Putin a aprobat legea care înregistrează ONG-urile drept ”agenţi străini”

Preşedintele rus Vladimir Putin.
Preşedintele rus Vladimir Putin. (MIKHAIL METZEL / AFP / Getty Images)

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat o lege care va permite Ministerului de Justiţie să înregistreze organizaţiile nonguvernamentale drept ”agenţi străini” fără permisiunea acestora, a anunţat, miercuri, Interfax.

O lege, intrată în vigoare în 2012, obliga ONG-uri implicate în ”activităţi politice” să se înregistreze oficial drept ”agenţi străini”.

O astfel de catalogare poartă o asociere negativă cu operaţiunile de spionaj din timpul Războiului Rece, astfel că la vremea respectivă societatea civilă a reacţionart vehement. Mai mult, conform legii, orice ONG înregistrat ca agent străin trebuia să eticheteze toate materialele produse specificând că sunt generate de "agenţi străini".

Până acum, numai un ONG s-a înregistrat ca agent străin. Cee mai multe ONG-uri au refuzat să se declare "agenţi străini" în ciuda presiunilor.

În trecut ONG-urile erau responsabile de înregistrare. Însă noile amendamente împuternicesc Ministerul de Justiţie cu autoritatea de a înregistra ONG-uri ca "agenţi străini" şi de a impune amenzi împotriva celor catalogate drept non-cooperante.

Organizaţiile incluse pe lista ”agenţilor străini” pot ataca decizia în instanţele de judecată. Rusia are, însă, una dintre cele mai politizate Justiţii.