Polonia atacă realpolitik-ul. Donald Tusk: ”Dependenţa Germaniei faţă de gazul rusesc” ameninţă siguranţa Europei

Presedintele CE, Jose Manuel Barroso in discutie cu premierul plonez, Donald Tusk. (
Presedintele CE, Jose Manuel Barroso in discutie cu premierul plonez, Donald Tusk. ( (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Premierul polonez Donald Tusk a afirmat luni că dependenţa Germaniei faţă de gazul rusesc reprezintă în acest moment o ameninţare pentru suveranitatea şi securitatea Europei, conform AFP.

"Dependenta Germaniei de gazul rusesc poate limita real suveranitatea Europei. Sunt convins", a declarat Tusk.

Declaraţia acestuia apare la două zile înainte de vizita cancelarului german Angela Merkel la Varşovia. Germania, deţinătoarea celei mai mari economii din Europa, importă în momentul de faţă 35% din consumul de gaze anual de la Rusia.

"Pentru mine, chestiunea Ucrainei reprezintă cheia viitorului şi a securităţii Uniunii Europene", a precizat premierul, la scurt timp după vizita la una din bazele militare poloneze.

Gazprom ameninţă că va închide robinetul de gaz Ucrainei, cum au mai făcut-o în 2009, din cauza facturilor restante la gaz în valoare de 1,9 miliarde de dolari.

Pe lângă Germania, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda şi Suedia sunt asigurate aproape în totalitate de gazele naturale din Rusia, însă cantităţile utilizate de acestea sunt mult mai mici decât ale Germaniei.

Tusk s-a arătat în favoarea unei "anumite revizuiri a politicii energetice" a Uniunii Europene şi va ” discuta foarte deschis cu doamna Merkel” deoarece ”actualele concepţii legate de politica de climat şi gaze rişcă să constituie o ameninţare pentru securitatea şi suveranitatea întregii Europe”.

Ţările occidentale au demarat mai multe proiecte ce au ca scop uşurarea dependenţei Europei, şi în special a Ucrainei, de gazul rusesc, notează Wall Street Jurnal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe