. Nu înţeleg de ce s-a tras în salvare! Eu mergeam să dau naştere la un copil", a povestit Veronica Orăşanu.
Potrivit femeii, rămasă văduvă şi cu trei copii, în ianuarie '90 a fost chemată pentru declaraţii şi anchetatorii au încercat să-l scoată vinovat pentru drama ei pe... şoferul ambulanţei.
"În ianuarie '90 m-au chemat, mi-au luat ceva declaraţii… cum că şoferul nu a oprit, ei au făcut semnal să oprească şi şoferul n-a oprit! Întreb şi eu, ca om, de ce nu s-a tras în roţi?
Aveam 21 de ani şi jumătate şi soţul 22 şi jumătate! Am rămas cu trei copii. Vreau doar să se facă dreptate! Să plătească pentru ceea ce au făcut!", a adăugat Veronica Orăşanu printre hohote de plâns.
Veronica Orăşanu a crescut singură trei copii, fără ca statul să o fi compensat pentru pierderea suferită. Ultimul copil, cel născut în ziua în care a fost împuşcată a rămas cu handicap fizic şi mental şi necesită şi acum îngrijiri speciale. Pe lângă durerea din inimă, sub păr Veronica ascunde o scobitură adâncă, urmă a schijei care i-a intrat în craniu.
Reamintim că la începutul lunii aprilie 2016, Procurorul General interimar de atunci, Bogdan Licu, a anunţat că dosarul Revoluţiei, clasat în octombrie 2015, a fost redeschis, întrucât "nu s-au făcut demersuri pentru aflarea adevărului".
O lună mai târziu, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis confirmarea rezoluţiei de redeschidere a Dosarului Revoluţiei. Decizia de redeschidere a fost pronunţată de judecătoarea Cosma Rodica, care a constatat, potrivit motivării, că ancheta iniţială a fost făcută "superficial", iar urmărirea penală din 2004 a întrerupt prescripţia pentru toţi participanţii la fapte.
"Judecătorul de cameră preliminară, apreciază ca fiind întemeiată concluzia prim-adjunctului procurorului general, prin care a fost infirmată ordonanţa nr.11/P/2014 din data de 14 octombrie 2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte, Secţia Parchetelor Militare, constatând caracterul lacunar, incomplet al cercetărilor, investigaţiile efectuate fiind insuficiente şi nerelevante pentru lămurirea împrejurărilor de fapt", se arată în motivare.
"Pe de altă parte, se constată că procurorul a dispus clasarea pentru fapte care potrivit dispoziţiilor art.123 alin.2 Cod penal anterior sunt imprescriptibile - infracţiunile contra păcii şi omenirii (propagandă pentru război, genocid, tratamente neomenoase, distrugerea unor obiecte şi însuşirea unor bani, distrugerea, jefuirea sau însuşirea unor valori culturale), iar pentru infracţiunile de omor, omor calificat şi omor deosebit de grav nu era împlinit termenul de prescripţie până la momentul adoptării rezoluţiei de începere a urmăririi penale dispusă la 7 decembrie 2004. (...) Trecerea timpului nu scuteşte statul român de respectarea obligaţiilor sale internaţionale şi nici autorii încălcărilor de răspundere penală individuală a acestora", mai arată judecătoarea Cosma, în motivarea obţinută de Epoch Times.