Kobakhidze: Georgia lui Saakaşvili a început războiul în 2008 la "indicaţii din exterior"

Ziua ca noaptea: Tbilisi îşi cere scuze oseţilor care au început să bombardeze georgieni la instigarea Kremlinului
Premierul georgian Irakli Kobakhidze (OC Media)
Redacţia
18.09.2024

Partidul Mişcarea Naţională Unită, care a condus Georgia sub fostul preşedinte Mihail Saakaşvili, a început războiul din Osetia de Sud în 2008, îndeplinind o misiune externă, a transmis actualul premier georgian, Irakli Kobakhidze, considerat de orientare pro-rusă.

Bidzina Ivanishvili, fondatorul partidului de guvernământ Visul Georgian - Georgia democratică, a declarat în timpul unui discurs susţinut în oraşul Gori la 14 septembrie că Georgia va găsi puterea de a-şi cere scuze pentru faptul că partidul Mişcarea Naţională Unită, fondat de Saakaşvili în 2008, „i-a învăluit pe fraţii şi surorile oseţi în flăcări de foc”, transmite TASS.

Ivanishvili l-a acuzat, de asemenea, pe Saakaşvili că a declanşat războiul la cererea unor factori externi. Cuvintele lui Ivanishvili au stârnit indignare în rândul opoziţiei şi al unei părţi a societăţii.

„Opoziţia radicală a fost înfuriată nu de subiectul declanşării unui război, ci de subiectul iertării reciproce şi al reconcilierii (cu osetienii). Acest lucru are o explicaţie foarte simplă - iertarea reciprocă şi reconcilierea contrazic scopul pentru care regimul Mişcării Naţionale în 2008 a îndeplinit o misiune externă şi a început războiul. Tema reconcilierii şi nu începerea războiului este tragică pentru opoziţia radicală”, a declarat Kobakhidze în cadrul unui briefing.

În august 2008, după summitul NATO de la Bucureşti, unde s-a vehiculat ideea primirii Ucrainei şi Georgiei în organizaţie, Rusia a început să elibereze paşapoarte ruseşti în regim de urgenţă în regiunea Osetiei de Sud.

La scurt timp, "omuleţi verzi", oficial oseţi civili, au început să bombardeze sate georgiene, iar la răspunsul armatei georgiene faţă de militanţi, în august 2008, Rusia a invadat Georgia sub pretextul "apărării cetăţenilor ruşi aflaţi în zonă".

După invazie, Kremlinul a ajutat la formarea aşa zisei Republici a Osetiei de Sud, sprijinind mişcarea separatistă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor