Mihail Saakaşvili: ”Vine războiul!”

Pamflet, preşedintele rus Vladimir Putin
Pamflet, preşedintele rus Vladimir Putin (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)

Anexarea prin forţă armată a unui teritoriu din Europa se conformează ”noii realităţi politico-legale”, potrivit ideologiei promovate de Moscova, însă o asemenea realitate, oricât de rusească ar părea ea, poate fi validată de Occident prin ignoranţă, prin simpla acceptare a ei - şi va aduce, inevitabil, războiul, a afirmat, vineri, fostul preşedinte al Georgiei, Mihail Saakaşvili, într-o analiză amplă pentru Foreign Policy.

”Rusia pune o nouă lege a junglei pe masă”, spunea cancelarul german, Angela Merkel, în Bundestag, acceptând parcă şi reînvierea imperiului sovietic pentru ceva mai mult gaz.

Ceea ce s-a întâmplat în Crimeea nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Chiar Vladimir Putin însuşi, deplângea ”cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX” - adică colapsul Uniunii Sovietice - încă de la zguduitoarea sa venire la putere.

Chiar dacă Rusia a eşuat să cucerească printr-o intervenţie armată estul Ucrainei, experţii ruşi vorbesc în continuare de o ”Săptămână a Furiei”. Adică o perioadă scurtă de timp în care miliţiile ”de autoapărare” din estul Ucrainei va încerca să captureze sediile guvernamentale ale regiunilor incitate şi să le păstreze până la sosirea armatei ruse.

Dacă în Crimeea s-a putut iar Europa nu vrea să înveţe din greşelile trecutului, putem fi siguri că americanii vor interveni în forţă abia atunci când diviziile ruseşti vor poposi la Lisabona.

Putin este un om capabil să omoare zeci de mii de oameni pentru a-şi menţine puterea. S-a văzut atunci când a trecut din postura premierului necunoscut în cea a preşedintelui ”salvator” numai cu puţin explozibil şi mulţi KGB-işti. S-a văzut când a omorât zeci de mii de ceceni pentru a-şi acoperi faptele. S-a văzut când a invadat Georgia în urma unei revoluţii colorate şi se vede, foarte clar, în Ucraina. Confruntat cu pierderea ”naţiunii frate” a preferat să atace Crimeea. Iar acum are un port prin care poate să transporte şi mai mult armament către regimurile teroriste din Orientul Mijlociu.

Mai grav decât atât, răspunsul confuz al Europei a reprezentat pentru Putin o dovadă clară de slăbiciune, iar asta l-a făcut chiar mai îndrăzneţ. Mulţi lideri politici din vestul Europei susţin că prin expansiunea NATO şi UE, am trezit ursul rusesc. Am încălcat interesele Rusiei.

Să justifici acţiunile greşite este cu mult mai rău decât să nu faci nimic. Din păcate, acesta este un curent de gândire adesea folosit. S-a folosit pentru invazia din Georgia, s-a folosit pentru Republica Moldova şi s-a folosit pentru ocuparea Crimeei.

Practic, acest tipar te va face să spui: ”Ucraina a fost pierdută. Republica Moldova a fost pierdută. Lituania a fost pierdută. Chiar şi unele părţi din Polonia au fost pierdute. N-ar fi trebuit să deranjăm ursul.”

Totuşi, Rusia a acţionat atât de agresiv pentru că se afla într-un punct critic. Într-o situaţie pe care, dacă n-ar fi întors-o, s-ar fi sufocat în propriile gaze toxice. Oricât de multă propagandă ar lansa Moscova, nu poate ascunde că 80% din populaţia Rusiei moare de foame. Câţiva oligarhi din cercul restrâns al lui Putin deţin puterea iar astfel de oameni nu sunt nici loiali, nici curajoşi, nici responsabili.

Dacă Occidentul, superior economic şi militar, nu va acţiona împotriva celei mai mari ameninţări a legii internaţionale din epoca recentă, dacă nu-şi va proteja principiile pe care a fost clădit şi pe care le susţine, dacă va accepta ”legea junglei” impusă de Putin, Federaţia Rusă este sortită, într-un final mult prea întârziat, să implodeze de la sine.

Regiuni întregi din Rusia nu au nici acum gaze sau curent electric. Cultura la care acei oameni mai au acces este numai cea de partid, toxică şi auto-distructivă. Atunci când astfel de oameni au văzut puţin din modul de viaţă al Vestului, regimul de la Kremlin îi va asupri şi mai rău. Iar în schimb, Moscova va deveni doar un alt Kiev, doar că până atunci, numărul de vieţi pierdute va fi cu mult prea mare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe