Bulgarii scot South Stream-ul de sub jurisdicţia UE
focus
alte articole
Parlamentul Bulgariei, ţara care depinde în proporţie de aproape 100% de gazul rusesc, a aprobat vineri modificarea legii energiei astfel încât gazoductului South Stream să fie scos de sub incidenţa legislaţiei Uniunii Europene, informează Novinite.
În urma deciziei legiuitorilor bulgari, segmentul din gazoduct aferent Bulgariei a primit statutul de interconector. De asemenea, Parlamentul bulgar, a hotărât ca secţiunea de gazoduct din apele teritoriale ale Bulgariei (în lungime de 14 km) să primească statul de "netraversare a teritoriului Europei", raportează agenţia Mediapool, citată de Novinite.
Aceste modificări anulează obligaţia Bulgariei de a furniza altor ţări acces la tronsonul din South Stream aflat pe teritoriul său, scoţând astfel gazoductul de sub incidenţa reglementarilor adoptate de UE în 2009 - "Third Energy Package" - cu privire la piaţa europeană de electricitate şi gaz.
Modificările legislative au fost adoptate cu o 115 voturi pro, 64 contra şi patru abţineri, beneficiind de susţinerea parlamentarilor din Partidul Socialist, aflat la putere, a partenerilor lor din Mişcarea pentru Drepturi şi Libertăţi precum şi a partidului ultra-naţionalist Ataka. Partidul de centru-drepta, GERB, aflat în opoziţie, s-a opus modificării legislative în timp ce 4 parlamentari s-au abţinut.
Unul dintre iniţiatorii amendamentelor, Iavor Kuiumdziev, a "justificat" iniţiativa legislativă făcând o paralelă între construcţia unui gazoduct şi zborul unui avion, "arătând" că dacă un avion survolează o ţară nu înseamnă neapărat că a şi aterizat pe teritoriul ei."
Pe teritoriul Bulgariei s-ar putea să "aterizeze" însă proceduri de infringement dure, conform unor surse UE, citate de euractiv.com.
Ghenadi Timcenko, câştigătorul licitaţiei pentru construirea tronsonului bulgar de gazoduct se află pe lista neagră adoptată de SUA, în replică la anexarea Crimeei de către ruşi, iar Comisia Europeană verifică deja informaţiile potrivit cărora licitaţia ar fi fost trucată în favoarea consorţiului condus de firma rusă Stroitransgaz, deţinut de Timcenko.
Gazoductul este considerat "cu probleme", atât în Bulgaria, cât şi la nivel european. ENI, grupul italian ce deţine 20% din acţiunile South Stream, şi-a exprimat dubiile în legătură cu proiectul. Paolo Scaroni, preşedintele executiv al grupului, declara la finele lui martie că are îndoieli în ceea ce priveşte fezabilitatea unui gazoduct care tranzitează Marea Neagră, până ce UE şi Moscova nu ajung la o înţelegere, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei.
Este de menţionat că noile amendamente au fost adoptate la doar câteva luni după ce ministrul bulgar al economiei şi energiei, Dragomir Stoinev, anunţa că împuterniceşte Comisia Europeană să conducă negocierile cu Gazprom în vederea modificării acordurile semnate între Bulgaria şi Rusia, pentru ca acestea să devină compatibile cu legislaţia europeană.
Comisia Europeană constatase în toamna anului 2013 că acordurile între Rusia şi ţările UE implicate în proiectul South Stream, printre care şi Bulgaria, cu privire la construirea gazoductului, încalcă legislaţia europeană, în sensul în care nu permit şi altor furnizori interesaţi, diferiţi de Gazprom, să aibă acces la conducta ce ar urma sa aducă gazele ruseşti până în centrul şi sudul Europei, ocolind teritoriul Ucrainei. Mai mult, Gazprom va fi i atât producător, cât şi distribuitor de gaz în cadrul proiectului, ceea ce contravine cu regulile anti-monopol ale UE ce impun separarea celor două activităţi.
Se pare însă că nici iminenta procedură de infringement şi nici avertismentele UE, care a cerut explicaţii în legătură cu intenţiile Bulgariei faţă de statutul juridic al South Stream, nu au prevalat.
Astfel, ministrul de Externe al Bulgariei, Kristian Vigenin, declara la sfârşitul lui martie, când ţările UE se poziţionau în raport cu agresiunea Rusiei la adresa integrităţii Ucrainei, că nu este în interesul ţării sale să respecte decizia internaţională cu privire la sancţionarea Rusiei: ”În acest moment, Bulgaria nu are altă alternativă pentru transportul de gaze. Din acest moment, în orice poziţie luăm (faţă de Rusia), trebuie să ţinem cont de acest lucru”, declara Vigenin.
Reamintim că South Stream ar urma sa livre gaze naturale ruseşti către Austria, tranzitând Marea Neagră, Bulgaria, Serbia şi Ungaria. Acţionarii South Stream sunt Gazprom (50%), grupul italian Eni (20%), Wintershall Holding din Germania şi EDF din Franţa (15% fiecare). Conducta este deosebit de importantă pentru Rusia, oferindu-i o alternativă pentru export, în eventualitatea în care conflictul cu Ucraina va escalada. În prezent cea mai mare parte a conductelor prin care Rusia exportă gaz traversează teritoriul ucrainean.