"Jucăm acest joc de 10 ani": O mamă împărtăşeşte cel mai simplu truc pentru a-i ajuta pe copii să comunice cu părinţii
Ruth Soukup şi soţul ei, Chuck Soukup, au introdus în viaţa de familie un joc simplu, dar eficient, pe care l-au jucat cu copiii lor încă de când aceştia erau mici. Se numeşte „Tare, slab şi interesant”. Ideea simplă funcţionează extraordinar de bine pentru a-i determina pe copii - în special pe adolescenţi - să se deschidă şi să comunice sincer cu părinţii lor.
În fiecare seară, la cină, familia din Florida împărtăşeşte pe rând care sunt cele mai bune şi cele mai dificile momente ale zilei şi cel mai interesant lucru care s-a întâmplat în acea zi.
"Copiii nu sunt întotdeauna cei mai buni în a se exprima", a declarat Ruth pentru The Epoch Times, "şi, uneori, este greu să îi facem pe ai noştri să ne povestească ce s-a întâmplat la şcoală. Dar ambii mei copii sunt foarte competitivi şi, mai ales când erau mici, le plăcea să se joace; glumeam că totul este o competiţie, nu într-un mod nebunesc, ci într-un mod distractiv".
Inspiraţia pentru a introduce acest joc în rutina familiei a venit cu ani în urmă, după ce au vizionat filmul „Povestea noastră” din 1999, în care personajele interpretate de Michelle Pfeiffer şi Bruce Willis joacă un joc numit „Tare şi slab”. Pentru a-l face mai captivant pentru fiicele lor, Maggie şi Annie, cuplul a adăugat o notă personală prin includerea părţii „interesant”. Astfel, jocul a devenit nu doar o tradiţie familială, ci şi un mod creativ de a încuraja comunicarea.
Există o singură regulă: toată lumea trebuie să aibă cel puţin un punct „tare” şi câte un punct „tare” pentru fiecare punct „slab” (sunt permise şi două puncte „tari” şi niciun punct „slab”). După ce au jucat, fiecare membru votează pentru cel mai interesant lucru - iar câştigătorul primeşte un dolar.
Prima dată când au jucat, Annie, atunci în vârstă de 4 ani, a câştigat jocul. Având de ales între un film în acea seară sau a primi un dolar, ea a ales ultima variantă iar tradiţia a rămas.
Ruth este antreprenoare în domeniul online şi întreprinzătoare în statul Washington, în timp ce soţul ei este un fost inginer aerospaţial care a crescut în zona Chicago. Un lucru despre care cuplul a vorbit întotdeauna a fost importanţa de a trăi în mod conştient.
Acum, copiii lor sunt mai mari - Maggie este pe cale să împlinească 18 ani, iar Annie are 15 ani - şi sunt ocupaţi cu prietenii lor, fac sport, iar întâlnirea la cină nu are loc în fiecare seară.
„Suntem norocoşi dacă ajungem la masă trei seri pe săptămână”, a spus mama.
Dar „Tare, slab şi interesant” rămâne un element plin de voie bună al meselor în familie – iar atunci când se alătură oaspeţi, aceştia sunt invitaţi să participe, aducând o notă de prospeţime discuţiilor. De multe ori, detaliile împărtăşite în cadrul acestui joc au deschis calea unor conversaţii mai profunde, oferindu-le părinţilor ocazia de a descoperi mai bine cum îşi trăiesc zilele fiicele lor. În plus, mama subliniază că această practică le ajută pe fete să devină mai conştiente de evenimentele şi detaliile din jurul lor, cultivând atenţia şi reflecţia asupra propriilor experienţe.
„Uneori”, a spus Ruth, „vin acasă şi spun: 'Luăm cina astăzi?' Pentru că ştiu că au ceva interesant de transmis şi ştiu că au de câştigat. Aşadar, uneori se milogesc să ne jucăm. Alteori, se plâng: 'Oh, nu vreau să joc. De ce trebuie să jucăm asta în fiecare seară?'
Nu ştii niciodată ce vei obţine cu adolescenţii.”
Este o etapă plină de provocări, mărturiseşte Ruth, care cu greu îşi poate imagina ce înseamnă să fii adolescent în ziua de azi, încercând să faci faţă tumultului emoţiilor, presiunilor şcolare şi dinamicii prieteniilor, toate amplificate de influenţa constantă a reţelelor sociale. Tocmai de aceea, momentele petrecute împreună la cină au devenit şi mai preţioase – sunt clipele în care familia se reconectează, împărtăşind gânduri şi experienţe într-un spaţiu de siguranţă şi căldură.
"Cred că există ceva de spus despre a fi conştient şi prezent în viaţa de familie", a spus Ruth, "şi chiar dacă nu aveţi mult timp, puteţi totuşi deschide conversaţii. Au trecut peste 10 ani de când jucăm acest joc şi încă îl jucăm de fiecare dată când luăm cina".
„Am căutat întotdeauna să fim deschişi şi sinceri în relaţia cu copiii noştri. Deşi nu au ajuns încă la maturitatea deplină, sunt nişte tineri remarcabili cu un potenţial extraordinar. Pentru noi, este esenţial să-i educăm într-un spirit bazat pe credinţă şi valori solide. Conştinetizarea faptului că există o forţă superioară care ne ghideză aduce un sens profund în vieţile noastre. În calitate de părinţi, considerăm că a-i privi pe copii ca pe un dar divin este nu doar o binecuvântare, ci şi o responsabilitate care ne îmbogăţeşte existenţa."