Hodorkovski li s-a adresat ucrainenilor adunaţi în Piaţa Independenţei de la Kiev

Mihail Hodorkovski.
Mihail Hodorkovski. (DAVID GANNON / AFP / Getty Images)

Pe 9 martie, fostul om de afaceri şi deţinut politic în Rusia, Mihail Hodorkovski, a ţinut un discurs în faţa ucrainenilor adunaţi în Piaţa Independenţei de la Kiev. În seara de 8 martie fostul magnat rus s-a aflat de asemenea la Kiev, comunicând cu participanţii euromaidanului.

Hodorkovski a declarat că posturile de televiziune din Rusia nu reflectă real evenimentele de la Kiev. ”În capitala ucraineană, naţionaliştii şi fasciştii nu sunt mai mulţi decât pe străzile din Moscova sau Sankt-Petersburg”, a comentat el relatările unor mass-media ruseşti care susţin că Kiev-ul este capturat de naţionalişti şi fascişti.

Fostul şef al "Yukos" a relatat că guvernul rus a sprijinit forţele de ordine ucrainene în ceea ce priveşte folosirea violenţei împotriva demonstranţilor de pe Maidan. El a apreciat acţiunile autorităţilor ruse în felul următor: "Este ceva de groază. Nu îmi vine să cred că este vorba de conducerea propriei mele ţări".

În discursul său, fostul deţinut politic a menţionat că există, totuşi, "o cu totul altă Rusie" ce include persoane care au participat activ la mitinguri anti-militare. În pofida tuturor arestărilor şi anilor de închisoare la care au fost supuşi pentru asemenea acţiuni curajoase, mulţi cetăţeni ruşi continuă să sprijine statul ucrainean, pentru ca pentru ei importanţa prieteniei dintre cele două naţiuni este mai presus decât propria lor libertate.

Anterior, Mihail Hodorkovski a declarat că este întotdeauna gata să vină în ajutorul lor în Ucraina, pentru a evita vărsarea de sânge. Potrivit lui, "acţiunile incompetente ale politicienilor" constituie motivul pentru care Rusia este" pe punctul de a se implica în războiul civil din Ucraina". El a mai susţinut că escaladarea conflictului ucrainean poate fi oprită cu intervenţia unor oamenii influenţi şi personalităţi celebre, care au sprijinit în aceste zile participanţii euromaidanului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe