Kievul refuză să plătească noul preţ impus de Moscova la gaze naturale

Premierul Arseni Iaţeniuk a declarat că Ucraina "nu acceptă" noul preţ la gaze naturale de aproape 500 de dolari mia de metri cubi, pe care vrea să i-l impună Rusia.
(SAMUEL KUBANI / AFP / Getty Images)
Flori Mladin
05.04.2014

Premierul Arseni Iaţeniuk a declarat că Ucraina "nu acceptă" noul preţ la gaze naturale de aproape 500 de dolari mia de metri cubi, pe care vrea să i-l impună Rusia, şi cataloghează acţiunea Rusiei de creşterea cu 80% a preţului livrărilor la gaze pentru Ucraina ca fiind o "agresiune gaziferă şi economică", susţinând într-o şedinţă de Guvern, că "presiunea politică (este) inacceptabilă, iar noi nu vom accepta preţul de 500 de dolari".

"Rusia a eşuat să cucerească Ucraina prin agresiune armată. Ea lansează acum planul de a cuceri Ucraina prin agresiune gaziferă şi economică", a precizat premierul, avertizând Guvernul că este posibil "ca Rusia să restrângă sau să oprească livrările de gaze" naturale către Ucraina.

Iuri Prodan, ministrul ucrainean pentru Energie, a declarat că dacă nu există un acord în ce priveşte preţul gazelor, Kievul va sesiza Curtea de Arbitraj, aşa cum este prevăzut în contractul de livrare a gazelor ruseşti.

"Vom încerca să ajungem la un acord. Dacă nu vom ajunge, vom sesiza Curtea de Arbitraj", a susţinut ministrul energiei.

Moscova a anulat în această săptămâna două măsuri de reducere a preţului la gaze acordate Ucrainei pentru livrări de gaze naturale, de care Kievul are mare nevoie. În 72 de ore, preţul a crescut de la 268 la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, acesta fiind unul dintre cele mai mari preţuri din Europa.

Cele două ţări vecine sunt afectate de o criză politică şi economică care s-a adâncit după îndepărtarea de la putere a regimului prorus condus de Viktor Ianukovici, în urma manifestaţiilor de la sfârşitul lunii februarie, cauzate de refuzul preşedintelui Ianukovici de a semna acordurile de cooperare cu Uniunea Europeană.

Deoarece Rusia a impus tariful de 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, Gazprom a anunţat că Ucraina trebuie să plătească imediat suma de 2,2 miliarde de dolari corespunzând livrărilor recente.

Rusia cere Ucrainei datorii de 11,4 miliarde de dolari

Preşedintele companiei ruse Gazprom, Aleksei Miller, a afirmat sâmbătă că Ucraina trebuie să ramburseze suma de 11,4 miliarde de dolari, acesta fiind echivalentul reducerii de preţ la gazele naturale livrate în ultimii patru ani, relatează AFP.

Această reducere de preţ era prevăzută în Acordul semnat la Harkov în aprilie 2010, prin care se prelungea până în 2017 utilizarea de către Flota rusă a Mării Negre a bazei de la Sevastopol, din Crimeea.

Datorită faptului că acordul a fost anulat săptămâna aceasta, Ucraina trebuie să ramburseze sumele respective, a menţionat Miller într-un interviu pentru televiziunea rusă.

UE avertizează Rusia asupra riscului scumpirii gazelor

Miniştrii de Externe ai statelor membre UE au avertizat sâmbătă Rusia în legătură cu riscul unei prăbuşiri economice a Ucrainei, datorită creşterii cu 80% a preţului gazelor naturale ruseşti, mărire care este echivalentă cu o sancţiune.

"Rusia joacă un rol important deoarece stabilizarea economică a Ucrainei depinde în parte de preţurile energiei furnizate" de către Moscova, a declarat şeful diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier la reuniunea cu omologii săi din cadrul UE, la Atena.

"De aceea este necesar să dialogăm cu Rusia, chiar dacă avem divergenţe", a mai precizat ministrul german.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor