Kievul îl acuză pe Putin pentru ”revoltele separatiste” din estul Ucrainei

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (MIKHAIL METZEL / AFP / Getty Images)

Protestatarii pro-Rusia au capturat, duminică, sediile guvernamentale din trei oraşe estice ale Ucrainei, accentuând acuzaţiile executivului de la Kiev conform cărora preşedintele rus, Vladimir Putin, a orchestrat ”revoltele separatiste” de la graniţa cu Rusia.

Sediile administrative din oraşele Harkov, Donetsk şi Lugansk au fost capturate duminică, la îndemnul Moscovei, de miile de separatişti din estul Ucrainei, care s-au ciocnit iniţial cu poliţia locală desemnată să protejeze clădirile. La scurt timp după ocuparea clădirilor, aceştia au arborat steagul rusesc, au cerut un referendum ca în Crimeea şi au susţinut că ”acesta nu este sfârşitul, ci doar începutul”.

Guvernul de la Kiev, hotărât să restabilească ordinea într-un mod non-violent, l-a acuzat pe Putin şi pe fostul preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, pentru orchestrarea revoltelor separatiste.

”Putin şi Ianukovici au dat ordinul şi au plătit pentru ultimul val de răscoale separatiste din estul ţării. Oamenii care s-au adunat nu sunt mulţi dar sunt foarte agresivi”, a declarat ministrul de Interne de la Kiev, Arsen Avakov.

Sâmbătă, serviciile ucrainene de securitate (SBU) au reţinut în Lugansk 15 ”sabotori” aflaţi în posesia a 300 de puşti de asalt, un lansator de grenade antitanc cât şi mai multe tipuri de grenade. Grupul plănuia să folosească armamentul pentru a captura clădirile guvernamentale din Lugansk şi să ”sperie populaţia”, au declarat oficialii SBU citându-i pe separatiştii pro-Rusia. Separatiştii din Lugansk au atacat, duminică, sediul SBU iar unii dintre ei au pătruns în clădire, încercând să-i elibereze pe rebelii reţinuţi.

Preşedintele Ucrainei, Olexander Turcinov, a convocat, duminică, o şedinţă de urgenţă cu şefii securităţii din Kiev şi a preluat controlul operaţiunilor în mod personal. Incidentele nu vor fi tolerate ci vor fi rezolvate conform legii.

”Situaţia va reveni sub control fără vărsare de sânge. Acesta este ordinul către ofiţerii de menţinere a legii, este adevărat. Dar adevărul este ca nimeni nu va tolera ilegalitatea provocatorilor”, a adăugat Avakov.

Incidentele de duminică ar marca începutului unei aşa zise ”Săptămâni a Furiei” - o perioadă scurtă de timp în care forţele pro-Rusia din estul Ucrainei vor încerca să captureze sediile guvernamentale şi să le păstreze până la sosirea armatei ruse, a explicat fostul preşedinte georgian, Mihail Saakaşvili.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a avertizat în repetate rânduri că este hotărât să ”apere prin toate mijloacele” minorităţile rusofone de peste graniţe, folosindu-se de acest pretext pentru a justifica o incursiune militară - ca în cazul Crimeei.

Recent, într-un material video publicat pe Youtube, ideologul Kremlinului, Alexei Dughin, îl instruia pe unul din liderii forţelor separatiste din estul Ucrainei, îndemnându-l să coordoneze separatiştii spre iniţierea unui război civil prin capturarea armată a sediilor guvernamentale locale. În timpul convorbirii, Dughin îl asigura pe liderul separatist de susţinerea politică, economică şi militară a Moscovei pe tot parcursul operaţiunilor.