România răspunde dur Rusiei în legătură cu situaţia din Ucraina
alte articole
Purtătorul de cuvânt al MAE, Brânduşa Predescu, precizează că MAE a luat notă cu surprindere de comentariile purtătorului de cuvânt al MAE rus, Alexander Lukaşevici, în legătură cu unele declaraţii recente ale părţii române faţă de situaţia din Ucraina, se arată într-un comunicat remis Epoch Times.
„România a susţinut şi susţine în continuare, împreună cu partenerii săi din UE şi NATO şi în termeni întru totul similari, necesitatea respectării independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. Aceasta este poziţia principială a României, susţinută consecvent şi în alte contexte similare, în care frontierele recunoscute internaţional au fost modificate unilateral sau puse sub semnul întrebării, cu ignorarea principiilor fundamentale ale dreptului internaţional. Tentaţia MAE rus de a transfera criza gravă pe care Federaţia Rusă o traversează, în prezent, în relaţia sa cu comunitatea europeană şi euro-atlantică în zona relaţiilor bilaterale cu România este nefundamentată şi constituie o greşeală.
Este regretabil faptul că acumulările pozitive înregistrate în cursul anului 2013 în dialogul bilateral româno-rus sunt relativizate de partenerii noştri de la Moscova, în contextul în care poziţia României nu urmăreşte altceva decât asigurarea durabilă a unui climat de stabilitate şi predictibilitate în Europa”.
Reamintim că Rusia a avertizat vineri România în legătură cu declaraţiile, în opinia sa, ''antiruseşti'' ale liderilor săi referitoare la criza ucraineană şi a subliniat că o deteriorare a relaţiilor dintre Bucureşti şi Moscova ''nu este în interesul nimănui''.
''Rusia a remarcat o serie de noi declaraţii antiruseşti ale preşedintelui român Traian Băsescu'', a declarat Ministerul rus de Externe într-un comunicat. ''Liderul român a acuzat îndeosebi Rusia că a comis o agresiune împotriva Ucrainei'', a afirmat MAE rus, referindu-se la discursul ţinut de preşedintele Băsescu cu ocazia marcării a 10 ani de la intrarea României în NATO. Nici şeful diplomaţiei române, Titus Corlăţean, ''nu rămâne mai prejos'', susţine MAE de la Moscova, în opinia căruia, ''în spatele unor astfel de atacuri se ghiceşte intenţia clară a Bucureştiului de a ignora cauzele iniţiale ale crizei ucrainene''.
''Această retorică antirusească la vârful statului român (...) nu este în interesul nimănui'', notează oficialii de la Moscova.