Premierul Ponta primit de Shimon Peres, în timpul unei vizite "semi-private" în Israel

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Premierul Ponta, aflat într-o vizită semi-privată în Israel a avut duminică dimineaţa o întrevedere cu preşedintele Shimon Peres, informează Jerusalem Post (JP).

Potrivit publicaţiei israeliene, Ponta a fost primit la reşedinţa preşedintelui din Ierusalim, înainte ca Peres să plece într-o vizită de stat în China. Premierul român, în vârstă de 31 de ani şi aflat în funcţie de 2 ani, i-a spus preşedintelui Israelului ca pretutindeni în Europa se afirmă o nouă generaţie de lideri politici care aduc o nouă dinamică în ţările lor, relatează publicaţia citată.

Ponta a discutat cu preşedintele israelian despre criza din Ucraina şi despre instabilitatea din regiune, mai informează Jerusalem Post, Premierul român i-a spus lui Peres că România este sigură, sănătoasă economic şi într-o poziţie bună ca membru NATO şi UE. Ţara are, de asemenea, o relaţie specială cu Statele Unite.

Victor Ponta a amintit că s-a întâlnit cu Peres în 2004, pe când era un politician foarte tânăr, iar preşedintele i-a oferit un sfat foarte bun.

Vorbind despre relaţia cu Israelul, Ponta a declarat că România are o atitudine foarte pozitivă faţă de Israel. "Puteţi conta pe noi, ca parteneri", a declarat Ponta, adăugând că va reveni în Israel într-o vizită oficială, însoţit de o delegaţie importantă care va discuta o serie de acorduri cu partea israeliană.

La rândul său, preşedintele Peres a declarat că Israelul are "o relaţie unică" cu România, singura ţară din fostul bloc comunist care nu a întrerupt relaţiile în 1967 şi a cărei comunitate evreiască a rămas activă, inclusiv în timpul comunismului.

Reamintim că Victor Ponta petrece, conform unei postări făcute pe Facebook, două "zile foarte speciale, înainte de sărbători" în Israel, unde s-a deplasat însoţit de soţia sa, Daciana. Premierul a mai afirmat, în postarea sa, că s-a bucurat de ospitalitatea premierului Netanyahu.